8. Sprawa przedstawia sie w nastepujacy sposob:
Jestem ubezpieczona w Polsce, place regularnie miesieczne skladki, ubezpieczenie obejmuje kraje UE. Jak z placeniem tych skladek po przyjezdzie do Hiszpanii jak z podatkami?
I mam jeszcze jedno pytanko:
jestem ubezpieczona w Polsce, płacę regularnie składki miesięczne, moje ubezpieczenie działa również poza granicami kraju (konkretnie kraje UE). Moje pytanie brzmi: czy to wystarczy? Czy nie muszę wyrabiać żadnych innych dokumentów wyjeżdżając. Słyszałam coś o Europejskiej Karcie Ubezpieczenia Zdrowotnego... Jesli jest to onieczne, na ile czasu się ją wyrabia, jak to jest z przedłużeniami jej wazności, ile to kosztuje...
2. Czy sam fakt, że jestem tam zameldowana i posiadam N.I.E wystarczy do korzystania z darmowej opiei zdrowotnej? Czy muszę do tego również posiadać Europejską Kartę Ubezpieczenia Zdrowotnego? Dalej... na stronie http://www.zanimwyjedziesz.eu/index.php?artykul_id=6&kraj_id=1 znalazłam taką informację:
"Osoby mieszkające w Hiszpanii mogą uzyskać Kartę Zdrowia (Tarjeta Sanitaria) w publicznej przychodni lub szpitalu najbliższym miejscu zameldowania. Należy przedłożyć zameldowanie (Empadronamiento) oraz paszport lub dowód osobisty. Tarjeta Sanitaria upoważnia do podstawowych świadczeń w takim zakresie jak EKUZ."
Zatem jesli dobrze rozumiem Tarjeta Sanitaria daje takie same przywileje jak EKUZ? Jeśli tak jest,m co zatem wybrać? Bo jeśli dobrze skumałam to wybór tych dwóch dokumentów jest opcjonalny, mając na uwadze chęć korzystania z opieki zdrowotnej w Hiszpanii?
I ostatnie pyt.: Czy do podjęcia pracy tymczasowej wymagany jest N.I.E? Czy w ogole da sie podjac prace tymczasowa/jakakolwiek prace lagalnie bez N.I.E na okres ok. miesiaca, dwoch...? I co tutaj rozumiemy pod pojeciem "praca tymczasowa"?
Mój plan jest taki: podjęcie pracy tymczasowej, w międzyczasie czekanie na wydanie numeru N.I.E i dalszy pobyt, a co za tym idzie - zmiana z pracy tymczasowej na stalą (czyli taką, do której wymagane jest N.I.E)
Mam nadzieje, ze dobrze mnie zrozumialas - z góry dziękuję za odp.