SELECTIVIDAD - KIEDY?

Temat przeniesiony do archwium.
Czy selectividad obejmuje jeden egazmin czy wiele?? Jeśli jeden, to czy ktoś z Was wie, którego się odbywa w tym roku?? Wiem, że jakoś mniej wiecej za dwa tygodnie, ale chodzi mi o ścisłość =)
z góry muchas gracias!!
MucHoS BeSoS
Locita
z tego co wiem to obejmuje wiele egzaminów, ale niestety nie mam ścisłych danych :(
a ktoś może jeszcze wie?? proooszęęę
Locita o selectividad pisalam juz wiele razy, lookniej w archiwa tam znajdziesz wiele na ten temat :) Treaz powiem Ci tylko, ze obejmuje on kilka przedmiotow (w tym jęz.obcy- np. angielski). i w Polsce nie można go zdawać, ale tez nie trzeba jechać aż do Hiszpanii- można w Kolonii (płd-zach Niemcy) i w Budapeszcie
1/2 czerwca były... zdawałam w Madrycie... i byłam jedyną nie-hiszpanką a przynajmniej nie z hiszpańskojęzycznego świata :/

ale baaaaanał
Ummo a opowiedz cos o egzaminie- z czego zdawałaś, jakie były pytania, no i w ogóle :) z góry dziekuje . Mam jeszcze pytanko- nie wiem jaki masz poziom hiszpanskiego, przypuszczam, że zaawansowany :), ale czy osoba, ktora zna hispzanski powiedzmy na poziomi takim miedzy zaawansopwnym a średniozaawansownym (angielski upper-intermediate), ma szanse na zdanie tego egzaminu? Powiedz jeszcze z jakich materiałów się przygotowywałaś i czy selectividad przewiduje jakiś ulgi dla cudzoziemców? Z góry bardzo dzekuje za odpwiedz, i serdecznie pozdrawiam, Belen :)
Siemka. Mieszkam w hiszpanii od 2 lat i wlasnie w poniedzialek 20 zdaje 1 egzaminy z sele:> Hmm nie sadze zeby byl to banal bo do nauki jest 7 przedmiotow mianowicie matma fiza hiszpanski katalonski angielski filozofia mechanika wiec jest tego duuuuzo..pozatym poziom wydaje mi sie ze jest mniejwiecej taki sam z przedmiotow scislych jak w polsce :>. Co do sele z hispzanskiego z srednim poziomem bedzie trudno zdac moim zdaniem bo czeba znac nie tylko gramatyke ale np literature hiszspanska(wlacznie z historia) no i nie mowiac o tym ze ta gramatyka nie jest taka jak to w ksiazkach polskich do nauki hiszpanskiego pokazuja..nie ma tu czasow ale sa np takie zadania jak przeanalizowanie gramatycznie zdania (podmiot, orzeczenie, dopelniacze itp sprawy :P nie pamietam jak to sie po polsq nazywalo :>), no i bym zapomnial ze jest tez tekst zrodlowy do ktorego sa zadania i czasami te teksty sa trudne ale i bywaja banalne:>. Co do innych przedmiotow nie bede sie rozpisywal bo nie o nie tu chodzi :>
BELEN:

wejdź na http://www.uned.es/selectividad/

tam masz wszyyyyyyystko
hejka! widze ze dobrze ci poszedl sele:P ja sie zaczynam przygotowywac do niego i mam pare pytan. jak dlugo sie przygotowywalas,m kto ci pomagal i z jakich materialow sie uczylas itd? bylabym bardzo wdzieczna jesli bys odezwalal sie, pisz na maila: [email] lub jesli masz gg to moj nr: 1649643 muchos besos:*
OK UMoo dzieki :)
Temat przeniesiony do archwium.