Telefon na karte w Hiszpanii

Temat przeniesiony do archwium.
Witam wszystkich, obecnie przebywam w Hiszpanii a dokladnie w Walecji i musze wybrac jakas oferte na karte. Hiszpanski numer jest mi przede wszystkim potrzebny aby kontaktowac sie dziewczyna (ktora jest tu ze mna) i zadzwonic czasem do Polski lub skontaktowac sie ze znajomymi w Walencji. Jak na razie najbardziej podoba mi sie oferta happymovil gdzyz nie ma tak jak w innych stawki za rozpoczecie polaczenia, za to oferuja darmowe rozmowy miedzy uzytkownikami (zamierzam kupic dwa zestawy startowe). Jednak kolega (Hiszpan) odradzal mi tego mowiac ze ta siec jest tu malo popularna i ma slaby zasieg. Czy to prawda? Jesli tak to czy musze sie tym martwic mieszkajac w tak duzym miescie jak Walencja (moze po prostu nie ma zasiegu poza duzymi miastami i na niezamieszkanych terenach?). Kiedy w domu probowalem wyszukac dostepne sieci to znalazlo mi movistar, vodafone i orange, czy to oznacza ze happymovil nie ma tu zasiegu czy po prostu jest to operator wirtualny jak heyah ktory korzysta z sieci innego operatora? Szukalem odpowiedzi na forum ale nic nie znalazlem. Moze ktos mieszkajacy w Hiszpanii moglby rozwiac moje watpliwosci?
Odpowiem...bo akurat sama jestem przy tym temacie...
I po przemysleniach wybralam...i polecam:

Yoigo.

http://www.yoigo.com/

Choc wirutalny - to JASNY, DOBRY ZASIEG i TANI - zwlaszcza przy Twoich (takze moich) potrzebach.
I tu np. Ty mozesz wybrac taryfe "8" a Twoja dziewczyna "0".
( ah...pracuje na sieci movistar!!!)
Moim zdaniem w tej chwili najlepsze wyjscie.
Ja przenosze sie tam wlasnie z movistaru (caaale zycie moj nr tam byl!!!Okradali mnie w bialych rekawiczkach...a teraz dzwonia, daja...i prosza...
Taaa...Mowia, ze Yoigo jest "wirtualny" i nie ma np. "atención al cliente 24h"...Movistar teoretycznie ma....Ale za nic na swiecie nie idzie sie do nich dodzwonic, by porozmawiac z OSOBA....- ja NIGDY nie mialam tego szczescia...)

Plusem jest jeszcze to, ze za navegacje placisz GORA 1,2€ za dobe bez wzgledu na ilosc...
(nawet nie pytaj...ile w movistarze...czasami placilam...)
Zreszta taryfy znajdziesz na web, ktora ci podalam.
---
Happy no tiene buenas tarifas para Europa...
Es para...otros extranjeros... ;-)
Happy jest wirtualny, i jako taki uzywa sieci jednego z nie-wirtualnych,
zdaje mi sie ze Vodafone.
zatem trzebaby sprawdzic jak dobry jest zasieg tegoz tam gdzie Wam na tym zalezy (w domu?)
Co do 'darmowe rozmowy miedzy uzytkownikami' to w pewnych granicach:
* Grupo cerrado de usuarios. Límite:
* 30 minutos/llamada
* 60 minutos día
* 500 minutos/mes
* Precio de llamadas a móviles Happy si se rebasan estos límites: 0.10 €/min
*
myslaLem ze tylko Eroski nie ma opLaty za 'zestawienie' - trzebaby to sprawdzic.
Zastrzegam ze nie uzywaLem (mam yoigo m.in.) ale -
rud3b0y - o zasieg nie obawiaLbym sie, a co do innych wzgledów to zalezy w jakich proporcjach bedziecie dzwonic do PL(ceny chyba calkiem dobre, Una..?), miedzy soba i 'poza soba'.

btw, Yoigo / Xfera nie jest wirtualny : ma swoja siec UMT ,
ale dla komorek G2 uzywa sieci ms.
Una... sprawdz jak z roamingiem Yoigo w PL o ile ma to znaczenie (z prepago nie mialem, podobno postpago ma(?)

tu jest przeglad OMV i duzych:
http://operadoras.mforos.com/
pozdr.
;-)
(moze w koncu i mnie ktos...pomoze ;-) )

sprawdz jak z roamingiem Yoigo w PL o ile ma to znaczenie (z
>prepago nie mialem, podobno postpago ma(?)
No wlasnie...Kurcze, nie wiem. :-(
A to dla mnie wazne, tak.
Tzn. jak pytalam, to mowili, ze oczywiscie!!! Tylko pierwszy raz PRZED wyjazdem trzeba ten roaming "uaktywnic"...(jak wszedzie chyba?Przynajmniej pierwszy raz...zawsze trzeba...)
Na web sa zreszta ceny...
http://www.yoigo.com/tarifas/internacionales.php
Duuuuzo nizsze od movistaru!!! Co mnie wlasnie baaardzo cieszy...

Bylam w The Phone House "na zwiadach", i mowili, ze tak, i ze dziala jak movistar- bo na ich infrastrukturze przeciez...
Ale tak naprawde to nie wiem...

