Bardzo proszę o pomoc w przetłumaczeniu takiego tekstu. Bardzo mi na tym zależy. Wszystko ma być w jednym czasie - Presente Futuro. Mam mnóstwo materiału do zaliczenia (tak wiem to nie jest wymówka) i powiedzmy szczerze nie jestem dobry z hiszpańskiego :/ Dlatego zwracam się z prośbą o pomoc. Z góry ogromnie dziekuję za podjęte próby.
Ziemia będzie zamknięta w specjalnej plastikowej powłoce. Groźne meteoryty będą się o nią rozbijać, a zabójcze dla człowieka gazy nie będą mogły się przez nią przedostać. Transport będzie szybki, komfortowy i bezpieczny. Oszałamiająco szybkie pociągi będą mknąć pod lądem i oceanami, samoloty prześcigną szybkością światło, a samochody będą tak przestronne i wygodne, że nawet długa podróż stanie się przyjemnością.
Sprzęty domowe będą miały o wiele więcej funkcji. Zamiast iść do łóżka, będziemy mogli przycisnąć jeden guziczek i łóżko przysunie się do nas. Na ławce szkolnej każdego ucznia stać będzie komputer podłączony do szybkiego Internetu. Zamiast jedzenia będą małe kapsułki, jedna doda siły i energii na cały dzień. Oczywiście ciągle będą istnieć restauracje, w których smakosze będą mogli rozkoszować się tradycyjnymi potrawami. Znudzeni Ziemią, będą mogli wybrać się na wycieczkę w kosmos, na Księżyc albo na Marsa. Zakochani będą umawiać się na pierwszą randkę na Wenus, planecie miłości.
Oczywiście przyszłość może okazać się mniej radosna. Szaleni naukowcy będą bawić się genami i "produkować" dziwne, niepodobne do niczego stworzenia. Wybuchną wojny i wiele osób zginie, nie umiejąc obronić się przed najnowocześniejszą, śmiercionośną bronią. Ludzie stracą wiarę w Boga i nieśmiertelność własnej duszy. Również natura zemści się za lata lekceważenia jej odwiecznych praw - lodowce stopnieją i woda zatopi miasta, kraje, a może nawet kontynenty. Promieniowanie kosmiczne sprowadzi na rasę ludzką nowe choroby i bolesną śmierć. Z globalnej katastrofy ocaleje niewielu, będą musieli oni rozpoczynać budowę ludzkiej cywilizacji od nowa.