Tarjeta comunitaria

Temat przeniesiony do archwium.
Witam mam pytanko poniewaz nie bardzo sie orientuje jak to jest z ta Tarjeta comunitaria czy my jako polacy jeszcze ja potrzebujemy wyrobic bedac tu w hiszpani???i co sie ewentualnie potrzebuje moze znajdzie sie ktos kto wie cos na ten temat??? a i jeszcze jedno co to jest ten NiE niby cos takiego jak pesel w polsce tak? a gdzie mozna to wyrobic? moze znajdzie sie jakis mily czlowiek ktory bedzie umial i bedzie mogl mi odpisac z gory dziekuje i pozdrawiam

Magda.
zachecam do skorzystania z wyszukiwarki.
tarjeta to przydatna sprawa, jeśli ją wyrobisz-a nie jest to obowiązkowe- ułatwia mocno życie, szczególnie jeśli masz zamiar dłużej pobyć w Hiszpanii. Rezydenci maja prawo do zniżek na różne środki lokomocji, zresztą wynajmowanie mieszkania czy załatwianie czegokolwiek z rezydencją to dużo łatwiejsza sprawa. NIE to numer identyfikacyjny obcokrajowca i również sie przydaje,jeśli chcesz mieć rezydencję. Pracodawcy często o niego pytają, chociaż w kontrakcie mogą zamiast NIE wpisać numer paszportu-praca sezonowa. Najczęściej jednak upieraja się przy NIE. Gdy go już masz, możesz sie starać o ubezpieczenie (Seguridad Social-kwestia wypełnienia formularza) i kartę zdrowia w przychodni rejonowej. Jeśli jesteś w Hiszpanii i na krótko to daj sobie spokój, jeśli na dłużej to lepiej to załatwić.
...i jeszcze jedno w miejscu gdzie jesteś zapytaj o Ajuntamiento i tam o to, gdzie możesz wyrobic potrzebne Ci dokumenty. Do NIE potrzebujesz adres w Hiszpanii, kopia paszportu lub dowodu i wniosek, a jak dostaniesz NIE wypełniasz kolejny wniosek, dołączasz 2 zdjęcia, kopie dokumentu tozsamości i po kilku miesiącach masz rezydencje czyli tarjeta comunitaria, zanim ja otrzymasz musisz złożyc odciski palców na policji. Życzę powodzenia.
Dzieki za odpowiedz tylko jeszcze jedna sprawa ta tarjeta comunitaria i NIE moge chyba wyrobic na polici miedzynarodowej co? orientujesz sie ? a zameldowanie to juz mam bo jestem juz tu pare letek tylko tak teraz chcialabym sobie zalatwic sobie te dwie rzeczy tak na wszelki wypadek z gory dzieki za odpowiedz i pozdrawiam

Madziula
Gosia niestety bzdury pisze jesli chodzi o numer NIE i numer Seguridad Social. NIE jest niezbedny do podjecia jakiejkolwiek pracy, nie tylko sezonowej. Numer paszportu nie wystarczy, bo zwyczajnie nie jest kompatybilny z systemem informatycznym hiszpanskiej skarbowki.

Zas zeby wyrobic numer SS wcale nie potrzeba NIE, trzeba tylko zglosic sie do odpowiedniego organu z paszportem i swiadectwem zameldowania (tak bylo wczesniej, ale mysle ze sie nie zmienilo) i wydaja od reki.

A karta rezydenta jest przydatna jak ktos chce tu osiasc. Jesli chodzi tylko o prace wakacyjna to nie ma wiekszego sensu.

Proponuje poszukac na powazniejszych forach

www.poloniamadryt.net
www.hiszpania-online.com
w ubiegłym roku pracowałem na Majorce na podstawie dokumentu potwierdzającego złożenie wniosku o N.I.F i paszportu - w miejscu nr NIF we wszystkich dokumentach wpisany mam nr paszportu... pracowałem tak 4,5 m-ca i niestety nie doczekałem sie właściwego numeru (zamierzam odebrać go w tym roku :) ... numer Seguridad Social załatwił za mnie pracodawca...
Jesli jest ci przydatna jeszcze informacja o tarjete,to odpisuje.Od kilku lat mieszkam w Hiszpanii wiec jestem zorientowana.Jezeli jedziesz na krotki okres czasu to wystarczy ci paszport.Jednak powinienes zadac od pracodawcy aby zrobil ci Alta de seguridad sociaL(jest to cos w stylu polskiego ZUS)Alta de seguridad social mozna zrobic z paszportem i zameldowaniem.Nie sa potrzebne zadne inne dokumenty.Zameldowanie robi sie w Ayutamento.Jezeli chodzi o opieke zdrowotna,to wystarczy paszport i zameldowanie,jezeli bedziesz mial Seguridad Social,to tez sie dolancza,aczkolwiek bez tego takze przysluguje Ci opieka zdrowotna.Jezeli wybierasz sie jednak na dluzszy okres czasu warto wyrobic Tarjeta de Rsidencia,poniewaz jes przydatna.NIE,czyli nr tarjety jes przydatny do rozliczenia sie z Hacienda .
Silvia, nieprawda jest to co napisalas.

Poszukaj na

www.poloniamadryt.net

www.hiszpania-online.com
skara nie potrzebuje szukac tam informacji,bo mieszkam tutaj i wiem jak jest.Co jest nieprawda?
=> http://extranjeros.mtas.es/es/general/Folletocomunitarios2007MODIFICADO.pdf

Jeszcze farba drukarska pachnie... ;-)

Powodzenia!
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa