Dziecko w Hiszpanii

Temat przeniesiony do archwium.
Witam.Mieszkamy i pracujemy z mężem w Hiszpanii już 5 lat i czas zaczac myslec o dziecku.Zastanawia mnie tylko jakiego rodzaju pomoc od panstwa otrzymam po urodzeniu dziecka.Zaznaczam że pracujemy legalnie ale mamy umowy sezonowe.Zawsze pracujemy 11 miesiecy i miesiac przerwy.Tak sie zastanawiamy czy damy rade sie utrzymac tylko z pęsji męża.
Witaj.
jezeli pracujesz,to bedziesz mogla isc na zasilek macierzynski,
jezeli masz wystarczajaca ilosc miesiecy przepracowana to potem bedziesz mogla brac zasilek,a jak skonczy Ci sie zasilek to mozesz wystapic o pomoc,
najlepiej jak pojdziesz do biura Seguridad Social i do Inem i tam sie dowiesz .
To świetnie.Dwa lata temu brałam paro, więc mam przepracowane jakieś 20 miesięcy.A wiesz może w jakiej wysokości jet ten zasiłek macieżyński i jak długo sie go pobiera.Ja najprawdopodobniej nie będe mogła pracować w czsie ciąży bo to jest praca fizyczna więc gre wchodzi jakieś 20 miesięcybez pracy i w tym okresie przydał by się jakiś grosz.
Nie wiem jak to jest z tym maciezynskim,ale poczytam to napisze.
a gdzie mieszkasz jezeli mozna wiedziec?
Macierzyński trwa 4 miesiące (16 tygodni) i można go dostać jeśli ma się przepracowaną odpowiednią ilość miesięcy w ciągu ostatnich 5 lat.
Podsumowując: przysługuje Ci prawo do bezpłatnej opieki medycznej i porodu oraz do zasiłku macierzyńskiego wynoszącego 100% zarobków przez 4 miesiące od porodu. Jeśli wrócisz do pracy to do skończenia przez dziecko 3-go roku życiu będziesz miała dodatek do poborów w wysokości około 100 euro.
To czy dostaniesz jakieś pieniądze przed porodem zależy od tego jaką masz umowę o pracę. Może być tak, że lekarz wyśle Cię na zwolnienie i będziesz dostawała pieniądze z SS / mutua, ale nie jest to pewne. Najlepiej dowiedz się w SS.
Mieszkam w okolicach Almerii.Andaluzja.
Będe musiała sie dowiedzieć w SS.Bo z tymi umowami do końca kampanii to nic nie wiadomo.
skara dobrze Ci napisala,
a od stycznia zmienia sie prawo z tymi umowami,wiec jak pojdziesz na macierzynski to teraz pracodawca bedzie Ci placil
ale najlepsze info jednak u zrodla czyli w SS
Moja sprawa jest troszke skaplikowana.W czerwcu gdy kończy się kampania jedziemy na 2 miesiące do Polski . W tym czasie bedziemy kożystać z para. W trakcie pobytu w Polsce będziemy starac sie o dziecko metoda in vitro (bo niestety inaczej sie nie da )Więc po powrocie do hiszpanii w sierpniu nie bede miala zadnego kątraktu o prace.Teoretycznie zaraz po powroci jak co roku szef wystawia nowy katrakt na nastepna kampanie.Nie wiem jak to bedzie gdy sie dowie że jestem w ciąży i czy moze lepiej wcale mu nie mowic i powiedziec dopiero jak bede miala podpisany katrakt.No niby koles jest ok(pracujemy u niego z mezem juz 5 lat)ale nigdy nic nie wiadomo.czy posiadanie podpisanego katraktu jest istotne
Z tego co wyczytalam,to jezeli bierzesz zasilek i w tym czasie urodzisz dziecko,to zawieszaja Ci zasilek i przechodzisz na maciezynski.
Kiedy skonczysz juz zasilek maciezynski,to z powrotem wracasz na zasilek.
Ale jezeli nie bedziesz brala zasilku ani nie bedziesz miala umowy,to maciezynskiego tez nie dostaniesz.
Ja dodam tylko że wspomniane 100 euro miesięcznie nazywa się "madre trabajadora" lub "deduccion por maternidad" i warunkiem otrzymania jest przepracowanie minimum 10 dni w danym miesiącu. Wniosek składa się w Agencia Tribunaria. Nie ma już chyba "becikowego" 2500 €, ale trzeba by popytać w tym samym urzędzie czy nie ma coś w zamian.
Witam jestem nowa na forum:) czy ktoś wie jakie dokumenty trzeba zlozyc w mutule gdy jest sie w ciazy. Jestem w 24 tyg ciazy w piatek powiedzialam w pracy ze jestem w ciazy, maja mi przygotowac papiery ale jak ktos wie jakie dokumenty sa potrzebne byla bym wdzieczna za podanie ich zebym czeos nie zapomniala. Czy trzeba byc rozliczonym z podatkuza ubieglelata zeby dostac pieniadze z mutuy? Czy jesli w trakcie trwania ciazy zmienilam nazwisko na meza to bede miala problemy w mutule? Kontrakt i dokumenty z medico mam jeszcze na panienskie nazwisko a juz nr NIE, nr SS mam na nowe po mężu. Prosze o jakies info. Pozdr dla wszystkich
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie