praca sezonowa na południu

Temat przeniesiony do archwium.
Witam
Pozwoliłam sobie załozyc nowy wAtek o pracy sezonowej na południu Hiszpanii zwłaszcza w okolicach Huelva.
Rozpoczyna sie okres zbioru truskawek, malin, itp. od kilku dni w regiony tutaj przyjezdza bardzo wielu polaków (kobiety i mężczyzni) wsiadaja w polsce w autobus i po dwóch dniach sa w okolicach hulevy i szukaja pracy...... efekt jest taki ze kilkanascie osób spi na plazach bo prac brak i mieszkania równiez a w kieszeni maja 20-50 euro, to niestety za mało na powrót.

Kilka razy pisałam ze tutaj zwłaszcza w okoliach huleva pracodawcy maja swoich pracowników którzy albo przyjezdzaja na kontrakty, albo przyjezdzaja sami ale juz pracowali u niego, albo z naboru. Nie chca przyjmowac ludzi nowych po pierwsze długo sie czeka na numer nio , po drugi nie znaja nas nie wiedza jak bedziemy pracowac.

nie pisze tego po to zeby zniechecac , bo ten co bedzie szukac napewno znajdzie ale przygotujcie sie na to. Wezcie ze soba wiecej pieniazków, chociaz na miesiac przezycia i na powrót do Polski.

pozdrawiam i zycze powodzenia
Masz rację!Ja byłam raz na truskawkach w Hiszpanii ale podczas tej pracy mój pracodawca nie zatrudnił nikogo ot tak kto przyszedł pytac się o prace!
witam , podziekowania dla fresówki za wszelkie porady ,mam prosbe potrzebuje numer do Panoramy pozdrawiam wszystkie oczekujace na wyjazd
witam,mam pytanie,ktore pewnie juz nie raz pojawilo sie na forum,otoz chodzi mi o zalegly socjal
pracowalam na truskawkach w 2003 roku a wtedy nie bylo obowiazku oplacanie socjalu(mimo ze dostalysmy druki od pracodawcy),teraz wybieram sie na truskawki i nie wiem czy bede musiala uregolowac zalegly socjal i w jakiej kwocie(z odsetkami od 2003r. czy nie)?slyszalam ze znajoma zaplacila tylko 100 euro,a znowu gdzies na forum czytalam ze dziewczyny placily po 1000 euro i ze odsetki nadal rosnal,jak to wreszcie jest z tym socjalem?
pozdrawiam
Niestety socjal trzeba zapłacic kwota zaległa+ odsetki , na naszym campo 4 z nas zapłacilo a szef uregulował za nas odsetki inaczej zarobiłybysmy bardzo marna kase.
dzieki za odpowiedz i prosze napisz jaka byla to kwota,glownie ile moga wyniesc odsetki po 4 latach.
Szef nam zabral cos ok 500 euro (480 euro chyba dokładnie) odsetki on zapłacil ale moja kolezanka która była na innym campo nie zapłaciła nic , po prostu jeszcze jakby do niej nie doszli.Hiszpanie maja straszny bałagan w papierach, moze byc tak ze w ogole u nich nie widniejesz jako dłuzniczka socjalu.
Do fresowki:) Czesc jestem tu nowa, przypadkowa znalazlam ta stronke.... ale bardzo mnie zainteresowala;) Ja bylam w tamtym roku na brzoskwiniach i nektarynkach, w tym roku tez chcialabym jechac ale z umowami cos kruch;(
Fresowka masz moze jakies namiary na kogos kto organizuje takie wyjazdy niekoniecznie na brzoskwinie;) Pliss daj znac bede wdzieczna!
No proszę, spotkały się: fresówka i frambuesówka i myślą, czy nie przekształcić się w melocotonówki :)
Organizuje wyjazdy alga lub mario to takie sprawdzone osoby :)
wejdz na forum praca huelva truskawki i tam powinny byc do nich namiary
Dzieki Fresowka;) Mam nadzieje ze cos znajde;)
Jose_PL melocotonowki sa podobno bardzo modne w tym sezonie heh ;P
witam
słyszal ktos o firmie eurokontakt planuja wyjazd do huelvy na truskawki zapisalam sie ale cos mi nie daje spokoju posze o szybka odpowiedz
Temat przeniesiony do archwium.

»

Kultura i obyczaje