Moze ktos ma tel. z Yoigo i byl w Polsce???
(Tel. na umowe oczywiscie...)
Co do oplaty za rozpoczecie polaczenia w Happy to tez nie mam pewnosci i nie wiem gdzie to sprawdzic - przynajmniej na ich stronie nie znalazlem informacji o tym zeby ja pobierali. Oferta Eroski wyglada ciekawie ze wzgledu na brak oplaty za nawiazanie polaczenia i niska stawke za sms ale nie wiem jak czesto trzeba doladowywac konto. Jesli by sie okazalalo ze Happy pobiera oplate za nawiazanie to moge sie zdecydowac na Eroski + inna oferta z tanimi rozmowami do Polski. Jesli natomiast jej nie pobiera to najlepszym rozwiazaniem bedzie 2 x HappyMovi. Moze ktos wie jak to jest z ta oplata? Co do tego jakiej sieci uzywa Happy to tez sie nie moge zorientowac ale jesli jest to Vodafone, Orange lub Movistar to z zasiegiem nie bedzie problemu
A ja obstawiałbym Vodafone, mam i jestem bardzo zadowolony. Jest taka usługa 101 gdzie wybierasz numer do którego dzwonisz wybierając właśnie 101 i wychodzi bardzo tanio, nie pamiętam dokładnie ile. Nie ma problemu z zasięgiem, z roamingiem, są usługi w internecie, dużo punktów obsługi klienta, częste oferty specjalne itd.
A Movistary dzwonią do wszystkich raz na miesiąc i pytają się jak jakiegoś idioty dlaczego nie chcesz wziąść od nich telefonu w "prezencie".
Hmmm...
W sumie to happy...wyglada tak:
http://www.happymovil.es/
Nie jest lepsze od yoigo...
Czytaj te malutkie lierki na zielonym polu ;-)
Nawet te rozmowy miedzy 2 nie sa gratis...
Happy pisze "gratis" a na dole czytamy: max.30min/rozmowa; max 60 min/dzien.
A Yoigo: 1h gratis miedzy 2 yoigo.
Jednym slowem: to samo.
Poza tym...Happy jest nowe. Ma maly zasieg...
I jednak wyzsze stawki od Yoigo...
Nie wiem jak jest z telefonem na umowę w Yoigo, ale mam do czynienia z tel. na kartę i w moim przypadku w Polsce nie działał, mimo że roaming był "podobno" aktywowany...
Druga sprawa jest taka że nie mogę na ten numer w Yoigo wysłać smsa z mojego polskiego numeru Orange... (czasem bywa, że np. przez tydzien smsy dochodzą a później znowu miesiąc nie...) Po prostu przy wysyłaniu smsów dostaję zwrotną informację "wysyłanie nie powiodło się". Z innych polskich sieci oczywiście nie ma takiego problemu z wysłaniem... Dzwoniłam na infolinię i Orange Polska mówi, że to wina Yoigo... Yoigo że Orange Polska... Niestety nie znam nikogo więcej kto miałby telefon w Yoigo więc nie wiem czy to problem na lini Yoigo-Orange Polska czy tylko tego konkretnego numeru. I nie wiem czy to ma znaczenie, że nie jest to tel na umowę... ;) W drugą stronę tzn. smsy z Yoigo na mój numer polski Orange oczywiście dochodzą... Żeby było śmieszniej... nie mogę wysłać smsa wtedy kiedy jestem w Polsce... natomiast kiedy jestem w Hiszpanii czyli mój telefon działa na zasadach roamingu... smsy na ten nr Yoigo mogę wysyłać...

Mam nadzieję, że nie zamieszałam za bardzo... ale jeżeli masz dużo znajomych czy rodzinę z numerami Orange dobrze by było najpierw sprawdzić jak to jest z tymi smsami... Bo może tylko ja mam pecha ;)
Nie, ja zrozumialam ;-)
DZIEKI!
Dodam, ze majac tel. w movistarze, bedac w Hiszpanii - prawie nigdy nie dochodza do mnie sms-y z Polski...
Telefony, owszem.
Ale moje do Polski, owszem-dochodza...
En fin...
(ja zmieniam operadora...por principios...)

...Moj ulubiony serial...Bye, bye... ;-)
Tez maLem incydenty z sms-ami :
polskie w roamingu w H. nie dochodziLy do Y. (conajmniej 2 operat: Era i + (?)
CHyba nie zachecilismy rud3b0y'a
dodam ze Y ma warunek consumo minimo 6/7+ eu /mc
ale do dzwonienia Y nie jest zLe
(a do dzwonienia miedzy dwoma nunerami Y-Y bezkonkurencyjne)

pozdr.
A da się gdzieś kupić w Hiszpanii ten telefonik?:
http://www.tl2000.com.pl/produkty/telefony_gsm/xaos_gamma/parametry_techniczne_i_eksploatacyjne
Olafil - nic na google.es
http://tnij.org/xaos
ani ebay.es
ni loquo tampoco

(moge to napisac otwartym textem ? ;-))
freland, mam nadzieję ze przymnie się ta Polska komórka w Hiszpanii. Lada dzień trafi ona do sprzedaży .Pozdro.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Życie, praca, nauka