Au peir Sewilla

Temat przeniesiony do archwium.
Witam,za niecały miesiąc wyjeżdżam na rok do pracy jako au peir do Sewilii w Hiszpanii.Będę wdzieczna za informacje-jak tam jest,jacy są ludzie,czego mogę się tam spodziewać.Piszcie o wszystkim co wiecie na temat Sewilii:-)Pozdrawiam serdecznie:-)
Jeżeli są tutaj osoby mieszkające w Sewilii to bardzo chętnie nawiążę kontakt:-)
Podobno to najgoretsze miasto w Europie;) Jak zalatwilas sobie rodzinke, jesli mozna wiedziec? Przez stronke www czy biuro? Pozdrawiam!
Przez biuro.Znalazłam ogłoszenie w internecie.Ale wszystko sprawdziłam w Krajowym Rejestrze-są zarejestrowani:-)Właśnie słyszałam,że jest tam bardzo gorąco-pewnie będzie się cięzko przyzwyczaić do takich upałów:-)A Ty mieszkasz w Hiszpanii?Pozdrawiam:-)
Sewilla jest piękna:) dla mnie to najpiękniejsze miasto w Hiszpanii:) hehe i najgorętsze:) pozdrawiam, udany wybór, powodzenia:)
Dziekuję za odpowiedź:)A jacy tam są ludzie?Czy jest dużo polaków?
ja byłam tylko przejazdem powiedzmy, ale z tego co mi mówiono to jest tam sporo Polaków.. jak i Rusków ;)
mówi sie że w Sewilli mozna jajko ugotować na ulicy i coś w tym jest;)
Ave Barcaaaa:D
A to ciekawe, bo nigdy nie słyszałam polskiego w Sewilli. Raz tylko ukraiński, w ukraińskim sklepie.No i rumuński, jak teraz w każdym hiszpańskim mieście. Większa grupa Polaków jest, ale w okolicach Huelvy, owocozbieracze. A w Sewilli to głównie Erasmusy z Polski.
być może to erazmusy, mówię tylko co mi mówiono.
w dużym skrócie, żeby nie wyszedł z tego esej o moich mocno osobistych odczuciach :) :
W Sewilli latem jest strasznie gorąco - przygotuj się nawet na 40-45 stopni, ale uwaga - tam TEŻ pada, więc nie zdziw się jak trafisz na tydzień ulew, jak ja ostatnio.

Ludzie są hałaśliwi, wydaje ci się, że cały czas krzyczą, wszędzie pełno gwaru.
Pewnie już znasz hiszpański , w Sewilli poznasz andaluzyjski ( heheeh) .
Życie nocne rozkręca się po 24.
Starówka jest spora, ciężko przejść całą na piechotę.
Jeśli umówisz się na jakiś termin , np, podpisanie umowy na dostawę czegoś, reklamacja czegoś, załatwienie sprawy - dodaj do daty miesiąc :)
Jeśli do tej pory jadłaś owoce morza w Polsce lub we Włoszech - w Sewilli zazwyczaj przyrządza się je inaczej ( i na tym się trochę zawiodłam..)
Ludzie są dość wyluzowani i mało oficjalni, nie bierz tego ani za oznakę braku wychowania i grubiańskości ani też za chęć zaprzyjaźnienia się tak od razu.

Zapytaj o coś konkretnego, chętnie odpowiem
W jakiej dzielnicy będziesz mieszkać?
no tak, i wyszło że o samych wadach napisałam :D
Sewilla jest wspaniała, ludzie serdeczni i pomocni, jedzenie i picie ( !!) super, a klimat bajka!

(To wszystko prawda )
Wielkie dzięki za odpowiedź:-)Nie wiem jeszcze w jakiej dzielnicy będę mieszkać-dowiem się tego w przyszłym tygodniu:-)Najbardziej to przerażają mnie te upały-w Polsce latem jest maksymalnie 30 stopni,a tam...Ale mam nadzieję,że się przyzwyczaję;-)Czy mieszkasz tam cały czas?Pozdrawiam.
a skąd, nie mieszkam :) gdyby to było 300 a nie 3000 km od Polski to nie zastanawiałabym się.
ale może, może..
dla pocieszenia powiem, że upały są nieznośne zarówno dla przyjezdnych jak i dla tubylców. Klima to podstawa, w pomieszczeniach i środkach transportu. Ale o godzinę drogi z hakiem masz ocean i jedną z ładniejszych części wybrzeża Hiszpanii
hehehe moim zdaniem Sewilla jest cudna:) ale co do andaluzyjskiego, pamiętam, że pierwszym filmem jaki obejrzałam w języku hiszpańskim był właśnie film nakręcony w Sewilli, z aktorami mówiącymi po andaluzyjsku:D dramat:D:D:D zrozumiałam tylko cabrón y capullo :D:D:D
Czesc! Nazywam sie Marta i od 8 miesiecy jestem w Sewilli. Jest fantastycznie pod kazdym wzgledem...pogoda, ludzie, atmosfera tego miasta...chce sie zyc! Jesli ktos chce nawiazac ze mna kontakt to czekam, bo troszke sie nudze:-) Moj narzeczony jest Hiszpanem...ja jeszcze nie pracuje, bo nadal ostro pracuje nad szlifowaniem jezyka...uffff. Moj email: [email] pomoge jesli tylko bede w stanie..,.czasu mi nie brakuje:-)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Pomoc językowa