przetłumaczenie tekstu o Walencji :) Podróż

Temat przeniesiony do archwium.
Brak wkładu własnego

Wpis zamieszczony (lub przeniesiony) do grupy "Brak wkładu własnego" oznacza, że autor wpisu nie zadał sobie trudu samemu spróbować poradzić sobie z zadaniem lub prośba o tłumaczenie została przepuszczona przez Google Translator. Jeśli ktoś z użytkowników forum ma czas i ochotę może odpisać na taki wpis ale jeśli takiej odpowiedzi nie będzie - nie ma co się denerwować - po prostu nikomu nie chce się odrabiać zadań za kogoś ;-)

Dlatego zachęcamy do własnych prób - szansa na odpowiedź jest znacznie większa.

Valencia
Hiszpańskim miastem które najbardziej chciałabym odwiedzić jest leząca we wschodniej części kraju Walencja. Jest to z pewnością piękne miejsce na ziemi i idealne na wypoczynek. Piekne plaże można je znaleźć dookoła miasta . Chciałabym zobaczyć słynną promenade Malavarosa znajdujacą sie niedaleko od centrum uznawana za jedna z najpiękniejszych. Myśle ze warte zobaczenia są tez Ogrody Turia. Są to wspaniałe ogrody i tereny rekreacyjne pełne infrastruktury sportowej i wypoczynkowej. Idealne miejsce do spacerów i przemierzania miasta z dala od tłumów i ruchu ulicznego. Na północny-zachód od Walencji położony jest nowy Park Naturalny Sierra Calderona. Znajduja sie tam góry i iglaste lasy śródziemnomorskie. Najwyższy szczyt wznosi się na wysokość prawie 1100m. Jest to wspaniały widok na morze. W miescie znajduje sie wiele pieknych starych zabytków. Chciałabym odwiedzić Katedrę zwana “Seu” po katalońsku.To wyjatkowe dzieło architektury. Myśle ze Warte zobaczenia są tez TORRES DE SERRANO czyli dwie piękne gotyckie wieże przy dawnej bramie wjazdowej do miasta.
Z pewnością wybrałabym sie na zakupy na MERCADO jest to
Wielki, kryty bazar spożywczy w Walencji , znany jako jeden z najlepszych w Europie.Odwiedziłabym BARIO CARMEN
Najstarsza część miasta, składa się ciemnych i wąskich alejek pełnych sklepów, domów, pałaców i barów. Jest to historyczne centrum Walencji gdzie mozna poczuć atmospfere tego miasta I zobaczyc jak zyją jego mieszkancy. W walencji znajduje sie MIASTO SZTUKI I NAUKI
to miejsce które najbardziej mnie zaciekawiło.Jest to znakomity project znajduje sie tam miedzy innymi oceanarium. Chciałabym obejrzeć słynny pokaz delfinów napewno jest to niesamowite wrazenie.
Zainteresowały mnie tez liczne imprezy odbywajace sie w Walencji. Miesiącem który wybrałabym na podróz do Walencji byłby Sierpien.Wtedy spokojne miasteczko Bunol w ostatnia srode sierpnia zamienia się w stolicę walk, gdzie odbywa się szalona bitwa na pomidory zwana LA TOMATINA.
Las FALLAS
Jest to 15 dniowa fiesta odbywająca się w samej Walencji, która rozpoczyna się 15 marca. W tym czasie miasto jest pełne życia z imprezami odbywającymi się praktycznie całą dobę, ze sztucznymi ogniami, koncertami, bazarami .Podczas fiesty codziennie organizowane są pokazy sztucznych ogni nazywane ‘Mascleta’. Ma to miejsce na placu przy ratuszu. Jest to pewnie niesamowite widowisko.
Mam nadzieje ze uda mi sie odwiedzic we wakacje Walencje I poznać bliżej jej uroki.
Oto efekty reformy edukacji! Zgroza.

Zerżnięty gdzieś z neta, prawdopodobnie potraktowany translatorem, niechlujnie poprawiony tekst dający finalnie bełkot. Brak logiki przestrzennej w opisach, brak wyraźnego wstępu, rozwinięcia i zakończenia. Ale kazdy turysta ma przeciez teleporter i skacze sobie gdzie chce, prawda ?
Jeśli ty po polsku sadzisz tyle błędów merytorycznych, wskazujących na brak przygotowania tematu, to....
Plaże dookoła miasta ? Znaczy, że to miasto-WYSPA na morzu?
Nawet ci się nie chciało sprawdzić dlaczego te "Ogrody Turia" nazywają się "Turia" i są ewenementem na skalę światową...
O drugiej bramie wjazdowej do miasta ani słowa. O jednym z najwazniejszych zabytków stylu "churrigueresco" juz w necie nie było oczywiście.... O ilości dzieł jednego z największych współczesnych architektów hiszpańskich, Calatravy, tez ani słowa.
Kryty bazar ? Czym kryty ? Brezentem czy folią ?
"Fallas" trwają 15 dni i zaczynają się 15 marca? Ciekawe, bo kończą się 19 marca zawsze...
Itd. Itp.
O ilości błędów językowych, fleksyjnych, ortograficznych nie wspomnę...
edytowany przez argazedon: 13 mar 2012
tekst nie jest przepisany z internetu pisałam go sama jedynie czerpałam informacje na temat zabytków. Wiem dlaczego ogrody mają taka nazwe ale nie o tym mam pisac w swoim wypracowaniu.Chciałam sie skupic na tym dlaczego chce ten kraj odwiedzic .Nie jestem polonistka i pewnie jest sporo błędów, ale nie prosiłam o taki komentarz. Przykre jest to ,ze ludzie którzy prosza o pomoc sa tak traktowani na forum.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa - tłumaczenia