Murcja - sluze radami i pomoca

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 46
poprzednia |
Witam!
Widze, ze sporo osob zamierza przyjechac do Hiszpanii i organizowac sobie tu zycie. Pomyslalam wiec, ze jesli kogos interesowaloby osiedlenie sie w Murcji to moge udzielic kilku rad i wskazowek.
Nadmienie, ze jestem osoba prywatna, nie robie tego z ramienia zadnej organizacji ani dla zarobku. Po prostu mieszkam juz tu jakis czas i nie widze problemu w udzieleniu pewnej pomocy osobom jej poszukujacym.
Najwazniejsza rzecz NIE UDZIELAM POMOCY FINANSOWEJ ANI W ZNALEZIENIU PRACY. Moge za to pomoc w znalezieniu mieszkania, zalatwieniu papierow i dokumentow. Mieszkajac tu znam miasto, wiem gdzie nalezy co zalatwic - sluze radami, adresami, wytlumacze jak dojsc/dojechac. Moge sprawdzic komus cv czy napisac ogloszenie po hiszpansku, dowiedziec sie o jakies rzeczy. Moge wskazac miejsca gdzie warto sie udac w poszukiwaniu pracy, gdzie wynajac mieszkanie (a raczej w jakiej dzielnicy na pewno go nie wynajmowac).

Pewnie padna pytania dlaczego to robie. Odpowiedz jest prosta - mnie tez ktos w ten sposob pokierowal, zreszta nie wiadomo w jakiej sytuacji ktos sie znajduje i czy dobra rada nie ulatwi mu zycia. Robie to tez dla rozrywki, zeby poznac nowych ludzi, pogadac po polsku.

Post ten skierowany jest raczej do osob, ktore juz sa w Murcji lub wiedza, ze niedlugo sie tu znajda. Ktore maja jakis pomysl na zycie, zarobek, ale nie orientuja sie w topografii miasta, procedurach prawnych itd. Moge pomoc dobrym slowem, rada. Ale wiecej nie jestem w stanie zrobic.
Jesli ktos chce sie czegos szerzej dowiedziec - piszcie na [email]

Pozdrawiam wszystkich cieplo z Murcji
skara
na poczatku pazdziernika z lublina i okolic pojedzie do pracy w Murcii 120 osob na cala zime
Ja byłam w Murcji na tych wakacjach i przez 8 dni nie mogłam znaleźć tam pracy. Na szcęście pomogła mi znajoma Ukrainka u której mieszkałam i znalazła mi pracę w Campoamor (1,5h drogi od Murcji) Musialam oczywiscie przeprowadzic się do Campoamor. Murcja bardzo mi się podoba tylko "trochę" duszno. Chcę również nadmienić, że spotkałam tam kilku Polaków w parku ukraińskim, ale niestety nie mogłam liczyć na ich pomoc chociaz zapewniali, że mi pomogą..a potem krótko mówiąc mieli mnie daleko w powazaniu, wiec wyrazam wielki szacunek i podziw dla osoby która napisała tego posta. Buziaki dla Ciebie! :*:*
pozdrawiam gorąco:))
Dziekuje. Choc to co oferuje to przeciez nic wielkiego - kazdy zrobilby to samo na moim miejscu. Zreszta zrobienie czegos fajnego daje duzo satysfakcji.
Pozdrawiam
hej mam pytanie, jak jest z praca w tym rejonie, dodam ze znam hiszpanski bardzo dobrze co mam udokumentowane,rnz gory dzieki
Udokumentowanej znajomosci jezyka wcale nie musisz miec. W Hiszpanii jest tak logicznie, ze zapraszaja Cie na rozmowe w ich jezyku (normalne) :) I to im wystarczy - jak sie dogadujecie bez problemow to jest ok i certyfikaty sa zbedne.
Jak z praca? Strasznie ogolne pytanie. Zalezy jakiej pracy szukasz. Jest sporo pracy w budownictwie, rolnictwie, uslugach. Jesli podasz wiecej szczegolow latwiej bedzie mi odpowiedziec.
Praca jest - platna raczej srednio (tu sie nie zarobi takich kokosow jak np. w Skandynawii). Jesli ktos chce pracowac - na pewno cos znajdzie. Kwestia tylko stanowiska, zarobkow a ambicji.
raczej w budownictwie to chyba nie dla mnie,
moze jakas praca biurowa, recepcja, itp.
jak mniej wiecej ksztaltuja sie zarobki i koszt wynajecia mieszkania
z gory dzieki za info
Praca biurowa czy recepcja to okolo 1000 euro na reke. Choc w niektorych firmach nie dadza Ci za to nawet 700 euro. Zalezy od Twojego doswiadczenia, umiejetnosci, wymagan i zamoznosci firmy. Wbrew pozorom to wlasnie stanowisko w firmie budowlanej jest niezle platne. Praca w tym sektorze jest - trzeba tylko miec szczescie, szukac i sie nie zrazac. Na pewno jest trudniej nam, cudzoziemcom, bo jednak akcent zawsze zdradza, ale nie ma co sie przejmowac. Wszedzie mozna sie wkrecic.
Tylko znalezienie takiej pracy moze troche potrwac - to juz kwestia szczescia. Moze to byc 1 dzien, tydzien, miesiac, kilka miesiecy. Warto miec wiec plan awaryjny - czyli np. jakas prace w knajpie na poczatek albo troche oszczednosci na przetrwanie. Skromnie zyjac (mieszkanie dzielone, jedzenie we wlasnym zakresie - czyli nie knajpy, prawie zadnych zbytkow) mozna sie utrzymac za 500 euro.

Jesli chodzi o mieszkanie w Murcji to +/- :
kawalerka - 300 euro
2 pokoje - 500 euro
3 pokoje - 600 euro
Im wieksze mieszkania tym relatywnie taniej wychodzi. Pokoj osobny w dzielonym mieszkaniu to koszt rzedu 150 euro. Do wszystkich cen nalezy doliczyc rachunki - czyli wode, energie, gaz (czyli jakies 5[tel]euro miesiecznie - zalezy od zuzycia i od tego na ile osob dany rachunek jest dzielony - kwota ).

Jesli powaznie myslisz o szukaniu pracy w Hiszpanii to powinnas po prostu przyjechac, wziac gazete, stos cv i szukac, chodzic, pytac, zostawiac cv, wysylac przez internet. Z Polski takie poszukiwania raczej nie dadza efekty (szansa jest, ale niewielka). Chyba, ze interesuje Cie praca w polskiej firmie - to wtedy szukaj z Polski.

Jak masz jeszcze jakies pytania to pisz. Pozdrawiam
dziekuje za odp :)
pisalas ze firma budowlana to nie jest zle zajecie, ale w jakim charakterze?
nie orientujesz sie czy jakies polskie firmy dzialaja w tym regionie
dzzieki jeszcze raz za udzielone informacje
pozdrowionka
Dzialaja w regionie polskie firmy, nawet niejedna. Musisz poszukac w Polsce w internecie, w gazetach, popytac ludzi. Oferuja zajecie dla tlumaczy budowlanych, pracownikow administracyjnych. Choc powiem szczerze - nie polecam :/ Bo to jednak takie kiszenie sie w polskim grajdole, mieszkanie z Polakami itd.
A w firmie budowlanej hiszpanskiej pisalam o pracy wlasnie w biurze. Ten sektor jest bardzo rozwiniety, obraca poteznymi pieniedzmi, wiec i pensje maja niezle. A osob umiejacych prowadzic ksiegowosc czy po prostu panowac nad papierami w firmie poszukuje sie sporo.
Pozdrawiam
jesli chodzi o wyjazd z firma polska jako tlumacz, dlaczego nie polecasz>pracowalas tak? czasem takie ogloszenia sie ppojawiaja w necie
dziekuje serdecznie za twoje wskazowki
pozdrawiam
Tak pracowalam. I zrezygnowalam, mimo ze zarobki w sumie byly naprawde niezle. Nie podam nazwy firmy, ale nie polecam polskich firm za granica :/ (bardzo zla atmosfera, nie ja jedna tak uwazam).
tez sLyszaLem od znajomych Ze takiej pracy "nie polecaja".
oznacza nie tylko jeZdzenie wszedzie tam gdzie pracownicy pracuja/mieszkaja/sa /maja/tworza problemy ,
jesli jest jakis konflikt to ty zawsze jestes miedzy mLotem a kowadLem w relacji Pol-Hiszp.,
(jak ktos jest pijany to kto bedzie rozmawiaL?)
szefostwo tez pozostawia wiele do Zyczenia ...
Zeby nie otwierac nowego watku ciekawe informacje dotyczace Murcji bede wrzucac tutaj.

