Niezaleznie od tego - facet sporzy na list i jeśli z pierwszych kilku zdań nie wywnioskuje, o co Ci chodzi to pewnie nie będzie mu się chciało dalej czytać.
Argazedon ma rację, ja bym zostawiła tylko:
Nazywam się [Imię i Nazwisko], mam 16 lat i mieszkam w Piastowie, w Polsce. Piłką nożną interesuje się już od kilku lat. Moim ulubionym klubem Znicz Pruszków. Od ponad pół roku zbieram piłkarskie autografy. Moja kolekcja liczy jak na razie ponad 500 podpisów. Kolekcjonowanie autografów jest wspaniałym hobby. Kiedy widzę w mojej skrzynce list od piłkarza jestem bardzo szczęśliwy i zmotywowany, aby pisać kolejne listy.
Zwracam się do Pana z prośbą, aby podpisał Pan wysłane przeze mnie zdjęcie. Chciałbym, żeby autograf tak znakomitego piłkarza jak Pan zasilił moją kolekcję. Do listu dołączam także kopertę z moim adresem. Dziękuje za przeczytanie mojego listu.
Życzę Panu dużo zdrowia oraz szczęścia. Pozdrawiam serdecznie i oczekuję na odpowiedź!
I wystarczy - krótko i na temat. Po co facetowi historia osiągnięć polskiej piłki? Znudzi się zanim doczyta do końca. I nie bój się, na pewno nie będzie zbyt obcesowo, podejrzewam, że są przyzwyczajeni do takich rzeczy :)