Niestety, muszę napisać opowiadanie pod tytułem "Mi paraiso" aby zaliczyć przedmiot...jednakże uczę się tego języka dopiero od 3 miesięcy, 1h w tygodniu i to nieregularnie, tak więc jest to dla mnie ogromny problem. Napisałam tekst po polsku i BARDZO prosiłabym o jego przetłumaczenie....to naprawdę istotna sprawa :( mogę się odwdzięczyć pomocą w języku francuskim :)
Mój raj to mój dom. Jest miejscem, w którym czuję się bezpiecznie, spokojnie i pewnie. Ten dom jest wielki, ma ściany w kolorze niebieskim i bardzo dużo okien. Obok znajduje się ogromny, tajemniczy ogród, w którym płynie malutki strumyczek, rosną kolorowe kwiaty, warzywa i owoce. Dom w środku jest bardzo jasny i przestronny.Przy wejściu zawsze wita mnie mój pies wesoło machając ogonem. Kiedy wchodzę do domu odrazu czuję spokój i słyszę wesoły śmiech moich dzieci, które bawią się razem w pokoju. Na mój widok porzucają swoje zajęcie i biegną, aby się ze mną przywitać. Ściskają mnie mocno i opowiadają co dziś robili. Idę z nimi do kuchni, gdzie mój mąż przygotowuje dla nas obiad. On również opowiada o tym jak minął mu dzisiejszy dzień. W salonie, na parapecie leży kot, który wygrzewa się na słońcu. Atmosfera jest ciepła, przyjemna. Ja nigdzie się nie spieszę, spokojnie obserwuję mój raj. Moim marzeniem jest mieć taki ciepły dom w przyszłości, a w nim szczęśliwe dzieci i kochającego męża.