co do iberystyki.. (otra vez..)

Temat przeniesiony do archwium.
Tak w ogóle to jestem Kamila, hiszpański to moja pasja, która chciałabym \"poszerzać\". W tym roku zdaje maturę i coraz powazniej mysle o wybraniu się na iberystykę, czy ktos oblukany w tych sprawach mógłby mi napisać na jakich w ogóle uczelniach mozna ją studiowac?? Mozliwe, że juz ktoś tou cos takiego napisał, ale jestem \"nowa\" i jeszzcze nie każdy wpis zdążyłam przeczytać.. Tak wiec będę baaaaaardzo wdzięczna za pomoc.. aha.. no i czy ktokolwiek we jak mniej więcej będzie wyglądała maturą z hiszpańskiego... ( nowa matura..)
Czekam na pomoc lub kontakt [gg]
muchos besos, hasta pronto
Na pewno: UAM, UW, UWr, możliwe, że UJ (nie jestem pewna). Dalej nie orientuję sę :(.
no UJ to na pewno, bo tam studiuje, chyba ze cos przespalem...
(OT)
hej, a może w takim razie udzieliłbyś wstępnych rad nieopierzonej z pierwszego roku??
[gg] , jeśli okażesz odrobinkę dobrej woli :)
pozdrawiam
Hola Hola!
Mam na imie Kamil i mieszkam w Łodzi. W tym roku zdaję mature. Od dziecka marzyłem o nauce hiszpańskiego, ale ani w szkole, ani brak czasu nie pozwoliły mi na to. Czy ktoś sie orientuje, czy jeżeli nie zna się hiszpańskiego to czy mozna go studiować? Jeżeli moze mi ktoś odpowiedziec byłbym wdzięczny. Można pisać: [email]
Saludar:-)))))))))
Niestety nie mogę ci pomóc. Chciałam cię tylko dowiedzieć CZEMU NIE POSZEDŁEŚ DO XXXII L.O. !!!!!!( TAM JEST KLASA DWUJĘZYCZNA Z HISZP., do której chodzę i jest bardzo fajnie).
Przegapić taką okazję! Wstydź się!

Powodzenia na maturze! Abyś dostał się na studia con espanol.
cAMILO, W KTOREJ łODZI MIESZKASZ? sŁYSZAŁAM, ZE JEST KILKA ŁODZI fABRYCZNA , KALISKA..
Hola Hola!
Wiadomość do kusia1:
Mieszkam w normalnej Łodzi, a Łódż Kaliska czy Fabryczna to nazwy dworców, a więc ktoś Cię wprowadził wbłąd.

Wiadomość do [email] :
Chętnie bym z Toba poklikał. Wysłałem Ci maila - odpisz.

Saludar:-)))))))))))))
witajcie! to mój pierwszy wpis na tym forum. Mam od razu odpowiedz dla ciebie. Mozna studiowac tak ten język na UMCS w Lublinie. Ale trzeba znac francuski. Znam tez przypadki zdaw2ania jezyka angielskiego. Ale hiszpanski na UMCSie jest wykladany od podstaw. I to całkiem nieżle.
Do KAMILI: jak znajdę skaner to ci wyśle informator maturalny. mam go w domu.
mozna bez problemu studiowac hiszpanski jesli sie go wczesniej nie znalo, na pewno na Uniwersytecie Śląskim, przypuszczam ze tez na Wroclawskim, jak jest np na UJ to nie wiem.

na UŚ zdaje sie ktorys z nastepujacych jez. obcych:
hiszpanski :) ale na studiach i tak jest od podstaw
angielski
niemiecki
francuski
wloski
rosyjski

jest czesc ustna i pisemna. Osobiscie nie polecam zdawac wstepnego z angielskiego, bo jest na bardzo wysokim poziomie (wyzszym niz inne wymienione jez. ktore mozna tez zdawac na wstepnym), tzn. na pewno poziom przynajmniej zdazajacy w strone CAE

studia spox dla osob ktore jez. nie znaja. Jesli ktos zna to sie nudzi. No ale i tak wszystko co najwazniejsze z gramy robi sie w rok i po roku osiagnac sie powinno poziom porownywalny z FCE w przypadku ang.
DO MONIX23: A czy wiesz cos może na temat zdawania hiszpańskiego na wstępnych. Będę wdzięczna za informacje. Jaki poziom, jakie oceny należy zdobyc żeby przejść przez egzaminy. Aha interesuje mnie UŚ. Dziękuję uprzejmie
Monix23 teraz nazywa sie mariadelsol

a wiec wstepny z hiszp na UŚ nie jest na jakims niebotycznym poziomie, ale wszystkie czasy i subjuntiva znac trzeba, trzeba znac trzy okresy warunkowe (takie jak w angielskim). jak ja zdawalam to byla tylko gramatyka na pisemnym, zadnego wypracowania. ale wybierz sie na ul. żytnią w sosnowcu nr chyba 12, tam trzeba znalezc sekretariat romanistyki i poprosic o testy z ostatnich lat do skserowania. to jest sosnowiec pogoń.

jak sie nie zda pisemnego to cien szansy jest, bo do ustnego i tak jest sie dopuszczanym i wszystko zalezy od tego jak inni wypadli. u nas chyba sa na roku ze dwie osoby ktore z pisemnego ang dostaly paly, zreszta z pisemnego ang zdecydowana wiekszosc dostaje paly.

na ustny jest, a raczej pewnie dopiero bedzie lista tematow, wiec trzeba je w aktualnym informatorze uś wyszukac i opracowac (taki informator zawsze ukazywal sie gdzies w marcu), tematow wczesniej bylo 30, teraz podobno jest 50, ale sa prostsze niz wczesniej, przypominaja poziomem tematy maturalne.

no wiec na ustnym losujesz jedno albo dwa takie pyt (kiedys jedno, teraz podobno dwa), potem losujesz jakis obrazek, komiks i nawijasz co widzisz, przynajmniej kiedys tak bylo

Powodzenia
HEjo! Zastanawiam sie nad studiami zaocznymi z hiszpanskiego! Uczyłam sie na kursach tego jezyka okolo 2,5 roku. Czy ktoś zdawal moze wstepny wlasnie z hiszpanskiego, jaki jest poziom? A poza tym czy ktoś może mi powiedziec jak wyglada nauka zaocznie tego kierunku, bo mam tylko taka możliwosć.Pozdrawiam:))
Dzięki za informacje. Ja już próbowalam 2 razy dostac sie, ale na examiniach zdawałam ang. teraz zchce zdawac hiszpasnki. A czy wiesz cos o poziomie egzaminów na zaoczną iberystyke????
hola! Uczę się hiszpańskiego dopiero 2 semestr, ale coraz bardziej mi się podoba.Mam dopiero 15 lat i zastanawiam się czy nie iść do klasy hiszp. w XXXII LO w Łodzi.Czy ktoś z Was mógłby mi powiedzieć co ciekawego po takim liceum i możliwe że i po studiach związanych z hiszp. robić?? Jakaś fajna praca czy wyjazd itd. To dla mnie b.ważne.Pozdrawiam wielbicieli tego języka =]

*moje [gg]
*e-mail [email]
mozna studiowac na UMCS, zazcyna sie hiszpanski od poczatku, nie wiem jakie sa teraz zasady rekrutacji musisz sobie sprawdzic, wczesniej trzeba bylo zdawac francuski ale teraz chyba wystarczy rozszerzona matura z jednego jezyka obcego. I jest bardzo fajnie :)
Temat przeniesiony do archwium.