uznawalnosc dyplomow

Temat przeniesiony do archwium.
Czy ktos moze ubiegal sie o uznanie swojego polskiego dyplomu ukonczenia studiow w Hiszpanii? Skonczylam filologie angielska w Polsce i chcialabym ubiegac sie o uznanie mojego dyplomu w Hiszpanii. Chcialabym dowiedziec sie czy sa problemy z uznawaniem naszych dyplomow w Hiszpanii? Mam znajoma Niemke ktora mowila ze proces uznania jej dyplomu trwal pare lat. Musiala zaliczyc czesc przedmiotow na uniwerku w Hiszpanii. Hiszpanski Urzad uznawalnosci dyplomow oprocz karty przebiegu studiow wymagal szczegolowego opisu przedmiotow z podpisem wykladowcy, no i oczywiscie wszystkie dokumenty mosialy byc przetlumaczone przez tlumacza przysieglego. Przerazilo mnie to. Poradzcie cos
ja sie nie ubiegaLem.
na stronie konsulatu w BCN:
Biuro Uznawalności Wykształcenia i Wymiany Międzynarodowej
European National Information Centre on Academic Recognition and Mobility

ul. Smolna 13, [tel]Warszawa
sekretariat: tel.+48 22 826-74-34
faks: +48 22 826-28-23
e-mail: [email]

pod tytuLem:
Stypendia polskie
?

obawiam sie Ze anglistka ma konkurencje native speakers,
ale kiedys i ja byLem kandydatem 'nativo'
skonczyLo sie na barierze 'permiso'
wiecej na ten temat mozesz poczytac w tym miejscu
Trwa to niestety długo, ja czekam juz 5 miesiecy, a powiedzieli mi ze bedzie szybko, bo w hiszpanii mój kierunek jest równiez popularny.
Składałam mase dokumentów :zaswiadczenie z uczelni ze ukonczyłam dany kierunek, kopie przedmiotów, egzaminów, ocen wszystko przetłumaczone przez tłumacza przysiegłego, oczywiscie xero paszportu i oczywiscie opłaty
Duzo cierpliwosci zycze :)
dzieki za Wasze rady. zaczynam zbierac dokumenty i dzwonic od jutra. przykre to ze jestesmy w unii a tyle ciagle problemow...
przykre to ze jestesmy w unii a tyle ciagle problemow...

++++++++++++++++++++++++
a co ma do tego wejscie polski czy wegier do unii?? nie rozumiem lub ty nie rozumiesz...

po prostu traktat z bolonii nie jest wprowadzony obecnie w zycie.prawdopodobnie w 2008 do 2010 roku bedzie podpisany przez wszystkie pañstwa unii.
pozdrawiam z hiszpanii
nie mialam na mysli wejscia polski czy wegier do unii. mysle o glownym celu wspolnoty czyli zlikwidowaniu podzialow i umozliwieniu ludziom swobodnego poruszania sie na terenie UE. z jednej strony mamy udogodnienia w postaci np. stypendiow unijnych. ludzie moga zakosztowac atmosfery innego kraju, przyjrzec sie z bliska jak ludzie zyja i pracuja w innych krajach ale kiedy chca sie przeniesc, zielone swiatlo zmienia sie na zolte-"o nie nie, musisz poczekac. musimy sprawdzic czy mozesz miec zielone czy czerwone". polska jest nowym czlonkiem ale np. niemcy? czemu moja znajoma niemka musiala sie tyle nameczyc? 4 lata borykala sie z papierkami...
polska jest nowym czlonkiem ale np. niemcy? czemu moja znajoma niemka musiala sie tyle nameczyc? 4 lata borykala sie z papierkami...
+++++++++++++++++++++++
widze ze nie zrozumialas :)
nie ma znaczenia czy to niemka czy szwedka :)
powtarzam:
po prostu traktat z Bolonii nie jest wprowadzony obecnie w zycie.prawdopodobnie w 2008 do 2010 roku bedzie podpisany przez wszystkie pañstwa unii.
dam ci przyklad: w tym tygodniu (!) podpisana zostala umowa miedzy francja i hiszpania o wzajemnym uznaniu dyplomow.

Los Gobiernos de Francia y España han llegado a un acuerdo sobre reconocimiento mutuo de los títulos y grados académicos entre ambos países, que será firmado próximamente por los altos representantes diplomáticos correspondientes, y que es un importante avance para la movilidad de estudiantes y profesores.
La titular de Educación y Ciencia, Mercedes Cabrera, y su homólogo francés, Gilles de Robien, formalizaron hoy en Girona este acuerdo, en el marco de la XIX Cumbre hispano-francesa.
Este pacto calificado de 'histórico' por el Ministerio de Educación y Ciencia español garantiza medidas tales como el reconocimiento mutuo del segundo nivel de la formación universitaria francesa (Maitrise) como equivalente a los grados españoles de 240 créditos.

