praca hiszpania 2011

Temat przeniesiony do archwium.
Witam, wraz z kolegą chcemy wyjechać w przyszłe wakacje do Hiszpanii (wschód). Mam wiele pytań dotyczących wyjazdu, znalezieniu pracy. Czy ktoś z Was orientuje się czy i jak można znaleźć pracę w Hiszpanii, co jest wymagane, gdzie szukać itd. ? Znamy j. angielski, z hiszpańskim już trochę gorzej. Za wszystkie informacje będę bardzo wdzięczny. Jesteśmy z rocznika 92 i 90.
Saludos!
Wschód to bardzo ogólnie powiedziane...
Skorzystaj z forumowej wyszukiwarki, temat pracy był poruszany wiele razy.
Do pracy będziecie potrzebować numer N.I.E (wyszukiwarka) oraz.... dużo szczęścia (bezrobocie 20%)
ja znam miasteczka niedaleko Alicante gdzie zaczynaja szukac ludzi do pracy w barach i restauracjach mniej wiecej od czerwca(np.Javea - 100km od Alicante), wazny angielski bo to miejsca gdzie przyjezdza full turystow a jest malo hiszpanow itd.
Drogi 'kroku92' - język angielski to zna KAŻDY w miarę wykształcony w dzisiejszym świecie. Ale dzisiejsze czasy to nie te, które były w "Podróży za jeden uśmiech" .
Zadaj sobie pytanie - "Co umiem robić ?" przede wszystkim i pamiętaj, że Hiszpanów szukających pracy na wybrzeżu, mających kontakty, lokum, znajomych, itp. i generalnie znających "wakacyjny fach" są tysiące.
A drugie pytanie to : "Jadę pracować i oszczędzać czy chcę się zabawić a przy okazji zarobić coś na koszty tej zabawy ?" Bo jeśli zabawić to lepiej od razu na Ibizę, gdzie angielski i niemiecki są głównymi językami a jak braknie kasy to okazji do zarobienia nie brakuje.
A tak poza tym - znając języki, mając dobre maniery i prezencję, lepszą i tak samo płatną pracę znajdziesz w sezonie turystycznym choćby na krakowskim Rynku a generalnie w centrum każdego polskiego dużego miasta.
edytowany przez argazedon: 06 sty 2011
co do hiszpanow wykonujacych prace sezonowe to bym podyskutowala.A wyjezdzajac mozesz poznac jezyk, pracowac, zabawic sie, poznac inna kulture i przy okazji przyjechac z odrobina kasy.
Warto sprawdzić na stronie campingu EUROCAMP jest sporo ofert pracy !
może Ktoś wie jak dojechac z lotniska w Barcelonie (miasto Barcelona) do miejscowości Plaja de Pals na Costa Brava ?
@argazedon
witam, z góry mówię, że chciałbym wyjechać do hiszpanii w celach nie tylko zarobkowych ale również tak jak wspomniał/a Miseria, zabawić się, poznać inną kulturę oraz język. Gdybym szukał jedynie zarobku nie rwałbym się na zapłatę za podróż, nocleg oraz wyżywienie ale zostałbym u siebie w Krakowie :) z obcokrajowcami się dogadam (ang), a co do pytania "Co umiem robić?" - wszystko to co jestem w stanie się nauczyć, od. zmywaka, zbiory owoców, sprzątanie, cokolwiek.
@Miseria
odpowiadała by mi opcja pracy nawet w okolicach Alicante, gdybyś miał/a jakieś oferty to byłbym bardzo wdzięczny
ja swego czas bylam dwa razy w wakacje pracowac w barach i restauracjach w Javea i tez w samym Alicante, i zaczynaja szukac koncem maja, poczatkiem czerwca w zaleznosci jak widza przyjazd turystow, ale co roku szukaja to wiem na pewno,trzeba chodzic od baru do baru, od restauracji do restauracji i pytac, i jakis podstawy hiszpanskiego sie nauczyc zdazysz do maja.
Mam podobne plany do kroku92, chciałam wyjechać na miesiąc (czerwiec) do Hiszpanii. Nie zależy mi na wielkich zarobkach, raczej chciałabym, żeby mi się koszty podróży zwróciły. Znam angielski i niemiecki. Czy trudno jest znaleźć pracę tylko na miesiąc i to bez znajomości hiszpańskiego? Oferty, które przeglądałam w internecie wymagają dyspozycyjności na co najmniej dwa miesiące... Mogę robić cokolwiek, mam 19 lat.
Temat przeniesiony do archwium.