Jesli ktos jest zainteresowany DARMOWYMI LEKCJAMI HISZPANSKIEGO to sa udzielane codziennie od poniedzialku do piatku od 17.00 do 19.00. Organizuje je Sede MPDL c/ Gonzalez Adalid nº 13 - 3º izquierda. (znajduje sie to pomiedzy Plaza Santo Domingo i teatrem)

Telefon: 968 35 53 80
7 listopada (wtorek) w Auditorio Víctor Villegas w Murcji organizowany jest koncert Arto Tuncboyaciyan (perkusisty i piosenkarza armenskiego). Towarzyszyc mu bedzie POLSKI zespol Kroke wyspecjalizowany w muzyce klezmerskiej (zainspirowanej kultura zydowska).
Koncert rozpocznie sie o 21.30, wejsciowki kosztuja 15 euro.
A jak z praca dla lekarzy?czy latwo jest ja znalezc znajac hiszpanski?oraz praca dla informatykow-programisto rowniez znajacych ten jezyk.
Jak ksztaltuja sie zarobki?studiuje medycyne i zastanawiam sie nad zamieszkaniem w Hiszpanii ,bo bardzo lubie ten kraj,aczkolwiek nie wiem,czy sa duze szanse na dostanie sie na specjalizacje.
>A jak z praca dla lekarzy?czy latwo jest ja znalezc znajac
>hiszpanski?
+++++++++++++++++++++++
dla ciebie mieszkajac w hiszpanii,jest to po prostu niemozliwe.latwiej ja zdobyc mieszkajac w polsce;kilka regionow szuka do pracy w zawodzie lekarza(oczywiscie z doswiadczeniem

Praca w Hiszpanii po medycynie w Polsce jak najbardziej jest. Hiszpania szuka lekarzy i Polakow przyjmuje chetnie (nie mam zadnych oficjalnych danych - wnioskuje po tym co opowiadaja znajomi lekarze, ktorzy juz tu pracuja). Sporo polskich lekarzy juz tu jest - wiekszosc z tzw. starej emigracji, ale sa i mlodzi. Ostatnio moja znajoma zaangazowali w Santiago de Compostela (byla tam najpierw na stazu / praktyce - nie znala jezyka i poslugiwala sie glownie terminami lacinskimi). W Murcji tez jest kilku lekarzy Polakow.
Oczywiscie jezyk powinno sie znac - to otwiera wiele drog (choc sa przychodnie dla cudzoziemcow gdzie nie wymaga sie znajomosci hiszpanskiego). Nie wiem jakie sa dokladnie stawki, po studiach, na stazu lekarskim kojarzy mi sie cyfra okolo 1200 euro (ale glowy za to nie dam). Pozniej juz zarobki wzrastaja i sytuuja sie w poblizu 2000 euro (zalezy od doswiadczenia i specjalizacji). Tak naprawde o mozliwosc przyjecia powinnas sie dowiadywac w interesujacej Cie jednostce - oni udziela Ci bardziej wyczerpujacej odpowiedzi.

