mallorca

Temat przeniesiony do archwium.
Brak wkładu własnego

Wpis zamieszczony (lub przeniesiony) do grupy "Brak wkładu własnego" oznacza, że autor wpisu nie zadał sobie trudu samemu spróbować poradzić sobie z zadaniem lub prośba o tłumaczenie została przepuszczona przez Google Translator. Jeśli ktoś z użytkowników forum ma czas i ochotę może odpisać na taki wpis ale jeśli takiej odpowiedzi nie będzie - nie ma co się denerwować - po prostu nikomu nie chce się odrabiać zadań za kogoś ;-)

Dlatego zachęcamy do własnych prób - szansa na odpowiedź jest znacznie większa.

bardzo prosze o przetlumacznie.nie moge sobie poradzic z tym tekstem.ucze sie dopiro 4 miesiac hiszpanskiego a musze to przygotowac:(bede bardzo wdzieczna za pomoc.
Majorka jest największą wyspą w Hiszpanii. Znajduje się przy Morzu Śródziemnym, i część z archipelagu wysp Balearów. Mallorca nazywana jest wyspą pomarańczy i palm. Stolica wyspy jest Palma. wyspa jest ulubionym celem turystycznym dla wielu krajow a szczegolnie dla wielkiej brytanii. Klimat w Majorca jest śródziemnomorski z łagodnymi zimami i burzliwy i gorącumi, upalnymi latami. Najwyższy szczyt na Majorce to Puig Major (1445 m) w Serra de Tramuntana .Na wyspie mieszka duzo znanych gwiazd jak np. Katrina Zeta Jones z mezem rowniez mieszka duzo slawnych malarzy.rodzina krolewska chetnie spedza wakacje na mallorce.mallorca chrakteryzuje sie duza iloscia roznorodnych restauracjii. Oliwki i migdały są typowe dla majorkański diety. Wyspa liczy obecnie ponad 4 miliony drzew oliwnych i migdałowych. jednym z najbardziej znanych dan jest sobrassada, czyli gotowany ryż z kurczakiem, wieprzowina i warzywami oraz słodkie ciasto Ensaimada. Znani Majorczycy to pisarz i filozof Ramon Llull i Junipero Serra Wyspa jest otoczona przez dwaie niezasiedlone małe wyspy: Cabrera i Dragonera. Znanymi sportowcami sa :koszykarz Rudy Fernandez, a także tenisista Rafael Nadal i Carlos Moya. Oficjalnymi językami majorki są kataloński i hiszpański powierzchnia majorki wynosi 3,600 km a ludnosc 790.763.majorca to piekne miasto w ktorym mozna zwiedzic miejsca jak Robert Graves "dom w Deià, Zamek Bellver, Serra de Tramuntana.
Na majjorce morzemy cieszyc sie cieplym i przezrocystym morzem.Są tutaj do dyspozycji parki wodne, delfinarium oraz inne atrakcje. Oferta sportów jest także bardzo bogata. Od sportów wodnych, jazdy na rowerze, tenisu aż po golf lub naukę jazdy na koniach.
Mallorca nocą oferuje dużo przeróżnych klubów, dyskotek i barów. Wyspę można poznać wieloma sposobami: na rowerze, wypożyczonym samochodem lub wspólnymi wycieczkami fakultatywnymi. Mallorca na zawsze zostanie wyspą, która w każdym turyście zostawi swój ślad.
Wybralam ta wyspe poniewaz bylam na niej 2 razy na wakacjach i bardzo mi sie podobalo.poznalam tam wielu milych i zyczliwych ludzi z ktorymi milo spedzilam czas.hotel w ktorym mieszkalam bardzo mi sie podobal.jedzenie na majjorce jest przepyszne.
Czegoś tu nie rozumiem.. Albo ty nie zrozumiałas zadania. Jak na 4 miesiace nauki to wystarczy zebyś napisała, że ci sie podoba, sa duze i piekne plaze, jedzenie dobre, ITP.
Po co się "porywać z motyką na słońce" ?
poniewaz bede miec egzamin ustny na ktory mam przygotowac informacje na temat majjorki.musi mi to zajac nie mniej niz 3 minuty gadania.a nie wiem jakie inne informacje moge podac.wiem ze musi byc polozenie ,klimat,swieta .co mozna zobaczyc,gdzie pojsc,ilosc ludnosci,jacy sa ludzie wazne miasta,dlaczego wybralam mallorce i co mis ie w niej podoba.
Najpierw napisz to poprawnie po polsku... Bo tego się nawet przeczytać nie da...
Potem przetłumacz na hiszpański a ktoś ci tu na pewno poprawi błędy.
No dobrze... Tylko czy ty umiesz podac np. ustnie tę liczbę ludności na Mallorce ? Dlatego pisałem o uproszczeniu tekstu.
no nie umiem,ale mialam zamiar sie nauczyc do czwartku.chcialam uproscic ten tekst ale juz nie wiem jak.sama zamotalam i nie potrafie tego teraz przetlumaczyc.szukalam jakiejs stronki o majjorce ale znalazlam w wikipedii no i wlasnie cos takiego.moze znasz jakas stronke z ktorej moglabym skorzystac.
No ale masz w hiszpańskiej wersji wikipedii całe mnóstwo informacji o mallorce i to już po hiszpańsku.

