Studia

Temat przeniesiony do archwium.
Witam wszystkich ,

Obecnie mieszkam w Irlandii i w tym roku pisze mature. Jeden z Jezykow ktory bede pisac na maturze jest Rozsz, Hiszpanski, i przez to pojawila sie moja milosc do tego kraju , kultury , jezyka. Chcialabym tam wyjechac odrazu po maturze i zaczac studiowac i sie powoli ustawiac bo jestem pewna ze chce tam mieszkac. Jednak obawiam sie ze nie dam sobie rady ze studiami, Dokladnie chodzi mi o kierunek Stosunki Miedzynarodowe i o jezyk. Wiadomo ze potrzeba czasu zeby sie przyzwyczaic do jezyka do systemu do ludzi. Czy byl jakis smialek ktory pojechal tam studiowac podobny kierunek bez jezyka ? :P Bardzo byla bym wdzieczna za opisanie wrazen :) Dokladnie interesuja mnie2 miasta Madryt oraz Granada.

Pozdrawiam goraco !
Hej,

Studiuje w hiszpanii w Sevilli filologie angielska nie jest to kierunek o ktory pytasz, ale doswiadczenie w zyciu i studiowaniu tutaj mam.
Jezeli chodzi o jezyk w Granadzie mozesz na poczatku miec problemy-andaluzja rzadzi sie swoimi prawami mowia bardzo szybko i jedza niektore litery ale da sie przyzwyczaic, na studiach mysle ze nie bedziesz miala problemow bo jak piszesz hiszpanski znasz.
Pozdrawiam
Marta
jak to jest z tymi studiami... ciezko sie dostac,duzo papierkowej roboty i kiedy najlepiej sie za to zabrac?? :s
hej,

ja sie wybieram na studia do Sewilli od września, powiedz czy warto wyjeżdżać czy Hiszpania naprawdę idzie na dno jak tu mówią w Polsce ;)

Już raz załatwiałam formalności, bo miałam już zaczynać studia w tym roku, ogólnie uważam, że formalności nie jest dużo, zależy od uniwersytetu, ale jesli ktoś w tym roku pisze mature to terminy są nie zgrane i chyba trzeba tam lecieć , żeby sobie maturę przekonwalidować na Hiszpańską i zdążyć na pierwszą rekrutację
Jeśli masz zaplecze finansowe to jako student kryzys odczujesz średnio, co najwyżej stypendium nie dostaniesz, może jakość nauczania się pogorszy przez cięcia budżetowe. Pytanie - co potem? Zależy co chcesz studiować jak co będzie, gdy studia skończysz. Jeśli to trzyletnie studia to w Hiszpanii trudno liczyć na cud, bardzo się nie poprawi, no ale zawsze można pojechać dalej.

Zerknęłam do innego wątku o studiach i zaskakuje mnie, że tyle osób chce studiować w Hiszpanii architekturę lub budownictwo - ten sektor akurat leży i kwiczy najbardziej ze wszystkich. No ale dorośli ludzie, wiedzą, co czynią ;) (przynajmniej kandydatów na jedno miejsce będzie mniej ;) )
Który uniwersytet wybrać (wymiana Erasmusa): Universidad de Almeria, Universidad de Malaga lub Universidad de Las Palmas De Gran Canaria?
Oczywiście że las Palmas! Taka sama dziura jak dwa pozostałe i poziom nauczania marny ale... Kanary :-)
A pod względem ekonomicznym? Gdzie łatwiej się utrzymać?
byłam w te wakacje na kursie językowym w Maladze, nie jest drogo, można znaleźć dużo tanich supermarketów, jeśli chodzi o wynajmowanie mieszkania to już nie jest tak łatwo. W prawdzie jest sporo mieszkań, ale ceny raczej też nie są niskie, zwłaszcza teraz. Ogólnie fajne miasto, dużo młodych ludzi :)
dzięki za konkretne informacje :) czekam na inne :)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Nowe Zycie w Hiszpanii

»

Ogłoszenia