A jesli chodzi o prace w branzy informatycznej to obserwuje pewne wysycenie sektora. Nie ma juz takiego popytu, choc dobry specjalista powinien znalezc prace. Jezyk hiszpanski bedzie potrzebny.
Warto sie nastawic na poczatku na prace w innym sektorze i z czasem, szlifujac jezyk i lapiac kontakty zmieniac na cos lepszego.
Pozdrawiam
Odkrylam dzis rosyjski sklep w Murcji. Nie bylam w srodku, ale widzialam na wystawie mnostwo sloikow kiszonych ogorkow. Mysle, ze maja tez jakies polskie przysmaki (z reguly cos miewaja) - takie jak wlasnie ogorki, piwo, kielbase, slodycze :)
Sklep znajduje sie w Barrio del Carmen, tuz obok Ogrodu de Floridablanca. Ulica Hernandez del Aguila, numeru nie znam, ale nie sposob sklepu przegapic bo uliczka jest krotka.
Ach, sklep ukraiński "Smak" w Murci:) Można dostać kapuste kiszoną i śmietanę.... Ale bardzo drogi, można zbankrutować...
Pozdrawiam serdecznie wszystkich, którzy są lub będą w Murci, a zwłaszcza dzielnicę Vista Alegre:))))
Była Murcianka;)
Wycofuje sie z oferty pomocy w znalezieniu mieszkanie.
W pierwsza niedziele miesiaca, o godzinie 18.00 odbywaja sie w Murcji msze w jezyku polskim. Prowadzi je polski ksiadz w takim malutki kosciolku na ulicy San Anton. Kosciolek ma numer bodajze 8, wcisniety jest miedzy dwa budynki mieszkalne. Znajduje sie dokladnie na przeciwko Jardin de la Seda, na wysokosci Senda de Enmedio. Bardzo blisko dworca autobusowego.
Po mszy jest jakies spotkanie polonijne, ale jak to wyglada w praktyce nie wiem, bo nigdy nie bylam.
Najblizsza msza 3 grudnia.
Gdyby ktos byl zainteresowany dysponuje numerem telefonu do ksiedza odprawiajacego msze (na stale rezyduje chyba w Alicante). W razie potrzeby prosze pisac na priv.
W sobote o 20.30 w Auditorio La Alberca i w niedziele o 12.00 w teatrze w El Palmar wystep taetru polskiego. Wstep wolny.
Wrzucam tutaj zeby nie zaczynac nowego tematu.
Jesli komus przyjdzie spedzic swieta Bozego Narodzenia w Murcji to dobrze zeby wiedzial, ze 25 grudnia bedzie organizowana Wigilia polonijna. Wstepnie na godzine 18.00 w kosciele przy San Anton odbedzie sie msza, a po mszy kilkugodzinne spotkanie.
Postaram dowiedziec sie wiecej szczegolow i zamiescic w poscie.
witam serdecznie wlasnie znaalzlam ta stronke,widze ze jeszcze istnieja tacy luddzie co suza pomoca -tak jak ty to robisz gratuluje,ja mieszkam kolo Murci 10km.Pozdrawiam
E, nic wielkiego nie robie :)
Gdzie dokladnie mieszkasz? Moze mialabys ochote na spotkanie? Jak tak to daj znac na [email]
Pozdrawiam
Wigilia stoi pod znakiem zapytania, gdzyz wiele osob wyjezdza na Swieta do Polski. Jesli ktos bedzie zainteresowany radze skontaktowac sie z ksiedzem prowadzacym msze - tel. 636 115 809.
Pozdrawiam

Jesli ktos potrzebuje info o Murcji zmienilam adres mejlowy:

[email]
a czy ktos wie o mszach po polsku lub angielsku w swieta???
W niedziele o 18.00 odbedzie sie jak zwykle msza polska. Miejsce bez zmian.
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 46
poprzednia |

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa