dele basico:D

Temat przeniesiony do archwium.
po jakim czasie zdawaliscie basico??? bo tak bym sie w przyszlym roku szkolnym na cos rzucila, bo moja szkola jezykowa oferuje egzaminy za darmo, jak sie kontynuuje kurs... no wiec? bo ja sie tam dopiero ucze 1 rok:P ale patrzylam na www.cervantes.es na basico i wcale taki straszny nie jest. znaczy nie zrobilam calego, bo mi sie nie chcialo, ale to, co zrobilam to w 100% dobrze:P za to iniciala calego zrobilam (oprocz sluchowego, bo nie mialam nagran) i juz nie pamietam, ale jakies 90% wyszlo... a i jakie wymagania co do gramatyki sa na basico?
Z tego co wiem to już nie ma "basico"tylko "intermedio" ale reszta po staremu.
wlasnie jest na odwrot-kiedys bylo basico potem intermedio a teraz znowu jest basico-wiem,bo zdawalam w listopadzie :D
i jak bylo:> na ile zdales? i po jakim czasie nauki? no i wogole szczegoliki prosze:D
Właśnie jak było Kitty? Długo się przygotowywałaś, w jakim mieście zdawałaś?Proszę bardzo o odpowiedź!
Uuu jakie zainteresowanie :) ok,juz pisze.DELE zdawalam u siebie w miescie-w Szczecinie.Ucze sie tego jezyka od 3lub nawet 5 lat,wiec ten certyfikat mialam w planach od dawna.Uczylam sie na kursie a na kilka kiesiecy przed egzaminem dodatkowo chodzilam na konwersacje i duzo mi pomogly.Naprawde warto zainwestowac w konwersacje.To wcale nie musi byc native..
Nie wiem jak jest na innych kursach ale ja u siebie mialam na 2miesiace przed wlasciwym egzaminem probe,zeby zobaczyc jak to wyglada.Problem w tym,ze nie mialam probnego ustnego i dopiero w dniu wlasciwego egzaminu trzeslam sie jak kurczak,bo nie wiedzialam co mnie czeka.Na ustnym wybiera sie temat (1 z 3 chyba) i w ciagu 15minut sie do niego przygotowuje.Niby nie tak zle.Ale stres robi swoje.
Certyfikat mam za sobą ale w kwietniu i maju kolejny etap do przejscia..MATURA z hiszpana..!

Pozdrawiam!
basico po 3-5 latach???? uhuhu a ja tu się rzucam po roczku:P:P a co mi tam! w końcu za darmo:P:P tak sobie myślałam, że może na iniciala, ale w końcu inicial nic nie daje, a do basico mam jeszcze parę ładnych miechów:D
Wiesz..zdawalam po 4latach tylko dlatego,ze dopiero na 4roku mialam typowe preparación..wylacznie testy i rozmowy.Zreszta wiedzialam ze wczesniej niz w maturalnej klasie nie ma potrzeby robic tego certyfikatu.Z drugiej strony moze gdybym wczesniej zrobila basico,teraz mialabym superior.Korci mnie,zeby podejsc do Superiora,ale wole miec gruntowne przygotowanie.W sensie..czuje,ze potrzebuje mowic mowic y otra vez mowic!Bo na superior sa bardziej ambitne tematy niz np moj:Estar en forma :) Kto wie..moze na studiach sie skusze :)
jak to, DELE nic nie kosztuje?
Normalnie kosztuje, ale u mnei w skzole językowej, gdy kontynujesz naukę, masz egzamin za darmo:D:D
hmh..czy chodzisz moze do empiku?bo u mnie w empiku jest tez taka promocja,ale ten egzamin to nie DELE tylko TELC.Tylko,ze ja od niedawna tu chodze i nie obejmuje mnie ten bonus ;)
no jasne, ze do empiku:D:D telc powiadasz? hmm..... a jaki poziom telca odpowiada basico? i czy w necie gdzies mozna znalesc telce z hiszpana? znaczy przykladowe testy? bo na www.telc.pl hiszpanskeigo nie ma:(
Niby jest TELC z hiszpana..u mnie w grupie jakies 2 osoby maja zdawac..ale m isie np wydawalo ze to jest exam z angola tylko..nie wiem,musisz sie dowiedziec w sekretariacie albo u nauczyciela,bo to jest jednak roznia czy DELE czy TELC.
Oo..mam.W newsweeku jest o tym troche.Masz adresy:
www.telc.pl
www.telc.net
www.language-certificates.com
też chodzę do EMPIKU i zdaję 7 maja Telca (też w ramach "za darmo") . Wiadomości na temat telca z hiszpańskiego szukałam wszędzie i nic nie było :(
:(:(:( a jaki poziom zdajesz i po jakim czasie?? heh muszę se teraz porównanie wyrobić do dele:P
zakręcik, to do mnie pytanie?
no , nie wiem czy do mnie, ale odpowiem :P
no ja jestem na 8 poziomie, ale w sumie chyba na 9 też bym sobie dala rade. Nie wiem jaki to jest poziom z telca (przydzielili mi go odgornie, bo dzwonili podobno do domu, ale nikogo nie bylo i nikt nie podal, jaki bym chciala zdawac poziom) :/ ale podobno zarowno 51 jak i nawet B2 sa duzo prostrze niz Basico.
Ummm, co ci radzic? Jesli daja za darmo czemu nie dawac? Zdawaj, przeciez nic nie tracisz :) ja tylko nerwy bo mam 4,5,6 maturę a 7 ten telc (wykituję, serio) :P
No a Dele Basico......ummm te testy które są na stronie cervantesa są banalne, prawde mówiąc o wiele prostsze niz w podręczniku do basico, dlatego to , że Ci dobrze poszlo jeszcze niestety o niczym nie swiadczy :(
Dele Basico podobno ma być na poziomie matury rozszerzonej a matura podstawowa na poziomie trochę wyższym niż Inicial, no ale to, to co ja wiem....... może ktoś wie coś więcej?
A Ty, kiedy byś chciała zdawać tego telca? i po jakim czasie?
A dlaczego po prostu nie poradzisz się lektora?
perdón, nie "51" tylko "B1" oczywiście.
>no , nie wiem czy do mnie, ale odpowiem :P

