Informacja, wyjasneinie, rada... Prosze o pomoc.

Temat przeniesiony do archwium.
Witam, mam takie pytanie w czerwcu lece do Hiszpanii do mojego nazyczonego ktory tam przebywa juz dlugo. Moje pytanie jest zwiazane z ubezpieczeniem. Pierwsze czy to prwada ze bez paszportu nie zalatwie nic tzn.ani nie oplace ubezpieczenia ani sie nie bede mogla zameldowac? a 2 pytanie konkretniej zwiazane z ubezpieczeniem. Wiem ze bez meldunku nie dostane ubezpieczenia to tez wlasnei chce sie dowiedziec od kogos z was kto wie jak to jest. Bo moj nazyczony proponuje ze lepiej jest ubezpieczyc sie w Hiszpanii jest to koszt ok. 50-60E miesiecznie ale ja sie zastanawiam czy nie lepiej w PL sie ubezpieczyc tylko nie wiem dokladnie co gdzie i jak zalatwic, o co pytac i w ogole... poniewaz nauke juz skonczylam, przez rodzcow ani szkole nie jestem ubezpieczona, a od jakiegos czasu mieszkam w niemczech i mam tylko niemieckie ubezpieczenie a polskeigo nie mam. Jesli ktos wie cos na ten temat i moze mi pomoc, doradzic lub powiedziec jak to bylo w waszym przypadku to bede bardzo wdzieczna za jakies informacje.

Pozdrawiam Serdecznie

Wiola
po pierwsze Twoj naRZEczony,a po drugie on ma racje, ubezpiecz sie w tym kraju, w ktorym bedziesz mieszkac
Na nasz nowy polski dowód mozesz sie zameldowac,ale jednak mimo wszystko lepiej zebys miala paszport,Hiszpanie jednak sa z tym do tylu.
Ok dziekuje wam za informacje, wiem ze lepiej sie zameldowac w kraju w ktorym bede mieszkac jednak w PL tez bede czesto dlatego sie zastanawialm gdzi elepiej sie ubezpieczyc i pyatlam o rade...
wlasnie problem w tym ze zostaly mi 3tyg i z tego co sie dowiedzialm bardziej prawdo podobne ze szybciej czyli w te 3tyg wyrobie dowod nowy niz paszport ale to sie zorientuje jak juz bede w domu
W kazdym badz razie dziekuje za informacje!

« 

Kultura i obyczaje

»

Życie, praca, nauka