jak po DELE?

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 54
poprzednia |
ehh w poznaniu sa zbyt akustyczne te pomieszczenia, bo echo szlo z sali obok.. coz.. ale oralek byl przyjemny:) ktos tu pamieta swoje odpowiedzi? bo ja juz prawie nie;d
btw. to wiecie, jak oni punktuja auditive? bo niby mozna z niej dostac 15 punktow, ale jest 12 pytan O_o oni wszystkie na rowni traktuja, czy te verdadero/falso sa slabiej punktowane?
jestem po pisemnym (wawa) i musze przyznac, ze nie bylo chyba tak strasznie zle, jak sie spodziewalam, chociaz lektorka z 3 grabacion (pesadilla) mnie rzucila na kolana
ale w sumie sympatycznie
czekam na ustny i dopiero teraz na tym forum (jestem 1 raz) znalazlam mozliwe tematy na ustny z jakiegos podrecznika. jestem zla na mojego lektora, ze nic mi o tym nie wspomnial, dzieki czemu nauczylam sie jakichs komunalow o sobie i teraz ide na ten ustny jak na sciecie :(

czy przysylaja poczta wynik egzaminu?
noo przyznam ze ja z 3 tez mialam problem ;) wyniki przysylaja poczta
a tu mozesz sprawdzic wczesniej (po 2-2.5 miecha): http://diplomas.cervantes.es/candidatos/consulta3.jsp
ja się ciut obawiam odsłuchu. w 1. zrobiłam głupie błędy, 2. mam CHYBA dobrze, 3. i 4. też. a reszta była prosta ;)

wiem, ze punkty są łączone, czyli za odsłuch łączą z czescią ustną, i razem musi wyjśc powyżej 70%.

tematy jakie miałam na ustnym (to dla tych, którzy to mają jeszcze przed sobą):
- medicina alternativa
- volar barato (oczywiście wzięłma to :>)

inni mieli jeszcze (tak mniej więcej):
- czas wolny
- środki przekazu
- płacenie kartą kredytową
- zwierzątka domowe

i nie wiem co jeszcze, to tak z tych prostszych ;-) ogólnie nie było źle :)

zakrencik, w której sali byłaś?
ja bylam w tej sali z taka kobieta patriotycznie na bialo-czerwono ubrana;)

na ustnym wylosowalam "internet jako pomoc w nauce jezykow obcych" i "czas wolny". oczywiscie ten 1. wybralam:D i rozmowa naprawde przyjemna byla:)

a jaka mialas odp. w chyba 2. sluchaniu? znaczy ze dla kogo te kursy, bo ja juz nie pamietam;p w ogole nie wiem, co pozaznaczalam i zapomnialam, jakie mialam watpliwosci ;d
a z tematow jeszcze byla "dzisiejsza mlodziez" ;d
Ej a ja na Intermedio miałem 3 tematy do wyboru.... (zdawałem w Warszawie 12) ale z tego co wiem to dnia następnego osoby pracujące przy wejściu (tam gdzie się przechodzi przez wykrywacz metalu) wpuszczały wszystkich jak leci i zrobił się taki zament że np moja koleżanka z Inicial dostala tylko 5 minut na przygotowanie.

Ja miałem:
- Lugar de vivir (wybrałem ten)
- Jovenes de hoy
- Medios de comunicacion

Ogólnie bardzo przyjemnie, atmosfera bardzo nieformalna, a sam wyglad instytutu - magazyn (pełno pudeł po telewizorach, papierze i innych rzeczach)
A i jaeszcze dnia następnego w Batorym ławki podczas pisemnego były tak blisko siebie że siedziało się jak w puszce sardynek, a i temu który miał nas pilnować zdarzyło się np. wyjść z sali na 2 minuty (gdyby był to inny egzamin może by zaczeło wrzeć ale jednak nikt specjalnie nie ściągał - oprócz takich babek które jawnie się do siebie odwracały)
u mnie tez wychodzila ta, co miala pilnowac. poza tym my moglismy sobie pojsc do kibelka, jedna kobieta nawet odebrala telefon, a mi pozwolono jesc, bo w brzuchu mi burknelo na cala sale xD
hej,
też pisałam w Wawie 13, czyli wczoraj.
Chyba byłam nawet z kimś stąd w sali. W każdym razie jestem b. zadowolona. Przyznaje, że ławki rzeczywiście były za blisko ustawione. Powodowało to jeden wielki ścisk.
Częśc poranną prowadził taki miły Hiszpan w loczkach, który parę razy wychodził na moment z sali.
Obawiałam sie rozmowy, ale wypadła ona po prostu rewelacyjnie. Czułam się jakbym dyskutowała z dawną znajomą hhee:-)
Mój temat: volar barato. Dostałam niecałe 4-5 minut na przygotowanie:/ ze względu na dużą ilość oczekujących, ale mimo to wyrobiłam się,.
MIałam oprócz tego jeszcze do wyboru: dinero plastico, y coś z oszczędzaniem elektryczności lol :-)
Zgadzam sie z pesadill'ą - nieciekawy text.
Akustyka bez zastrzeżeń.
Pozdrawiam:)
warszawa to warszawa;d a nie poznan ehh jeden jedyny ma inne testy niz cala polska, bo pisze dzien wczesniej.. bez sensu troche:/
hola guapos
tez pisalam w intermedio wawie i musze przyznac ze pozytywne wrazenie wywarly na mnie wszystkie wymienione wyzej elemetny (pan w loczkach, pudla, nieoficjalna atmosfera, pani z południowoamerykańskim akcentem w pesadillas etc).
jedna rzecz jednak nie daje mi spac spokojnie. kiedy dokładnie tudzien mniej wiecej mozna sie spodziewac przesylki cervantesowskiej z wynikami? to kwestai trzech miesiecy, dwoch?
saludos
2-2,5 miesiaca - w necie beda wyniki
3 - przysla ci to samo do domu
4 - w przypadku zaliczenia dostaniesz kwitek
12 - no i dyplom

