Barcelona - niezbędne info

Temat przeniesiony do archwium.
Hej

Niedlugo wybieram sie do Barcelony. Prosze wszystkie osoby, ktore tam sa, bądz były o informacje na temat:

1. telefonow a w zasadzie porade na temat wyboru karty do telefonu na miejscu kierujac sie najtansza cena za karte, doladnowania i polaczenia, co polecacie?
2. wyboru banku w celu zalozenia konta bankowego, kierujac sie dobrymi warunkami
3. jakie knajpki, puby, dyskoteki itp polecacie?
4. co warto zwiedzic a nie jest w kazdym przewodniku badz w necie tak bardzo wyszczegolnione?
5. jak to naprawde jest z jezykiem angielskim wsrod hiszpanów? Czy naprawde nikt sie tym jezykiem nie posluguje, nie chca czy jak?
6. aha jeszcze jedna wazna rzecz.. kazde miasto ma swoje dzielnice, ladniejsze i brzydsze, bezpieczniejsze i mniej bezpieczne.. moze mi ktos poradzic czego unikac jesli chodzi o zamieszkanie? szukam bezpiecznej dzielnicy ale z zyciem.

Pozdrawiam.
I jeszcze jedno.. jaka jest pogoda w barcelonie miedzy wrzesniem a kwietniem? Zawsze swieci slonce czy jest zimno..?
mogę wypowiedzieć się na temat języków. z hiszpańskim w barcelonie jest tak, że owszem pogadają z tobą, ale nie zawsze z przyjemnością (mnie w sklepach robili wręcz łaskę że odpowiadają po hiszpańsku i mamlotali sobie coś tam po katalońsku- notabene ładny język). a z angielskim to jest różnie, zależy gdzie trafisz (choć w barcelonie nie powinno być najgorzej). poziom nie jest najwyższy w skali kraju, teoretycznie w regionach turytycznych więcej ludzi powinno znać angielski. ci co mówią, często mają okropną wymowę i początkowo trudno ich zrozumieć. a z angielskim to nie wiem czy nie chcą sie uczyc ,ale oni mają w szkołach głównie francuski albo włoski, jak wyjeżdżali do pracy w latach 70. to do Ameryki Łacińskiej, na wakacje jadą głównie do innego regionu hiszpanii, no to na kij im jakiś inny język obcy....
A moze z nimi jest tak jak z nami Polakami? Uczymy sie jezykow obcych w szkolach, niestety tradycyjna metoda, czyli nacisk polozony jest na gramatyke, wykucie slowek, potrafimy rozwiazywac cwiczenia gramatyczne, a boimi sie i nie potrafimy mowic?
i jeszcze o pogodzie: nie ma co generalizować, bo pogodna to rzecz zmienna, wieczorami jest nawet chłodno (według hiszpanów orzeźwiająco:). w wymienionym przez Ciebie okresie nie jest strasznie upalnie, raczje umiarkowanie, od połowy lutego do kwietnia zdarzają kilkudniowe serie deszczu (przynajmniej ja tak miałam w kwietniu). jest dość przyjemnie.
1) Polecam vodafone, mam od 2 lat a ceny sa podobne do pozostalych operatorow. Jesli chcesz dzwonic do Polski wowczas najlepsza opcja jest karta sim w "Happy" w Phone House lub locutorio :)
2) Caixa Catalunya - bez oplat, bez problemu
3) powiedz jaka muzyke preferujesz? klubow w barcelonie jest tyle ze kazdy znajdzie cis dla siebie
4) wszystko zalezy od tego czego szukasz? barcelona ma wiele magicznych miejsc o ktorych nie pisza w przewodnikach i jak juz tam bedziesz z pewnoscia nie jedne ciekawe miejsce spotkasz.
5) mlodzi Katalonczycy mowia calkiem niezle po angielsku, znacznie lepiej niz na poludniu hiszpanii.
6) Barcelona to bardzo bezpieczne miasto. Najmniej bezpieczna dzielnica wydaje mi sie El Raval gdzie przewaza rasa afrykanska i azjatycka. Nikt Ci tam krzywdy nie zrobi. Uwazaj natomiast na swoje rzczy osobiste jadac metrem, badz siedzac na plazy, czasem odnosze wrazenie ze nigdzie na swiecie nie ma tylu kieszonkowcow i drobnych zlodzi co tam :)
Pozdrawiam
failte
zaczne od tego ze -tak jak w poprzednich wpisach- zalezy co jest Twoim celem
1.ekonomicznosc dzwonienia zalezy od tego ile, dokad, kiedy etc dzwonisz i jak do tego dobierzesz operatora /plan cen/.
najtansze sim-pack-i niekoniecznie sa takie tanie na dLuzsza mete
zob.
2. mysle ze wieksze banki: BBVA, Santander, Caja Madrid itd maja ekonomiczniejsze oferty dla klienta, choc ostatnio sLyszaLem ze w LaCaixa -moze to tylko pan z okienka- nie byl elastyczny C
CAM - Mediterrania oglasza sie przyjazna , ale - osobiscie nie mam doswiadczenia
3. ja polecaLbym najmniejszy bar w miescie na Pl. Sant Jaume ;)
4. jest tyle napisane ... a w ciagu dlugiego pobytu znajdziesz na pewno Twoje szlaki
5. znowu : zalezy...
Nikt - to pochopne uogólnienie.
6. JESLI bedziesz mogla przebierac - szukaj moze w barri de Gracia - tylko potem nie mów ze zaLujesz ;)
El Raval -ten poLudniowy- jest szemrany, ale nie dlatego ze mieszka tam wielu imigranów (imho)
powodzenia.
A wiec gwoli wyjasnienia:

1. Interesuje mnie ekonomika. Dzwonie kiedy trzeba, aby miec po prostu kontakt z ludzmi. Czyli bede szukala czegos taniego do prostej komunikacji, bez zbednych pogaduszek itp.. Zalezy mi tez na kontakcie do Polski gdyby mi net siadł czy coś. Jesli sa jakies tansze taryfy do Polski to polećcie mi coś.
2. Chodzi o konto za ktore sie nie placi, ale tez takia ktore daje swobode placenia karta w sklepach i uzywania jej do zakupow przez internet.
3. Co do knajpek.. Przede wszystkim muzyka na zywo.. jakies energiczne klimaty. Ale interesowaloby mnie wszystko, na pewno kazdy ma swoje ulubione miajsca ze wzgledu na cos.. ja bym chetnie chciala sie dowiedziec co poelcacie. Prosze poleccie mi miejsca gdzie np się wchodzi bez oplaty na wejsciu, gdzie sa koncerty na zywo, gdzie jest tanie piwo, gdzie jest typowo hiszpanski klimat, gdzie sa rockowe knajpki, puby... bede wdzieczna za cokolwiek, najlepeij z adresem.
4. Co do zwiedzania.. jestem zapalonym zwiedzaczem. Mam wrazenie ze skoro jade tam na 6 miesiacy (narazie na tyle) to nie zdaze wszystkiego zobaczyc, glownie dlatego ze pewnie o niektorych miejscach dowiem sie za pozno. Przed wyjazdem zamierzam zrobic sobie konspekcik z tym co znajde w internecie, ale wydaje mi sie ze to bedzie dopiero polowa tego co naprawde mozna jeszcze tam zobaczyc i w okolicach... wiec jesli cos ktos wie niech sie z tym podzieli, albo chociaz z tym co wg was naprawde warto obejrzec.
5. To chyba nie wymaga komentarza..
6. Bede wdzieczna za porady wiec gdzie wg was warto sie ulokowac.
7. Co do pogody, to po prostu interesuje mnie jakie ubrania wziac a czego nie warto brac. Np czy czpka mi sie przyda czy na pewno nie itp..
8. Chcialam sie tez spytac czy potrzebna mi bedzie jakas przejsciowka jesli chodzi o gnizdka kontaktowe?

Narazie tyle.. Z gory dzieki.
9. Chcialam sie wywiedziec o skutery.. Zamierzam takowy kupic ale nie wiem czy nie potrzebne mi bedzie np prawo jazdy badz inny dokument? Oraz jesli ktos sie orientuje.. jaki jest przecietny koszt skutera, w gre wchodza tez uzywane.. szczerze to szukam czegos do 500 euro? da rade? i jaki jest koszt utrzymania skutera?
Podpowie ktoś?
chyba najtaniej w obecnej chwili jest przez Yoigo(movil)
http://yoigo.com/

za kazde konto sie placi,tyle ze czsami tego nie"widzisz" :)
lepiej jakas caja,choc jakos nie mam przekonania do la caixa
skuter do 500 euro?' w takim razie uzywany,jest mnostwo ogloszeñ,ale nie wiem ile wynosi ubezpiecznie.