http://es.wikipedia.org/wiki/Mallorca
no tak.dziekuje bardzo:)
no wiec tak,staralam sie cos tam sklecic po hiszpansku.bylabym wdziedczna za sprawdzenie.potrzebuje jeszcze jakies 5 prostych zdan.moze mi ktos pomoze?nie musi byc to prawda tylko cos o opisie miata.

Mallorca es la isla mas grande de espana.es muy famosa.es muy pequena y tranquila.tiene muchas monumentos .esta situado en el mar mediterraneo.la capital de la isla es palma. Los idiomas oficiales son el catalán de Mallorca y español .zona de Mallorca es de 3600 km y la población 790.763. El clima mallorquín es típicamente mediterráneo, con temperaturas altas en verano (superando los 30 °C) y moderadamente bajas en invierno .el nivel de humedad es muy alto.la isla es un destino popular para el turismo del reino unido. El 20 de enero se festeja en Palma a su patrón San Sebastián. También se celebra la, Diada de Mallorca, el 12 de septiembre.vive en la isla conoce a muchas celebriades como katrina zeta jones con su esposo.en mallorca es gran numero de diferentes restaurantes. Aceitunas y las almendras son típicos de la dieta mallorquín. La isla cuenta actualmente con más de 4 millones de almendros y olivos.Famoso plato es sobrasada, que es el arroz cocinado con pollo, cerdo y verduras, dulces y pastelería Ensaimada. Atletas famosos son: el jugador de baloncesto Rudy Fernández, un jugador de tenis Rafael Nadal y Carlos Moya. (rodzina Królewska chetnie???) real familia con gusto pasar sus vacaciones en Mallorca. Mar en majjorca es hermoso y limpio.estan muchos parques acuáticos y otras atracciones (delfinarium???). las casas tienen grandes patios con muchas flores. por la noche puedes ir a diferentes discotecas. Isla pueden aprender muchas maneras: en una bicicleta, coche . Mallorca es una isla para siempre, en la que todo rastro de sus visitantes se dejan. Elegí esta isla porque era en él 2 veces de vacaciones y me gusto muchou., hay muchas gente agradable y amistosa, con quien pasó milo czas.hotel donde vivió Creo muy podobal. comida en majjorca es delicioso.po las manas puede tomar el sol y por la noche puedes salirhasta muy tarde. en palma no tiene muchos traficos.
Przede wszystkim zdania zaczynamy od dużej litery, nazwy własne piszemy z dużej litery - wszystko tak samo jak po polsku.
Przymiotniki stawia sie w hiszpańskim generalnie po rzeczowniku.
Własciwie nie wiem jak ci pomóc bo podano ci linka do opisu w Wiki a ty dalej nie napisałas ani jednego zdania poprawnie.
No już te wielkie i małe litery nie są w tym przypadku takie ważne zważywszy, że ma to być egzamin ustny.
Kiedy to pisalam zalezalo mi na czasie wiec nie myslalam o duzych literach.gdybym wiedziala ze jest to poprawne i umiem budowac zdania nie prosilabym o pomoc.kozystam z netu przez komorke i nie mam ochoty na ciagle zmienianie na duza litere.pozdrawiam i fajnie ze ktos mi pomogl
Napisz jak Ci pszedł ten examen.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Nauka języka

»

Pomoc językowa - tłumaczenia