Witam!
Pierwsza podstawowa sprawa to, aby wystapic o prawo do zasilku dla bezrobotnych, czyli "paro", nalezy zglosic sie do INEM-u w ciagu pierwszych 2 tyg. po rozwiazaniu umowy o prace. Potrzebne bedzie oczywiscie ostatnie swiadectwo pracy, czyli certificado de la empresa, gdzie jak byk jest napisane ile dni sie pracowalo i jesli ilosc dni nie bedzie wystarczajaca, trzeba przedstawic tzw. la vida laboral, wyciagniete z Tesoreria de Seguridad Social, gdzie beda ujete wszystkie ostatnie zatrudnienia. Potrzebny jest okolo rok czasu pracy w przeciagu 6 lat. Z tym, ze jesli ktos pracowal w tzw. regimen agrario, a nie w regimen general to polowe przepracowanego czasu mu odlicza. Czyli np. rok czasu w polu rowna sie 6 miesiacom pracy. To dlatego, ze skladki ubezpieczeniowe w polu sa duzo nizsze niz np. w sklepie. Ale jesli bedziesz miala jakies dlugi w ubezpieczeniach to i tak masz prawo do PARO. I wcale nie ma takich kontroli, zadnych ofert ani nic. Rejestrujesz sie co 2 miesiace i ponadto mozesz to zrobic nawet przez internet, bez pomocy zadnego pracownika urzedu pracy. Dadza ci taki papier na ktorym bedziesz miala swoj kod rejestracji i to wszystko. Nawet gdyby mieli jakas oferte to i tak nie beda cie wzywac, a jedynie wysla ci ja smsem. I od ciebie zalezy czy na to zareagujesz. Zameldowanie rzecz jasna musi byc, ale rarjeta de residencia- niekoniecznie. Wystarczy polski dowod. Ale musi byc numer NIE- certificado, dostaniesz je na policji, jesli go nie masz. I to wszystko. Ja pobierajac paro, ktore mi przelewali na konto, bylam sobie w Polsce spokojnie. Saludos, CHAO!