co znaczy, jak się wymawia la caixa?

Temat przeniesiony do archwium.
Nie wiem gdzie podłączyć ten wątek, może tu...
Pytanie takie jak w tytule - co znaczy i jak się wymawia "la caixa". Ciekawi mnie, bo kataloński bank o tej nazwie "wszedł" właśńie do Polski, a to trochę moja działka. Pytam, bo to chyba po katalońsku, a ja go nie znam...
Podajcie mi proszę, transkrypcję.

Pozdrawiam - zwłaszcza koleżankę, która podpisuje się la caixa ;)
http://actor.loquendo.com/actordemo/default.asp?page=id&voice=Jorge

To sobie zobacz jak to się czyta, ale mi padre mówi że to kataloński więc nie wiem :P pozdr
daddy podszeptał a ja przekazuję że la caixa to chyba kasa :P
pozdr
kasa, kasa, a czyta sie "la kaísza" o ile dobrze pamiętam :)
Ano dobrze pamiętam. Zobacz reklamę:
:-))) La caixa to faktycznie jeden z najpopularniejszych bankow w Katalonii,
samo slowo znaczy kasa albo pudlo (hiszpanska caja)... w moim wypadku, mam na imie Kasia, tak wymawiaja moje imie... kaisia
la caixa nie jest bankiem :)
przy okazji... jaka jest roznica miedzy bankiem a caja??
chyba jednak jest la caixa bankiem :-) przynajmniej jesli chcesz to powiedziec po polsku
jesli chcemy zostac przy terminach fachowych to jest ona caja...ale jak to przetlumaczysz na nasz? na pewno nie jest ona tym co nasze kasy oszczednosciowe...
Kiedys zdaje sie byla (i pewnie nadal jest pod wzgledem formy wlasnosci, stautu,etc) wieksza roznica miedzy banco i caja ze wzgledu na rodzaj uslug i skale dzialania. Bancos byly bardziej ogolnohiszpanskie albo miedzynarodowe a cajas regionalne (a tym samym mniejsze) ale teraz mamy np Caja Madrid obecna w calej Hiszpanii i La Caixa, ktora jak nam donosi Crazynina nawet do Polski dotarla... Nadal jednak jest sporo cajas, ktore mozna znalesc tylko w jednej comunidad autonoma i prozno szukac w innej...
Ale co ja tam wiem...z moim stanem konta nie zapuszczam sie nawet w okolice bancos ;-D
ja nie wiem co oznacza" co nasze kasy oszczednosciowe.." la caja de ahorros to kasa oszczednosci po polsku.
moje pytanie powtorze,bo widze ze jeszcze nie zrozumialas/zle przeczytalas :)
i nie trzeba miec konta,wystarczy niewielka wiedza o hiszpanii(co jest duzym problemem na tym forum)

jaka jest roznica miedzy bankiem a caja??
un saludo.
Wiekie dzięki! Na was zawsze można liczyć :)
Hej icaro! Może powiesz mi jaka jest różnica, bo chętnie bym się dowiedziała :) a naprawdę nie jestem znawczynią Hiszpanii i język znam w stopniu bardzo podstawowym ;)
Z tego co wiem, to sama "La caixa" zaczynała jako coś w rodzaju funduszu emerytalno, zapomogowego, ale czy to ma związek z innymi cajas i caixas... ;)
Icaro, ja nie jestem baknowcem i nie dysponuje fachowa wiedza na temat roznic miedzy systemami bankowymi. Mowiac "La caixa" jest bankiem mialam na mysli ze oferuje takie same uslugi jak nasze polskie banki, np BPH, czyli masz tam konto, masz karte debetowa i kredytowa, bankomat na kazdym rogu, mozesz zaciagnac kredyt, mozesz zlecic placenie czynszu, telefonu, etc... to co normalnie robisz w Polsce w banku... Ja nie wiem czy nasze kasy oszczednosciowe oferuja te same uslugi, nie znam nikogo kto mialby konto/rachunek biezacy w takiej kasie w Polsce...
Nazwe faktyczne tlumaczysz tak jak podajesz, ale co ze znaczeniem?
Jako znawca Hiszpani powiedz nam jaka jest roznica dla przecietnego klienta miedzy La Caixa (caja) i np Banco Santander albo BBVA (bancos)...podkreslam, roznica dla konsumenta, nie roznice prawne w podstawach dzialanie...

A teraz jaka jest podstawowa roznica prawna miedzy caja i banco (tlumacze tekst z 2005r):
Caja - instytucja nie nastawiona na zysk, nie prywatna albo polprywatna (nie posiada akcjonariuszy), jej celem jest posrednictwo finansowe i swiadczenie uslug spoleczenstwu/spolecznosci lokalnej, w ktorej dziala i zwrocenie tejze spolecznosci zyskow uzyskanych z dzialalnosci. Innymi slowy, akcjonariusz/wlasciciele prywatni nie dziela miedzy siebie zyskow wygenerowanych dzieki dzialalnosci cajas.
Banco - instytucje prywatne nastawione na zysk, ktory finalnie dzielony jest miedzy akcjonariuszy/wlascicieli

Tak wiec widzimy glowna roznice miedzy caja i banco, a poza tym mamy wytlumaczenie dlaczego cajas maja tak rozszerzona dzialalnosc spoleczna w roznych formach. Pobierajac od swoich klientow oplaty (tak jak bancos) cajas wg prawa z 1992r (moze cos sie zmienilo, wybaczcie ale juz mi sie nie chce dalej drazyc) maja odowiazek przeznaczyc minimum 50% swoich zyskow rocznych na fundusz rezerwowy gwarantujacy ich wyplacalnosc oraz rozwoj ekonomiczny. Czesc zyskow rocznych, ktora nie jest przeznaczana na fundusz rezerwowy, cajas musza przeznaczyc na Obra Social, czyli dzialalnosc spoleczna.

Mam nadzieje ze to troche rozwiewa watpliwosci i wybaczcie jesli w ktoryms miejscu grzesze tlumaczac terminy finansowe, ale jak mowie, nie jestem specjalistka...

PS. Icaro, moj komentarz o banku i koncie byl tylko zartem... :-)A to forum jest dla ludzi, ktorzy chca sie czegos dowiedziec a nie ktorzy juz wszystko wiedza... ale to oczywiscie tylko moja opinia :-)
Czesc,
Za niedlugo mam zamiar przeprowadzic sie na jakis czas do Hiszpanii, wiec pewnie bede sie pojawiac czesto na tym forum z rozymi pytaniami:)
Chcialabym zalozyc konto w banku, ale zupelnie nie znam ofert i nie znam hiszpanskiego. Chodzi mi o cos w stylu mBank,czyli dostep do konta przez internet, brak prowizji za prowadzenie konta, przelewy, itd...W skrocie najmniej skomplikowane i najkorzystniejsze:) I pytanie nr 2: jakie dokumenty beda mi potrzebne do zalozenia takiego konta?

Z gory dzieki..
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Brak wkładu własnego