Witam!
Widze, ze sporo osob zamierza przyjechac do Hiszpanii i organizowac sobie tu zycie. Pomyslalam wiec, ze jesli kogos interesowaloby osiedlenie sie w Murcji to moge udzielic kilku rad i wskazowek.
Nadmienie, ze jestem osoba prywatna, nie robie tego z ramienia zadnej organizacji ani dla zarobku. Po prostu mieszkam juz tu jakis czas i nie widze problemu w udzieleniu pewnej pomocy osobom jej poszukujacym.
Najwazniejsza rzecz NIE UDZIELAM POMOCY FINANSOWEJ ANI W ZNALEZIENIU PRACY. Moge za to pomoc w znalezieniu mieszkania, zalatwieniu papierow i dokumentow. Mieszkajac tu znam miasto, wiem gdzie nalezy co zalatwic - sluze radami, adresami, wytlumacze jak dojsc/dojechac. Moge sprawdzic komus cv czy napisac ogloszenie po hiszpansku, dowiedziec sie o jakies rzeczy. Moge wskazac miejsca gdzie warto sie udac w poszukiwaniu pracy, gdzie wynajac mieszkanie (a raczej w jakiej dzielnicy na pewno go nie wynajmowac).
Pewnie padna pytania dlaczego to robie. Odpowiedz jest prosta - mnie tez ktos w ten sposob pokierowal, zreszta nie wiadomo w jakiej sytuacji ktos sie znajduje i czy dobra rada nie ulatwi mu zycia. Robie to tez dla rozrywki, zeby poznac nowych ludzi, pogadac po polsku.
Post ten skierowany jest raczej do osob, ktore juz sa w Murcji lub wiedza, ze niedlugo sie tu znajda. Ktore maja jakis pomysl na zycie, zarobek, ale nie orientuja sie w topografii miasta, procedurach prawnych itd. Moge pomoc dobrym slowem, rada. Ale wiecej nie jestem w stanie zrobic.
Jesli ktos chce sie czegos szerzej dowiedziec - piszcie na [email]
Pozdrawiam wszystkich cieplo z Murcji
skara