Pani Agnieszko ! Dziękuję Pani za cierpliwość i proszę tylko jeszcze ojedno tłumaczenie.Życzę zdrowych Świąt oraz dużo wspaniałych chwil.
Wiele dni przed Bożym Narodzeniem w miastach i miasteczkach Francji odczuwa się świąteczny nastrój. Dekoruje się fasady urzędów. Stawia się olbrzymie choinki na placach. Drzewa przy głównych i reprezentacyjnych ulicach ozdabiane są kolorowymi lampkami. Sklepy przygotowują świąteczne dekoracje.
Na początku grudnia rodzice kupują dzieciom tzw. Calendrier de l'Avent (Kalendarz adwentowy). Maluchy codziennie otwieraja jedno okienko kalendarza, zjadają znalezione łakocie, pospiesznie piszą listy do Mikołaja (Père Noël).
Rodziny dekorują dom, głównie na zielono, używając ostrokrzewu (le houx), oraz zapewniajacych szczęście lisci jemioły (le gui).Gospodynie przygotowują świąteczny stół. We Francji zazwyczaj rodzice przyjmują swoje dzieci i wnuki, chyba że są starsi i słabego zdrowia, wówczas dzieci organizują tzw. zjazd rodzinny. Le réveillon (posiłek przed lub po pasterce)
lub swiąteczny obiad 25 grudnia składa się najczęściej z następujących dań:
- huîtres (ostrygi) foie gras (specjalna wątróbka gęsia lub kacza)
oraz świąteczne ciasto: bûche de Noël.Père Noël (Mikołaj), w nocy z 24 na 25 przeciska się jakoś przez komin i doręcza zamówione podarki wkładając je do buta lub pod choinkę.