Hiszpania i ustatkowanie sie w niej..

Temat przeniesiony do archwium.
Czesc.. Mam kilka pytań co do Zamieszkania w Hiszpni

Czy po Iberystyce mozna zamieszkac w Hiszapni i pracowac w jakims zawodzie?

Czy latwo sie tam ustatkowac i zaczac normalne zycie?

Mogl by ktos cos opowiedziec o tym?

z Gory dzieki,
Pozdrawiam i czekam ;)
Sorki, ale pytanie jest głupie. W jakimś zawodzie można pracować. Nawet w wielu. Można sprzątać domy, zbierać mandarynki, pracować w sklepie albo pracować w firmie tłumaczeniowej. Oprócz tych wymienionych przychodzi mi do głowy jakieś 100 innych, ale nie o wymienianie chodzi.

Czy łatwo się ustatkować? Zależy od Ciebie, od Twoich ambicji, umiejętności, zdolności do przystosowania.

Jak zacząć normalne życie? Znajdź pomysł na samą siebie, wybierz miasto gdzie chciałabyś zacząć (weź pod uwagę możliwości pracy, koszta, konkurencję) i poszukaj tam znajomych. Potem jak będziesz już w miarę gotowa poszukaj przez internet pracy (przynajmniej zorientuj się jak wygląda temat) i przede wszystkim jakiegoś mieszkania / pokoju.

Pamiętaj, że z pracą będzie bardzo ciężko, bo kryzys jest głęboki.

Jeżeli miałabyś jakieś pytania konkretne odnośnie Murcji to możesz napisać do [email]
ok Dzieki za pomoc..

Napisalem do Ciebie ;)
moim zdaniem pytnie nie jest głupie,ale po iberystyce można robić wiele rzeczy,a w Hiszpanii pewnie to samo co i w Polsce.Autorowi tego pytania chodziło o to co konkretnie można robic po takich studiach.Chyba rozumiecie pytanie a jak nie to niech autor go bardziej sprecyzuje.
Trzeba sobie postawić cele i się trzymać planu. Znajdujesz jakąś pracę, mieszkanie i planujesz żyć jak człowiek a nie koczować jak student. Wbijasz się w towarzystwo, oceniasz realia, myślisz jaki można wykonać następny krok, gdzie zanieść CV itd.

Ja przygotowywałem się do wyjazdu ponad pół roku. Zmieniłem samochód, kupiłem GPS, uczyłem się 3 m-ce języka, kupiłem komputer żeby mieć kontakt ze światem. Kilka ostatnich miesięcy wyglądało tak że rano zaglądałem w kalendarz i codziennie miałem kilka spraw do załatwienia wiążących się z wyjazdem i początkiem nowego życia.
Chciałbym być po Iberystyce, ale myślę że po tylu latach ile trwają studia będę posługiwał się Hiszpańskim nie gorzej niż absolwenci w/w.
Staram się nie stać w miejscu i iść do przodu. Wszystkie cele jakie postawiłem sobie 2 lata temu zrealizowałem i myślę że to jest klucz do sukcesu i zadowolenia z własnych decyzji.

Pozdrawiam serdecznie, idę się położyć na słońcu na chwilę.
Veo, Dokladnie o to mi chodzilo..

Marcin.osw, moge prosic o jakis kontakt z Tobą? podaj swoj email , jeśli mozesz oczywiscie ;)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie