KTO STUDIUJE W HISZPANII?

Temat przeniesiony do archwium.
...no wlasnie - kto? Bo planuje wyjazd na studia po maturze, ale mam wrazenie ze na hiszpanskich uniwerkach wiedza mniej ode mnie...wiec chcialabym zadac pare pytan osobie juz tam studiujacej :)
Ach, ci licealiści, co za optymizm... "wiedzą mniej ode mnie" a potem wylatują ze studiów przy pierwszej sesji, bo okazuje się, że matematyka za trudna... Trochę pokory :D
A więc - ja chwilowo studiuję w Hiszpanii, na kierunku inżynierskim, a że jest to mój drugi kierunek to mam porównanie.
Jedno jest pewne: na Universidad Publica de Navarra na pewno uczą lepiej niż na mojej Polibudzie. Lepiej tłumaczą, nakłaniają do myślenia i przede wszystkim nie marnują czasu na opowieści o swoich przygodach (pewnie dlatego, że są oceniani po każdym semestrze przez studentów). Zakres materiału jest mniej więcej taki sam, przedmioty również. Poziom ogólnie jest porównywalny do naszego.
Sądząc po tym, że (podobno) rzadko kto kończy studia inżynierskie w terminie i że moi koledzy wiecznie siedzą w bibliotece, nasuwają mi się dwa wnioski - albo im się nie chce uczyć, albo są tak trudne. No ale w końcu u nas też nie jest łatwo.
Natomiast jak jest na innych kierunkach - nie mam zielonego pojęcia.
ja sie wybiram na kirunek jezykowy.
ale bardziej od poziomu chcialabym wiedziec co ja mam dokladnie kro po kroku zrobic, kiedy jakie dokumenty wypelniac i wysylac..
Oj, to tego Ci nie powiem, bo jestem z wymiany. Ale myślę, że dasz radę, jeśli znasz język to wszystkiego można się nauczyć. Zajrzyj na stronę ministerstwa edukacji.
http://www.sgci.mec.es/au/estudios.htm
ale na stronach konkretnych univerkow masz "acceso a la universidad para alumnos extranjeros" i jest todo tam ...

»

Pomoc językowa - tłumaczenia