Praca w Hiszpanii

Temat przeniesiony do archwium.
Witam wszystkich
Czy jest gdzieś w Hiszpanii lub Portugalii odpowiednik polskiego zakonu sióstr w Paryżu które pomagają znaleźć prace i oferują nocleg...
Chciałabym zacząć pracę w jednym z tych krajów, jako że będę jechać sama, wolałabym nie ryzykować i szukać na własną rękę,
Będę wdzięczna za jakiekolwiek rady lub informacje
Pozdrawiam
Owszem,spotkałam się z zakonem pomocy ale on są już był tak oblegany przez rumunki, ukrainki, marokanki, bułgarki etc.,że siostry zamykały im drzwi przed nosem i jedynie zapewniały o swoich modlitwach.
Mówiąc innymi słowami: tutaj zakony nie oferują ani pracy ani noclegów.
Pozdrwiam i życzę powodzenia w szukaniu pracy w dobie najgorszego kryzysu.
Witam mam pytanie Mieszka ktos w Santander.?
Wybiera się ktoś z Was do pracy w Hiszpanii? Ja bardzo chciałabym tam pojechać ale wolałabym wybrać się z kimś z Polski
a w jaki rejon chcialabys wyjechac i jaka praca cie interesuje ja bym chciala wyjechac na zbiory
Też myślałam o zbiorach. Region jest mi obojętny
a orientujesz sie czy zaczynaja sie w sierpniu jakies zbiory my jedziemy na slepo i liczymy ze w ciagu tygodnia znajdziemy prace
Szczerze mówiąc nie wiem, ale moja koleżanka pojechała właśnie wczoraj do Lerydy i ma mi dać znać co i jak
A jesteście już zdecydowane na 100% żeby pojechać?
tak jestesmy zdecydowane na 100%
a skąd jesteś?
No to super. Ja jestem z Warszawy, a Wy?
ja jestem z wroclawia!twoja kolezanka pojechala w ciemno,czy ktos zalatwil jej prace?
Szczerze mówiąc nie jestem pewna, ale raczej w ciemno nie jechała. Ja nie mogę jechać w ciemno bo moja mama się nie zgadza :( pojadę chyba w przyszłym roku.
mam pytanie wymagajace pilnej odpowiedzi.czy zbior pomaranczy to praca dla kobiety?czy mozliwe ze placą50euro za 8h.ikiedy sa zbiory w hiszpani prosze o odpowiedz
Czesc wszystkim czy ktos moze mi napisac od kiedy zaczyna sie zbior pomaranczy w Lerydzie? Czekam na odpowiedz to bardzo pilne.
Z pomarańczami i mandarynkami to najczęściej jest tak że zbiera się normę jakąś a wszystko ponad jest płacone dodatkowo. W zależności od tempa, ilości owoców na drzewach i czasu pracy - można zarobić mniej lub więcej w jednym dniu. Myślę że jak ktoś zbiera już z miesiąc dzień w dzień to jest w stanie po takim czasie wypracować tempo starych zbieraczy i w 8h zarobić 50euro. Słyszałem że po 70 hiszpanie wyciągali, ale nie wiem przez ile godzin, może z 10. Nie wiem.

Druga sprawa, ja mieszkam w prowincji Huelva i tutaj do końca sierpnia nie polecałbym przyjeżdżać szukać pracy jeżeli ktoś nie ma coś gotowego nagrane.
Większość obcokrajowców powyjeżdżała do swoich krajów z braku pracy. Sklepy, kawiarenki internetowe, punkty z tanimi połączeniami zagranicznymi itd, wszyscy cierpią z tego powodu. Hiszpanów także powysyłano do domów. Na prawdę obecnie w rolnictwie rzadko kto pracuje, a kolejki do rejestracji bezrobotnych zaczynały ustawiać się o 2-4ej w nocy.

Byłem niedawno w Almerii i rozmawiałem z Hiszpanami o tym regionie i z tego co wiem, tam obecnie jest dużo pracy przy różnych warzywach i owocach. Ale czy są wolne miejsca, nie mam zielonego pojęcia. Jak ktoś spojrzy na mapę satelitarną google to można zobaczyć jakie w tamtym regionie są skupiska namiotów do różnych upraw.

Pozdrawiam...
witam tez chetnie bym pojechala jak cos dajcie znac na [gg]
eyjezdzam drugi raz do hiszpani do pracy i niewiem czy nie bede miala problemu bo nie mam tego zielonego druku mam nadany numer NIE mam go tylko nas kontrakcie od poprzedniego pracodawcy.czy moge miec problemy w znalezieniu pracy?
To zalezy od pracodawcy czy mu to wystarczy ,ale w wiekszosci przypadkow ten zielony papier jak to nazywasz jest bardzo wazny w zalatwieniu pracy i calej tej biurokracji.Obojetnie gdzie idziesz cos zalatwic w jakims biurze czy banku to wymagaja tego - to sie nazywa -CERTIFICADO DE REGISTRO DE CIUDADANO DE LA UNION-;:
Jesli tego nie masz a jestes zarejestrowana masz numer NIE to musisz isc do najblizszej--
Direccion General de le Policia y de la Guardia Civil - Registro Central de Extranjeros, i tam za oplata a moze tez nie dostaniesz duplikat, i pamietaj ten papier jest bardzo wazny i raczej zrob sobie wiele kopii i nigdy nie dawaj orginalu tyle tylko do do okazania wiarygodnosci.
Powodzenia!!!!
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Życie, praca, nauka

»

Życie, praca, nauka