Super nowoczesna elektrownia słoneczna koło Sevili

Temat przeniesiony do archwium.
http://www.polskieradio.pl/nauka/artykul118450_polska_inzynieria_najlepsza_na_swiecie_.html

Polecam artykuł do przeczytania. Przejeżdżałem w wielki piątek autostradą do Sevilli i widziałem dwie wieże które mogły być częścią elektrowni słonecznych, o których czytałem kiedyś że znajdują się na terenie andaluzji.
Zacząłem szukać po internecie. Okazuje się że jest to największa tego typu elektrownia słoneczna tzw wieżowa. Na dodatek zaprojektowała ją polska firma z Gliwic i została za to nagrodzona pierwszym miejscem w ogólnoświatowym, bardzo prestiżowym konkursie technicznym.

Taka ciekawostka.
W TYM DNIU POLSKA OPŁAKUJE POLEGŁYCH W KATASTROFIE.
WIĘC TAKIE SOBIE INFORMACJE O WIATRAKACH TO ...
Niestety, tragedia olbrzymia, fakt. Hiszpanie wiedzieli też już wczoraj w południe i wypytywali mnie co się stało bo wszystkie media podawały informacje że zginął polski prezydent. Dzisiaj pierwsze strony gazet na całym świecie są poswięcone są wypadkowi polskiego samolotu. W Hiszpani ElMundo także pisze o tej tragedii. Na ich stronach internetowych pojawiają się na bieżąco informacje ze Smoleńska.

Ale o elektrowniach jeżeli bym nie napisał wczoraj to nie napisałbym nigdy, a to miły akcent dla polaków. Pracujemy ciężko w obcym kraju i to miła wiadomość że polska myśl techniczna na najwyższym poziomie światowym jest tutaj tak doceniana.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa