Pomoc językowa-uzupełnienie

Temat przeniesiony do archwium.
Brak wkładu własnego

Wpis zamieszczony (lub przeniesiony) do grupy "Brak wkładu własnego" oznacza, że autor wpisu nie zadał sobie trudu samemu spróbować poradzić sobie z zadaniem lub prośba o tłumaczenie została przepuszczona przez Google Translator. Jeśli ktoś z użytkowników forum ma czas i ochotę może odpisać na taki wpis ale jeśli takiej odpowiedzi nie będzie - nie ma co się denerwować - po prostu nikomu nie chce się odrabiać zadań za kogoś ;-)

Dlatego zachęcamy do własnych prób - szansa na odpowiedź jest znacznie większa.

Proszę o pomoc w pewnym zadaniu.Trzeba uzupełnić teksty w czasach: Pretérito perfecto,intefinido i imperfecto.

Tanto mis hermanos como yo (1-estar) muy contentos,pues (2-hacer) mucho tiempo que no (3-salir) de excursión todos juntos.Cuando (4-llegar) a la frontera del país vecino,un policía (5-detener) nuestro coche y (6-dirigirse) a mi padre.Nos (7-pedir) a todos el documento de identidad.La sorpresa (8-llegar) cuando el policía (9-coger) el documento de mi padre.De repente,el pobre hombre se (10-ponerse) totalmente pálido.
Después de respirar muy hondo,el policía le (11-decir) a mi padre que él (12-ser) se hermano pequeño.Mi padre (13-ser) siempre un hombre extraño y (14-guardar) muchos secretos durante toda su vida,pero esto nos (15-sorprender) a todos,incluso a él.Después de la sorpresa (16-nosotros,decidir) ir de fiesta con nuestro nuevo tío y (17-llegar) ahora mismo.Siento,de verdad,no estar en tu fiesta pero lo que más necesito en este momento es dormir para saber sí es cierto o todo (18-ser) un sueño.

Tengo que confesarte que en un primer momento me (19-tú,fastidiar) mi fiesta de cumpleaños.No te puedes imaginar la ilusión que me (20-hacer) verte aquí.Por fin (21-ir) a conocer a todos mis amigos y a mi familia.Desde que nos conocemos siempre les (22-yo,hablar) a todos de ti.Mi madre (23-tener) una especial curiosidad en conocerte.Cuando le contaba tus aventuras me decía que (24-tú,ser) una persona fuera de lo común,que (25-tú,parecer) un personaje de una novela fantástica.Yo (26-pensar)que (27-mi madre,exagerar),pero ahora que (28-leer) tu correo...
nie podalas twoich propozycji uzupelnieñ, nie odrabiamy prac, mozemy tylko poprawic ( jak sie jakiemus chamowi bedzie chcialo...)
wiem przepraszam ale właśnie dlatego wstawiłam to do kategorii brak wkładu własnego bo mam problem z tym.
Dzial "brak wkladu wlasnego" tyczy sie razcej tlumaczenia maili, smsów czy piosenek. Zadan domowych nie odrabiamy, jesli nie wlozysz odrobiny wysilku w to zadanie - raczej nikt Ci nie pomoze.

"Mam problem z tym" to zadne wytlumaczenie :) Poza tym zadanie jest banalnie proste, wystarczy znalezc tablice odmiany czasownikow, czas terazniejszy, i wybrac forme odpowiednia dla danej osoby (linku do tablic odmian poszukaj na forum)
aaa, przepraszam, nie doczytalam, zasugerowalam sie pierwszym zdaniem: Pretérito perfecto,intefinido i imperfecto. Odpowiedni formy sa podane w tablicach, zasady uzycia czasów tez znajdziesz na forum :)

Do roboty! Ewentualne bledy poprawimy :)
dziękuje za wytłumaczenie.Ja już próbowałam co nieco napisać,jutro zamieszcze swoje wypociny:)
1-estamos
2-hicimos
3-salimos
4-llegabamos
5-detuvo
6-se dirigía
7-pidió
8-lleguó
9-cogía
10-se puso
11-decía
12-fue
13-ha sido
14-guardaba
15-sorprendió
16-decidimos
17-llegamos
18-ha sido
19-has fastidiado
20-hacía
21-ibas
22-hablaba
23-tenía
24-eras
25-parecía
26-pensaba
27-exageraba
28-he leído
mam nadzieje,że mogę liczyć na pomoc z Waszej strony.I poprawe moich błedów.:)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa - tłumaczenia