Praca dla NIESTUDENTA

Temat przeniesiony do archwium.
Witam!

Po maturze chciałabym wyjechać do Hiszpanii na pobyt dłuższy niż 3 miesiące. Moim celem nie są jednak studia, a praca i raczej pobyt stały, (co najmniej roczny). Jestem trochę zagubiona jeśli chodzi o wymaganą dokumentację i normy jakie muszę spełniać, aby tam pracować.

Moje pytania są następujące:

1. Jakie dokumenty są wymagane do podjęcia pracy w Hiszpanii? Czy wystarczy paszport/dowód osobisty?
2. Które dokumenty muszę tłumaczyć?
3. Czy wystarczy tłumaczenie u tłumacza przysięgłego?
4. Czy wymagany jest akt urodzenia?
5. Jak załatwić umowę o pracę przed wyjazdem?
6. Czy mogę zarejestrować się jako cudzoziemiec tam na miejscu i w jakim czasie muszę to zrobić?
7. Czy dokument o nazwie NIE jest wymagany, jeśli tak, co on daje?
8. Jak z podatkami?
9. Jak z opieką medyczną? Jakie warunki muszę spełniać, by przysługiwała mi tam darmowa opieka medyczna?
10. Co z ubezpieczeniem?
11. Czy do każdej pracy wymagane jest przetłumaczone u tłumacza przysięgłego CV?
12. Czy lepiej szukać pracy poprzez polskie organizacje, np. EURES, czy tak jak hiszpan, na hiszpańskich stronach... (głupio brzmi, ale myślę, że większość zrozumie co mam na myśli...)

Proszę o odpowiedzi kogoś obeznanego z tematem, odwiedziłam już sporo stron, jednak gubię się już w tym wszystkim. Nie mam nikogo, kto mógłby mi udzielić konkretnych odpowiedzi, forum ot moja ostatnia deska ratunku :-(
1 - paszport/dowód osobisty, nr NIE i chyba cos jeszcze, ale juz nie pamietam dokladnie (moze ktos dopisze)
2 - zadnych
3 - nic nie muszisz tlumaczyc ( oczywiscie cv piszesz po angielsku lub po hiszpansku) ale tlumacz przysiegly nie jest ci do tego potrzebny
4. nie
5. nie zalatwisz umowy o prace przed wyjazdem
6.
7. jest wymagany, to zezwolenie na prace
8. a konkretnie o co ci chodzi?
9. z twojego wynagrodzenia sa automatycznie odprowadzane skladki na ubezpieczenie zdrowotne
10. patrz 9
11. w zadnej nie jest wymagane
12. to akurat jest najtrudniejsze ze wszystkich innych rzeczy o ktore pytasz, bo o prace jest teraz baaardzo trudno
8. Sprawa przedstawia sie w nastepujacy sposob:

Jestem ubezpieczona w Polsce, place regularnie miesieczne skladki, ubezpieczenie obejmuje kraje UE. Jak z placeniem tych skladek po przyjezdzie do Hiszpanii jak z podatkami?

I mam jeszcze jedno pytanko:

jestem ubezpieczona w Polsce, płacę regularnie składki miesięczne, moje ubezpieczenie działa również poza granicami kraju (konkretnie kraje UE). Moje pytanie brzmi: czy to wystarczy? Czy nie muszę wyrabiać żadnych innych dokumentów wyjeżdżając. Słyszałam coś o Europejskiej Karcie Ubezpieczenia Zdrowotnego... Jesli jest to onieczne, na ile czasu się ją wyrabia, jak to jest z przedłużeniami jej wazności, ile to kosztuje...

2. Czy sam fakt, że jestem tam zameldowana i posiadam N.I.E wystarczy do korzystania z darmowej opiei zdrowotnej? Czy muszę do tego również posiadać Europejską Kartę Ubezpieczenia Zdrowotnego? Dalej... na stronie http://www.zanimwyjedziesz.eu/index.php?artykul_id=6&kraj_id=1 znalazłam taką informację:

"Osoby mieszkające w Hiszpanii mogą uzyskać Kartę Zdrowia (Tarjeta Sanitaria) w publicznej przychodni lub szpitalu najbliższym miejscu zameldowania. Należy przedłożyć zameldowanie (Empadronamiento) oraz paszport lub dowód osobisty. Tarjeta Sanitaria upoważnia do podstawowych świadczeń w takim zakresie jak EKUZ."

Zatem jesli dobrze rozumiem Tarjeta Sanitaria daje takie same przywileje jak EKUZ? Jeśli tak jest,m co zatem wybrać? Bo jeśli dobrze skumałam to wybór tych dwóch dokumentów jest opcjonalny, mając na uwadze chęć korzystania z opieki zdrowotnej w Hiszpanii?

I ostatnie pyt.: Czy do podjęcia pracy tymczasowej wymagany jest N.I.E? Czy w ogole da sie podjac prace tymczasowa/jakakolwiek prace lagalnie bez N.I.E na okres ok. miesiaca, dwoch...? I co tutaj rozumiemy pod pojeciem "praca tymczasowa"?

Mój plan jest taki: podjęcie pracy tymczasowej, w międzyczasie czekanie na wydanie numeru N.I.E i dalszy pobyt, a co za tym idzie - zmiana z pracy tymczasowej na stalą (czyli taką, do której wymagane jest N.I.E)

Mam nadzieje, ze dobrze mnie zrozumialas - z góry dziękuję za odp.
Jezeli twoje ubezpieczenie dziala również poza granicami kraju (konkretnie kraje UE) to skoro z panstwa unijnego jedziesz do drugiego panstwa unijnego to musi dzialac wszedzie jednakowo. Pod warunkiem ,ze je bedziesz caly czas, podczas pobytu w Hiszpanii, oplacac.

Europejska Karta Ubezpieczenia Zdrowotnego bylaby ci potrzebna, gdyby ubezpieczal cie w Polsce twoj pracodawca, czyli to zobowiazanie mialoby wygasnac w zwiazku z twoim odejsciem z pracy i wyjazdem za granice, wtedy w NFZ wyrabiasz taka karte, wazna jest 3 miesiace. Przedluzasz ja podejmujac legalna prace, z twoich zarobkow czesc idzie na ubezpieczenie.
Nr NIE wyrabiasz w ciagu 1 dnia, bez niego twoje szanse na przyjecie do jakiejkolwiek pracy sa marne, w Hiszpanii wielka wage przykladaja do tego dokumentu z racji wielu obcokrajowcow chetnych do pracy. Twoje szanse gwaltownie spadna, jesli w tym samym dniu co ty, zlozy swoje cv 10 innych osob i tylko ty nie bedziesz miala NIE.
dzieki:)

« 

Nauka języka

»

Pomoc językowa