ibiza- zycie, praca i nauka

Temat przeniesiony do archwium.
hej, bylam ostatnio na wycieczce na ibizie i bylo cudownie, od tamtej pory chcialabym bardzo tam zamieszkac, jednak mam kilka pytan w zwiazku z tym, jesli jest wsrod was ktos kto ma obeznanie bardzo bym prosila o odpowiedz. chcialabym pojechac za pol roku, jednak nie znam hiszpanskiego w ogole, czy pol roku bedzie dla mnie wystarczajace zeby zalapac hiszpanski na tyle by znalesc jakas prace, no i wlasnie jak tam jest z ta praca, cenami za mieszkanie, jedzenie i czy sa tam jakies perspektywy nauki w kierunku artystycznym (grafik, malarz, ilustrator czy projektant mody)?wiem ze wiekszosc turystow tam to anglicy i niemcy a ja znam niemeicki i angielski bardzo dobrze, czy to bedzie duzym atutem w znalezieniu pracy? a jesli bym chciala studiowac to czy lepiej przeniesc sie w glab hiszpani, np do barcelony
odpowiem Ci ogólnie
- moze to zabrzmi oczywiscie:
kazde miejsce na wycieczce wyglada inaczej niz na codzien,
wiec jesli trwasz w zamiarze pojechania tam jeszcze raz zaplanuj moze pobyt kilku/miesieczny na poczatek i zobaczysz jak pojdzie.
Znajomosc jezyków jest niezbedna - ang. i niem. pomoga z turystami,
a jak wiele nauczysz sie hiszpanskiego zalezy od tego JAK sie bedzisz go uczyc, jesli sie postarasz moze przez 6 miesiecy opanujesz podstawy,
choc zapewne zauwazyLas ze miejscowym jezykiem jest eivissenc.
O kwestie pracy i mieszkania mozesz takze spytac na forach 'expats' anglo- i niemiecko-jezycznych, generalnie Baleary sa drogie, z praca jest coraz trudniej w zwiazku z recesja.

Co do nauki/studiów to z pewnoscia lepiej/wiekszy wybór poza wyspa.

pozdr
freland, czy mieszkales moze na ibizie?czy moglbys mi powiedziec cos wiece?ceny za mieszkania, zywnosc, jak z praca w sezonie i poza, w sumie cokolwiek, z gory dzieki
edit888,
Nie mieszkaLem,
dlatego ogólnie napisaLem o mieszkaniach i cenach - co moge dodac?
zobacz na LoQuo ?
szukaLas informacji na innych forach i w inny sposób ?

pozdr.
hey

mieszkalam i pracowalam, choc nie az tak dlugo, ale bylo warto i ... ciezko.
odezwij sie na gadu 9315860. jak chcesz.
Ja chce tam wrocic!:)

Pozdrawiam.

»

Pomoc językowa - tłumaczenia