bardzo proszę o jak najszybsze tłumaczenie błagam!

Temat przeniesiony do archwium.
Brak wkładu własnego

Wpis zamieszczony (lub przeniesiony) do grupy "Brak wkładu własnego" oznacza, że autor wpisu nie zadał sobie trudu samemu spróbować poradzić sobie z zadaniem lub prośba o tłumaczenie została przepuszczona przez Google Translator. Jeśli ktoś z użytkowników forum ma czas i ochotę może odpisać na taki wpis ale jeśli takiej odpowiedzi nie będzie - nie ma co się denerwować - po prostu nikomu nie chce się odrabiać zadań za kogoś ;-)

Dlatego zachęcamy do własnych prób - szansa na odpowiedź jest znacznie większa.

Czas świąt Bożego Narodzenia rozpoczyna się w Hiszpanii losowaniem wielkiej loterii świątecznej 22 grudnia. Wtedy także rozpoczynają się ferie zimowe w szkołach.
Wigilię, świętuje się w domu razem z rodziną. Około 22.00 wszyscy zbierają się wokół stołu przy uroczystej kolacji. Dania różnią się w zależności od regionu
Na deser nie może zabraknąć "cava" - hiszpańskiego szampana, migdałowego słodkiego deseru przypominającego chałwę - "turron", świątecznych ciasteczek - "polvorones", marcepana ani orzechów.
Po kolacji wiele osób udaje się do kościoła na mszę o północy, która nazywa się.. Nazwa wiąże się z legendą, że kogut jako pierwszy zaanonsował światu swoim pianiem narodziny Jezusa.

W Hiszpanii istnieje tradycja choinki i świętego Mikołaja, ale bardziej popularna jest szopka. szopki ustawia się w domach, na wystawach sklepowych, w kościołach i na ulicach. Często odgrywane są sceny biblijne z udziałem aktorów i zwierząt.

hucznie obchodzone jest w Hiszpanii święto Trzech Króli, 6 stycznia. W przeddzień jest paradę uliczną, której głównymi bohaterami są Trzej Królowie jadący na udekorowanych powozach. Według legendy, przybywają ze Wschodu i

przywożą dzieciom prezenty. Wieczorem dzieci wystawiają w ogrodzie lub na balkonie miseczki z wodą dla wielbłądów i poczęstunek, a obok stawiają buty. Następnego dnia rano widzą miseczki puste, a buty pełne prezentów. Dla niegrzecznych dzieci Trzej Królowie przynoszą węgiel, dziś jadalny.

W ten dzień podaje się na deser tradycyjne ciasto drożdżowe zwane "roscon". Wewnątrz znajduje się jakaś niespodzianka, np. moneta. Mówi się, że ten, na kogo przypadnie kawałek z niespodzianką, będzie miał szczęście.

Sylwester najczęściej obchodzi się z rodziną przynajmniej do godziny 24.00. Na placu Puerta del Sol w Madrycie urządzana jest wielki ludowy festyn, w którym uczestniczą tysiące osób. Nadchodzący rok ogłasza 12 uderzeń dzwonu. Przedtem każdy ma przygotowane 12 winogron. Z każdym gongiem trzeba zjeść jedno winogrono, co ma przynieść szczęście na następny rok.
Za darmo możesz takie oddać:

Tiempo de Navidad comienza en España, llamar la lotería de Navidad, la gran diciembre 22. Luego de las vacaciones de invierno empiezan en las escuelas.
La víspera de Navidad, que se celebra en casa con su familia. Alrededor de 22,00 nos reunimos alrededor de la mesa de la cena. Los platos varían de región a región
Para el postre, no puede dejar de "cava" - champán español, postre, como Halva de almendras dulces - Turrón ", galletas de Navidad - polvorones, mazapán y frutos secos.
Después de la cena, muchas personas acudieron a la iglesia para la misa de medianoche, que se llama .. El nombre asociado con la leyenda del gallo como su primera línea mundial zaanonsował nacimiento de Jesús.

En España existe una tradición de árboles de Navidad y Santa Claus, pero más popular es la cuna. conjuntos de cuna en los hogares, en los escaparates, en las iglesias y en las calles. Actuó a menudo escenas bíblicas con los actores y animales.

a carcajadas en España se celebra la fiesta de los Reyes Magos el 6 de enero. En la víspera de un desfile de la calle, los personajes principales son los tres reyes montados en carrozas decoradas. Según la leyenda, vienen de Oriente y de traer regalos para los niños. En la noche, los niños muestran en el jardín o en el balcón de la taza de agua para los camellos y los refrescos, y junto a poner las botas. La mañana siguiente, que ven un recipiente vacío, y los zapatos llenos de regalos. Para los niños traviesos los Reyes Magos traen carbón, hoy comestibles.

En ese día será el tradicional postre de torta de levadura llamado "roscón. En el interior, hay algo de sorpresa, como una moneda. Se dice que él, a los que se quedan un poco de sorpresa, tendrán buena suerte.

Víspera de Año Nuevo se suele celebrar con la familia, al menos las 24.00 horas. En la Puerta del Sol en Madrid, el dispositivo es una gran fiesta popular, que atrae a miles de personas. Anuncia el próximo año de 12 golpes de una campana. Antes de que todo el mundo ha preparado 12 uvas. Con cada gong debe comer una uva, lo que traerá la buena suerte para el próximo año.
Zapomniałem dodać:
http://translate.google.pl/
takie już mam
Inne musisz sobie sama napisać.
a może by troszkę samemu popracować?
No skoro nawet po polsku zerżnięte słowo w słowo z internetu, to idźmy tym samym tropem. Myślę, że śmiało możesz oddać to z translatora :)
Przecież internet wie wszystko :D
To ja spróbuję początek, nie żeby wyręczyc koleżankę bo mój hiszpański pozostawia wiele do życzenia ale lubię się uczyć :) A autorka jeśli nie ogarnie języka przez lenistwo to jej problem.

Więc mój potworek:

El tiempo de Navidad en España comienza junto con la gran Loteria de Navidad que tiene lugar en 22 de diciembre. Entonces también comienzan las vacaciones escolares del invierno.
La Noche Buena se celebra en casa con la familia. Hacia las diez por la noche todos se reunian alderedor de la mesa durante la cena solemna. Los platos son diferentes y eso depende de region donde se la celebra. (zdanie pokraczne, wiem).
Al postre no puede faltar el "cava", que es un champán español, un tipo de dulce postre de almendras llamado "turron", que es parecido de nuestra chałwa, las pasteles navideñas llamadas "polvorones", ni tampoco el marcepano ni las nuezes.
Despues de la cena mucha gente va a la iglesia para participar en la misa que se llama (?). Su nombre se refiere con una leyenda, segun que un gallo como el primero anunció el nacimiento de Jesus a todo el mundo.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Pomoc językowa - tłumaczenia