a do ciebie:D

>no ja jestem na 8 poziomie

eee empikowym poziomie? bo ja się na tych poziomach nie znam:P u nas w empiku była grupa od początku i tyle... :(

>a matura podstawowa na poziomie trochę wyższym niż Inicial

ściągnęłam sobie z netu maturkę z hiszpana i pdst. na też jakieś 90% napisałam (rozsz. nie chciało mi się już piać,bo padnięta byłam:P), ale to było dawno heeeen... poza tym ostatnimi czasy mam faczki, a na faczkach ładnie idę, bo co faczek albo nowy czas, albo coś w tym rodzaju (hehe czasów się sama naumiałam, ale oficjalnie trzeba wszystko przerobić no i zawsze można się czegos więcej dowiedzieć:D). więc myślę, że może bym sobie dociągnęła do basico w nowym roku szkolnym:P poza tym nauczycielka mówi, żem zdolna i wogóle z nikim tak nie pędzi, jak ze mną:D:D jak normalnie sie w 1. liceum po 1 roku nauki zajmuję czytankami z 1. roku studiów (ahh skromność:P) i zadankami maturalnymi hihi, co maturzyści maja z nimi kłopoty:P i wynajduję błędy w książkach (w ostatnim miechu 2 błędy:P). Coż... zdolnam po prostemu;)

>A Ty, kiedy byś chciała zdawać tego telca? i po jakim czasie?

Ups... odpoweidziałam wyżej:P

>A dlaczego po prostu nie poradzisz się lektora?

Tak jakoś zapomniałam szczegółowiej:P Znaczy egzamin wisi w powietrzu, tylko nie wiem, jaki:P
oj, zakreciku, zakreciku..... no 8 poziom to jest poziom w empiku doskonalenia jezykowego, wlasciwie powinnam byc teraz na 9 (a to jest poziom, tak jakby dla angielskiego FCE).

Ummm, co moge Ci doradzic, praktycznie nic, widze ze mam do czynienia z Wariatką (Tobą), ale w dobrym znaczeniu tego słowa :P Sama jestem taka, uczyłam sie hiszp. najpierw sama i nauczylam sie podstaw, potem poszlam do szkoly jezykowej od razu na wyższy poziom i w 2 lata zrobilam material z 4 lat (do tego dochodzą zajęcia w wakacje, zajęcia przygotowawcze do matury i duuuzo wyrzeczeń, serio, teraz widzę moje zaleglosci z innych przedmiotow, bo ciagle siedze w hiszp. i nie dlatego, ze muszę, ale wlaściwie dlatego, że jestem uzależniona :P

No, ale po jednym roku (tak teraz widze, ze napisalas wyżej :P) to do Basico to trochę przesadziłaś. Po 2 latach nauki zdaje się tak normalnie iniciala. Ja do Basico moglabym przystępować w tym roku, ale jak już mówilam u nas w Empiku pozim 9 ma przygotowanie do Basico i musialabym sie przygotowywać sama, co nie jest dobrym pomyslam, bo czeka mnie matura i zawrót głowy. Zdam tego telca, a później to już się zobaczy.

No, więc na prawdę nie radzę Ci zdawać Basica, jeszcze nie teraz. Wierze, wierzę, że jesteś zdolna, ale to nic nie da. Niektóre struktury gramatyczne, pewne formy ble, ble, ble mają to do siebie, że muszą się uleżeć w głowie zanim je zaczniesz w jakims tam stopiniu NAPRAWDĘ rozumieć i używać. Serio. Widze to po sobie. Poza tym jest taka teoria bodajrze jakiegos naszego profesora ekonomii z UMK, że to co wiesz to jest koło ograniczone okręgiem, które stanowi granicę poznania i przy tym Twoją świadomość włąsnej niewiedzy. Jeśli wiesz mało , koło jest mniejsze, okrąg zatem także jest mniejszy, co za tym idzie: nie zdajesz sobie jeszcze sprawy z tego, czego nie wiesz, bo Twoja granica "Swiadomości tego czego jeszcze nie wiesz" jest krótka. Im więcej wiesz, tym koło większe :) ale równiez okrąg sie powiększa, czyli zdajesz sobie sprawę z tego ile jeszcze rzeczy nie wiesz, czego jeszcze nie poznalas etc. to dotyczy wszystkich dziedzin, ale szczególnie widać to podczas nauki języków. Znam wiele osób, które chwalą sie swoją znajomośćią np. angielskiego, a tak naprawdę nie znają tyle, powiedzmy, słownictwa ile ja znam z hiszpańskiego. Różnica jest jednak taka, że ja wiem, że wiem jeszcze mało, i że muszę jeszcze dużo się uczyć, na prawdę dużo, żeby powiedzieć, "tak, znam hiszpański dobrze". Koledzy, którzy "znają angielski" natomiast twierdzą, że uczyć już sieę wiecej ni muszą , bo tego co nie wiedzą jeszcze, nie wiele pozostało ( a według teorii o kołach i okręgach, jest to głowny wskaźnik, że wiele nie umieją). Oczywiście, nie dotyczy to Ciebie, bo Ciebie znam tylko z forum, nie z życia, ale teria zwykla sprawdza się na wszystkich.

Radzę Ci, weź sobie pod uwagę na razie Telca, bo jest i tak za darmo. Basico jest trudniejszy, serio, jeszcze na prawdę nie dla Ciebie, nawet za rok (za 2 lata to już coś innego, pewnie za 2 lata mogłąbyś już próbować) a poza tym Basico jest płatny i to nie mało. Inna sprawa to zawsze lepiej wiedzieć więcej i iść bardziej pewnym i z mniejszym stresem, zrozumieć dużo i zdać na wysoki procent, niż ryzykować, wydać pieniądze, stresować się i oblać (bo takie niestety przypadki często sie zdarzają :(

Moja rada dla Ciebie to Telc, spytaj lektora o poziom ale mysle, ze A1 lub gora B1 (jesli sie uczysz dopiero od roku, nawet jesli nie wiem ile zdarzylas zrobic materialu).
Jeśli chcesz jakiejs rady, czy konkretnych informacji, możesz pisać na [email]
bo widze, ze na forum jestem zbyt wylewna. :P
chao
Hej Malwi - nawet nie wiesz jak się cieszę, że istnieją jeszcze skromni ludzie!chętnie pogadałabym z Tobą np na gg jak możesz podaj swój numer!pozdrawiam!Dorota
a skrobnę do ciebie:D mam nadzieję, że teraz dostępna na yahoo jesteś:P heh ja wariatką? wszyscy mi to mówią, żem uzależniona:P hehe... poza tym ja tez wiem, czego nie wiem, a tu napisałam te plusy, byś mi jakoś doradziła poziom. ja naprawdę się na tym poziomach nie znam:P
uuu nie ma cię:( aa i zapomniałam ksiązuli wspomnieć, z jaką się teraz pocę... na fakultetach robię ele intermedio... ahh mam sentyment do tego podręcznika:D taki fajny jakiś jest:P lepszy, niż nasz szkolny ven 1:P znaczy mi się bardziej podoba pod względem przejżystości...
Proszę bardzo :) Oto mój numer [gg]
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Programy do nauki języków