zasiłek rodzinny

Temat przeniesiony do archwium.
Czy ktoś wie jak załatwić sobie zasiłek rodzinny w hiszpani? Ja pobieram teraz w Polsce i jestem na bezrobotnym, a mój mąż pracuje na Ibizie(ma legalną pracę.Z góry dziękuje za pomoc :)
W zeszłym roku było tak, zeby pobierac zasiłek rodzinny dziecko musi mieszkac w Hiszpanii.Nie wiem jak w tym roku,moze cos sie zmieniło.Zasiłek wynosi cos ok 25 euro i tez jak w Polsce jest kryterium dochodowe.Najlepiej niech mąż idzie do Instituto Nacional de la Seguridad Social i wszystkiego sie dowie.
Dzięki bardzo!!! Ze miesiąc jade tam sama to może też popytam, ale tylko nie wiem jakie dokumenty zabrać...
Na chłopski rozum to dokumenty potwierdzające,że jesteście małżeństwem czyli zapewne odpis aktu ślubu, jakiś numer ubezpieczenia,dokumenty potwierdzające,że macie razem dziecko i że mąż legalnie tam przebywa, pracuje i jest ubezpieczony.A czemu nie zadzwonisz np. do ambasady? tam powinni ci udzielić informacji.Zajrzyj też na forum Polonii w Madrycie,tam pewnie ktoś coś bliżej wie na ten temat.
dzięki
z tego co pamietam jak pomagałam kolezance w uzyskaniu takiego zasiłku to musiala miec dowód tożsamości(paszport), kartę pobytu lub pozwolenie na pobyt w Hiszpanii, ale to juz moze nie byc potrzebne , bo to wszystko sie bardzo szybko zmienia. Potrzebna będzie też karta wydana przez urząd skarbowy Tarjeta de identificacion fiscal, aktualna książeczka rodzinna lub karta dzieci z tytułu rezydencji w Hiszpanii Libro de familia lub zaświadczenie o byciu bezrobotnym, jeśli rodzice dziecka nie są obywatelami Hiszpanii, a także zaświadczenie z urzędu miasta, stwierdzające miejsce zamieszkania rodziców.Akt urodzenia dziecka i akt slubu (przetłumaczone przez biegłego).
I oczywiscie jest limit zarobków, jak przekroczy sie to nic sie nie dostanie, podobnie jak w Polsce :))))
o właśnie o to mi chodziło, czy musze biegać teraz po urzędach po te akta i tłumaczyć. Zrobie to na wszelaki wypadek i potłumacze. Wielkie dzięki! Pozdrawiam
Zasilek rodziny jest bardzo niski w hiszpani, i faktycznie, zeby go dotac to dziecko musi mieszkac w Hiszpani. Jezeli twoj maz pracuje legalnie to musicie isc do S. Social z paszportami nr NIE(dziecko tez go oczywiscie musi miec) ja zalatwiajac wszystko nie mialam nic przetlumaczone bo po co potrzebny ci paszport i numer Nie, maz pracuje na terenie Hisz. wiec wszystko jest po hiszpansku
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa