Pomoc w wydaniu zaświadczenia o zarejestrowaniu.

Temat przeniesiony do archwium.
Witam Serdecznie,

Poszukuje pomocy w sprawie wydania zaświadczenia o zarejestrowaniu. Kupiłam samochód z Niemiec ale pochodzący z Hiszpani. Niemiecki właściciel przekazał mi następujące dokumenty Tarjeta Inspeccion Tecnica de Vehiculos i Solicitud De Baja Del Vehiculo brakuje dowodu rejestracyjnego lub zaświadczenia że samochód był zarejestrowany w danym urzędzie w Hiszpani. Prosze o pomoc jak mogę uzyskać taki dokument ponieważ bez niego nie mam szans na rejestracje w polskim urzędzie komunikacji. Pozdrawiam, czekam na Państwa pomoc.
Jeżeli właścicielem auta był Niemiec, to on już musi posiadać niemiecki dowód rejestracyjny - tak więc jego obowiązkiem jest ci go przekazać.
Nie może Niemiec być prawnym właścicielem samochodu, który nie jest zarejestrowany na niego.W przeciwnym razie właścicielem prawnym samochodu, będzie Hiszpan, któremu być może ukradziono to auto. A to wiadomo czym grozi...
Poza tym adnotacja o przeglądzie technicznym zawsze znajduje się w dowodzie rejestarcyjym - tak więc Tarjeta Inspeccion jest tu trochę mało ważna.
Tak tylko Niemiec jest pośrednikiem w sprzedaży tzn. kupił auto ale nie zarejestrował w Niemczech. Auto było zarejestrowane w Hiszpani a teraz ma być zarejestrowane dopiero w Polsce.
Niemiec który nawet jest pośrednikiem musiał otrzymać cały komplet dokumentów, łącznie z dowodem rejestracyjnym.Skoro jego nie ma - to musisz albo skontaktować się z jego "zarejestrowanym" właścicielem, albo kategorycznie domagać się się dowodu rejestracyjnego, bez niego nikt i nigdzie ci go nie zarejestruje.
Dziękuje za te pomocne informacje. Niestety koszty poniesione przy naprawie tego auta zmuszają mnie do kontynuacji jego rejestracji. Może okazać się że dowód zaginął :( czy istnieje możliwość na podstawie dokumentów zakupu otrzymania w urzędzie komunikacji w Hiszpani odpisu dowodu rejestracyjnego lub zaświadczenia że ten samochód był tam zarejestrowany? Jeśli mogę prosić o jakiś kontakt do osoby która jest mi w stanie pomóc uzyskać takie dokumety to prosze o odpowiedź. Dziękuje z góry, Pozdrawiam M.
Witam
Malgos-se znalazlem sie w identycznej sytulacji tak jak ty opisales z pierwszym poscie i moje pytanko czy da sie z tego jakosc wybrnac czy udalo sie uzyskac odpis tego dowodu w hiszpanskim wydziale najlepiej jak bys podal jakis namiar do ciebie w celu kontaktu najlepiej telefon. Dziekuje i Pozdrawiam.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa - tłumaczenia