>Hej
>
>Niedlugo wybieram sie do Barcelony. Prosze wszystkie osoby, ktore tam
>sa, bądz były o informacje na temat:
>1. telefonow a w zasadzie porade na temat wyboru karty do telefonu na
>miejscu kierujac sie najtansza cena za karte, doladnowania i
>polaczenia, co polecacie?

moze rozwiazaniem jest roaming w orange/teraz tanio
>2. wyboru banku w celu zalozenia konta bankowego, kierujac sie dobrymi
>warunkami

np La Caixa(jest juz Polsce)to takie PKO
>3. jakie knajpki, puby, dyskoteki itp polecacie?

uf...jest tego sporo, zalezy co lubisz- mozna imprezowac 24h, niektore afterhours otwieraja!o 9 a.m.:)
>4. co warto zwiedzic a nie jest w kazdym przewodniku badz w necie tak
>bardzo wyszczegolnione?
oprocz tego co w przewodniku, warto pojechac na Tibidabo(ladny widok na miasto)
jezeli myslisz o czyms wyjatkowym - Cap de Creus(100 km od miasta)latarnia morska-miejsce magiczne

>5. jak to naprawde jest z jezykiem angielskim wsrod hiszpanów? Czy
>naprawde nikt sie tym jezykiem nie posluguje, nie chca czy jak?
z j.ang - tragedia!

>6. aha jeszcze jedna wazna rzecz.. kazde miasto ma swoje dzielnice,
>ladniejsze i brzydsze, bezpieczniejsze i mniej bezpieczne.. moze mi
>ktos poradzic czego unikac jesli chodzi o zamieszkanie? szukam
>bezpiecznej dzielnicy ale z zyciem.
barcelona to bardzo bezpieczne miasto
dzielnice z klimatem: Raval, Bario Gotico, Gracia

buen viaje/bon viatge:)
>
>Pozdrawiam.
do 50 cc nie musisz miec prawa jazdy
za 500 euro znajdziesz ale bardzo uzywany:)
koszt:
1. bardzo gruby lancuch(warto)
2. benzyna 2-3 litry na 100 km
3. ubezpieczenie- chyba 100 euro/rok
wrzesien- super-mniej turystow a wciaz lato...
pazdziernik- bardzo dobra pogoda
listopad, grudzien, styczen, luty- no coz- kapac sie jest trudno
(slonce swieci caly czas)
marzec, kwiecien- moje ulubione- jeszcze nie jest goraco a juz sie mozna kapac:)
Dzieki wszystkim za porady, oczywiscie jesli ma ktos cos do dodania, chcialby sie czyms podzielic to to jest dobre miejsce na to..;)

Co do telefonu, roaming nie wchodzi w gre.. nie mam simlocka i bede szukac czegos na karte.. tak jak np w Anglii jest O2 tak licze ze w Hiszpanii tez cos podobnego bedzie.

Co do klubow itp.. prosze byscie napisali ktore wam sie podobaja, i gdzie sa i co fajnego tam jest, ja na pewno do nich tez zajrze, by sie przekonac.. Moge napisac ze nie interesuje mnie na pewno techno itp.

Co do miejsc fajnych to bede wdzieczna za wiecej..

Co do pogody.. jesli by ktos mogl to prosze o wiecej informacji, bo nie chce zabrac niepotrebnych rzeczy. Czy np ciepla kurtka bylaby mi potrzebna czy nie itp? Mowie o okresie wrzesien - kwiecien.

Skutery.. hmm wyglada na to ze sa drogie.. :(
Do icaro:

hehe nie za kazde konto sie płaci, uwierz mi. Przynajmniej ja za swoje nie place, czy to w polsce czy tez w anglii..(ani za konto, ani za karte, ani za wyplacanie pieniazkow, ani za placenie karta itp, coz wiecej mi potrzeba, przelewy tez mam darmowe w obrebie kraju) nie wiem jak jest w hiszpanii, dlatego pytam.
Nie płacisz za prowadzenie rachunku? W którym banku?
Trochę mi się to wydaje absurdalne, bo wyobraź sobie działalność takiego banku, przy założeniu, że wszyscy klienci TYLKO I WYŁĄCZNIE mają konto. Zero kredytów. Z czego ma się utrzymać taki bank jeśli nie ma opłat za transakcje?
jezeli bedziesz w BCN wrzesien-kwiecien
ciepla kurtka, sweter, czapka napewno sie przydadza
bedzie przeciez jezdzic ze znajomymi po Katalonii
no i narty! jest gdzie jezdzic...
roznice temperatur: metropolia/suburbia moze byc duza
pamietam:( w listopadzie- ok 10 p.m.) w BCN 10 stopni
w Car de Deu (70 km od miasta) kolo zera!
skuterami sie nie przejmuj
komunikacja w miescie jest rewelacyjna(metro, nocne autobusy)
co do fajnych miejsc, najlepiej zapytac sie na miejscu kogos
np w twoim wieku, o podobnych zainteresowaniach
zwroc uwage na koncerty(zarowno muzyka klasyczna jak i pop)
tam sie naprawde duzo dzieje
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Egzaminy