Od tego zalezy moj dalszy los!!!!!!!!!

Temat przeniesiony do archwium.
Hola!!

Mam bardzo wazne pytanie i licze na to ze znajdzie sie ktos kto udzieli mi wyczerpujacej odpowiedzi.

Przebywam obecnie w Valencii i wlasnie wrocilam z rozmowy w sprawie pracy. Za dwa tygodnie bede miec NIE obecnie posiadam tylko zameldowanie z Ayutamiento.
Okazalo sie dzisiaj ze moj pracodawca chcialby mnie przyjac i ze na NIE poczeka 2 tygodnie, tylko jest taki problem ze on potrzebuje tez tarjeta de residencia i na to tez mam 2 tygodnie czasu. A ja bylam przekonana ze NIE ( jak ktos napisal) do zycia i pracy w Hiszpanii mi w zupelnosci wystarczy i teraz jest problem bo kompletnie nie wiem dokad mam sie udac zeby zalatwic ta tarjete, jakie dokumenty musze miec i jak dlugo sie na nia czeka. Chodzi mi o jakies dokladne i sprawdzone informacje bo wiem ze zalatwianie tu jakichkolwiek papierow to koszmar a ja mam tylko 2 tygodnie. Jezeli ktos wie co trzeba zrobic i gdzie sie udac to bardzo prosze o odpowiedzi.
SALU2
Cześć ja dopiero wrócilem z Walencji i znam ten problem wejsć na http://www.mir.es/SGACAVT/extranje/regimen_comunitario/tarjeta_residencia.htmlrni masz odpowiedz B) TRAMITACIÓN Y RESOLUCIÓN DE LAS SOLICITUDESrnrnLas solicitudes de las tarjetas de residencia, cuando sean obligatorias, deberán presentarse en el plazo de un mes a partir de la fecha de entrada en España, entregándose al interesado resguardo de su solicitud que, en el caso de nacionales de los Estados miembros de la Unión Europea y otros Estados parte en el Acuerdo sobre el Espacio Económico Europeo, será suficiente para acreditar su situación. rnLa tramitación de las solicitudes corresponderá a las oficinas de extranjeros de la provincia donde pretenda permanecer o fijar su residencia el interesado o, en su defecto, a las comisarías provinciales de policía. rnLa resolución de dichas solicitudes corresponde a los Subdelegados del Gobierno y Delegados del Gobierno en las Comunidades Autónomas uniprovinciales
ale po co mu tarjeta de residencia|? przeciez zupelnie legalnie moze cie zatrudnic na podstawie NIE, número de seguridad social y empadronamiento. tarjeta de residencia to potrzebuja np. latynosi, ty jestes z unii to nie potrzebujesz, bo masz polski dowod osobisty. dziwny pracowadca, nie zna nowych przepisow?
Ja jestem (bylam jakis tydz temu) dokladnie w tej samej sytuacji i tez w Walencji. Tyle ze jak ktos juz napisal - nie potrzebujesz tarjeta de residencia. Musisz powiedziec swojemu pracodawcy (uswiadomic go...), ze jakoze jestesmy w Unii nie potrzebujesz tarjeta de residencia, a jedynie NIE. Mnie tez o to pytali. Dla potwierdzenia - moj chlopak - Polak - wczoraj podpisal umowe na 3 mies. i wylacznie to co potrzebowal, to numer NIE, numer seguridad social i numer konta bankowego. Uswiadom swojego pracodawce! Powodzenia, pozdrawiam!
Do legalnego zatrudnienia Polaka wystarczy tylko nr paszportu i nr Seguridad Social, który wydadzą Ci od ręki na podstawie paszportu w Subdelegacion Ministerio de Tabajo y... przy Calle Colon 2 - srzyżowanie z Rusafa.
Tajeta Residencia jest wydawana po uzyskaniu NIE i Polacy obecnie czekają na nią w Valencii od trzech miesięcy - nawet do pół roku.

Poszukaj lepiej innej pracy, bo ten twój niby pracodawca to albo wcale nie chce Cię zatrudnić, albo to totalny idiota.
dokadnie. Jestesmy w Unii , okres przejsciowy sie juz skonczyl wiec nie musimy miec tarjeta de residencia. Wiem o tym bo ja tu od 2 tygodni pracuje i nie potrzebowalam jej. Wystarczyl tylko nr NIE
Temat przeniesiony do archwium.