16 Nov 2006

a ty mi o jakiejs niemce piszesz...
pozdrawiam z hiszpanii

nie o jakiejs niemce ale osobie ktora chce byc ze swoim chlopakiem w Hiszpanii, osobie, ktora chce pracowac w swoim wyuczonym zawodzie, osobie, ktora jest bardzo pracowita i uwielbia pracowac z Hiszpanami. Hiszpania tylko zyskala na niej. co Ty ciagle z tymi traktatami? jestesmy w UNII czy nie jestesmy i kto w koncu ma byc jej beneficjentem, politycy? Niemcy i Hiszpania mialy chyba dosc czasu zeby problem dyplomow rozwiazac.jezdze na unijne seminaria i kursy dla nauczycieli, na ktorych ciagle sie klepie ze nauczyciele maja walczyc ze stereotypami kulturowymi w swiadomosci mlodziezy. maja przygotowac swoich uczniow do pracy w wielonarodowosciowych zespolach, bo to w takich zespolach maja szanse powstac najciekawsze i najefektywniejsze projekty, i co? i pracuja w wielonarodowosciowych zespolach robiac salatki w barach a dyplom lezy w szufladzie. i znowu mi napiszesz ze nie rozumiem, bo traktat...zwyklego czlowieka nie powinien interesowac traktat ale poglebianie swoich umiejetnosci zawodowych, wymiana doswiadczen, poznawanie innego swiatopogladu, bo tylko taki czlowiek nie bedzie tworzyl podzialow...rozumiem ze traktat. nie rozumiem czemu tak pozno ma zostac podpisany
por dios... widzisz...kazdy uniwersytet w europie ma identyczny poziom?? identyczny program??
inzynier/filolog/lekarz z niemiec to to samo co inzynier/filolog/lekarz z wloch,szwecji/francji?? wydawaloby sie ze tak,ale w praktyce wyglada to inaczej.istnieje europejski STANDART NAUCZANIA??zadne pañstwo nie chce przyznac,ze moze byc uniwersytet z innego kraju o wyzszym poziomie/jakosci.to samo dzieje sie w skali krajowej(aby wybrac musisz polegac na opinii znajomych)
rozumiem ze twoja niemka chce pracowac w zawodzie nauczycielki?? to jednak lepiej aby robila salatki w barze.powaznie.mniej stresu i bezpieczniej :)
pozdrawiam
no nie ma europejskiego standartu nauczania, niestety. ale kwestia lepszych i gorszych uniwerkow to chyba nie az taki problem, i tak ostatnie slowo nalezy do pracodawcy wiec jak nie bedzie chcial absolwentow z jakiegos slabego uniwerku to ich po prostu nie przyjmie do pracy. poza tym ja wierze jednak w jednostki a nie uniwerki. widzisz...UJ ma taka super opinie, a znam wielu absolwentow, ktorych poziom jest ponizej przecietnej. tak samo jak i znam wielu dobrych fachowcow po mniej znanych uniwerkach
moja niemka juz pracuje w escuela de idiomas (doczekala sie w tym roku)a jak zapewne wiesz ten typ szkol nie boryka sie z problemami bezpieczenstwa, a jesli chodzi o stresy, no tak oposiciones a potem ew. jakis nader ambitny student, ktory zadaje klopotliwe pytania...za te kase jaka tu maja, ide na to :-)
pozdrawiam
a jesli chodzi o stresy, no tak oposiciones a potem
>ew. jakis nader ambitny student, ktory zadaje klopotliwe pytania...za
>te kase jaka tu maja, ide na to :-)

+++++++++++++++++++++++++

owszem zarabiaja calkiem niezle,ale...aby zostac pobitym etc.?? nie dziekuje!
EL 43% del profesorado de Madrid presenta algún signo de daño psíquico debido a la violencia en las aulas y a la falta de apoyo de los padres. Es el resultado de una encuesta, extrapolable a toda España
Cuesta creer que las agresiones que los docentes confiesan al teléfono del Defensor del Profesor sucedan en el colegio o instituto de la esquina. Más bien parecen escenas de ficción salidas de una de esas clásicas películas, tipo Rebelión en las aulas, ambientadas en un centro tomado por pandilleros y navajeros donde la violencia campa a sus anchas y el profesor que sobrevive se convierte en un héroe.

Entre lo oído en el primer año de vida de esta línea de auxilio al educador en apuros está el relato de un profesor que vio cómo impactaba una silla en el capó de su coche cuando trataba de abandonar el centro donde trabaja. O el de aquel otro que no contó con la ayuda de un obstáculo que parara el golpe y sigue de baja con una fractura en la pierna provocada por la mesa que un alumno le arrojó en el aula. Hay quien deja el coche lejos del aparcamiento del colegio para evitar que le pinchen las ruedas, le arranquen los espejos retrovisores o le pinten un «eres una puta» en la puerta del conductor. «¿Con qué cara voy yo mañana al colegio?», preguntaba una profesora angustiada porque un alumno le había pegado un bofetón esa mañana delante de toda la clase y se veía incapaz de retomar las riendas del grupo.
w Polsce tez bija...
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Życie, praca, nauka

»

Pomoc językowa - tłumaczenia