:]
no mi tesz się podobało a teksty do czytania po prostu bajka (podczas przygowtowywania się trafiałem na prawdziwe bomby, a tu miło i przyjemnie). A ja zdając dzień wcześniej ustny maiłem sytuację komfortową (ta z 13 była spowodowana błędem organizacyjnym - rok temu wpuszczali max 15 min przed godzina wskazaną w convocatoria). Wszystko miło i przyjemnie (atmosfera też mi się podoba) ale jakoś egzaminy z angielskiego organizowane przez BC sa "bardziej profesjonalne" - wynajmują hotele i centra konferencyjne ale mają też i wyższe ceny
jej to o czym wy mieliscie teksty? bo te poznanskie nie byly super trudne, ale tez do przyjemnych nie nalezaly.. tematyka taka niezbyt moja.. takie byznesowe pierdoly:/ wg mnie listopadowe testy byly latwiejsze
zakrencik, to bylas TY, ta co jadla??? no ladnie.......:] cala moja grupa sie bulwersowala....;] (tak samo o telefon i o to wychodzenie...)

ta, co nas pilnowala, to byla jedna z moich nauczycielek, a druga to ta blondunka, ktoa byla przy ustnym ;]
hmm my tez nie mielismy super latwych(przyamniej dla mnie) nie byly mega trudne ale nie jestem wsyztskiego na 100% pewna..;)
taa i ta, ktorej tuz przed rozpoczeciem mama wparowala z zapasem picia:] coz.. ale lepiej ze raz wrabalam batonika, niz zebyscie przez caly egzamin musieli sluchac poburkiwania z mojego brzucha hehe xd po prostu przed egzaminem z tego stresu moglam nic zjesc:/

a ty ktora bylas?
gracias por su comprensión y colaboración Zakrenchiq:)
chyba zaczne skreslac dni w kalendarzu (¿z tym dypomem to en serio?)
no niestety:/ chociaz wyniki by mogli szybciej dac, a nie biedne dzieci w stresie tak przetrzymywac;d
a mozna gdzies w necie wczesniej sprawdzic jakie byly poprawne odpowiedzi?
nie wiem czy mozna sprawdzic w necie.....my sobie sparwdzimy na lekcji, bo wszystkie arkusze zostały u nas w szkole, wysłali tylko odpowiedzi ;P

do zakrencik: taak, pamiętam, jak Ci mama wniosła picie, powiedziałaś cos w stylu: "no mamoooo, wstyd mi robiszzzzz" hihi ;-)

ja siedziałam zupełnie z tyłu po lewej stronie (tzn teraz nie wiem, za mną był chyba rząd, ale pusty. w każdym razie siedz ialam z tej samej strony co Ty.

mimo wszystko nie kojarzę Cię za bardzo z wyglądu..... ciemne włosy? :] może Ty pamiętasz grupę dziewczyn, które przed egzaminem stały sobie na środku korytarza, zaraz przed drzwiami do sal, i nadawały? to była moja grupa i ja ;D
kojarze te dziewczeta;d najbardziej zapamietalam taka w ciemnych cieniowanych wlosach i z grzywka i taka jasna blondynke tez z grzywka, chyba kitke miala;d

no a ja mam ciemne wlosy, odziana w taki dzakiecik bylam brazowy, dzinsy i w buty, na ktorych sie dziwie, ze sie nie zabilam

a masz gdzies te odpowiedzi zapisane i sie podzielisz wiedza:d? i jakby te odpowiedzi byly z pytaniami to juz w ogole bym sie ukontentowala xd
o ja tez chetnie bym luknela na te odp, bo mnie skreca jak mam czekac 3 msc
ty tez pisalas w piatek?
hmmm, odp nie zapisywalam, ale gdyby mi ktos podal pytania, to wiem, jak odpowiedzialm....;-)

tak tak, stalam z tymi dziewczynami, blondynka to Ania, a ta w cieniowanych włosach to prawdopodobnie Gosia..... ;-) ja mam włosy ciemnobrązowe, takie....ymmm......do obojczyków ;-) i prostą grzywkę aż za brwi =] miałam czarną spódnicę, takie żółtawe balerinki z kwiatkiem i taka zielonkawą bluzkę....nom ;]
to nie kojarze;d chyba ze bym twoje foto zobaczyla, czy cos;d

wiec pare pytan, ktore mniej wiecej pamietam (moglam cos przekrecic;d):

AUDITIVA
1. o konkursie
a) o jakie stam zawody, czy to byl temat
b) o ta ilosc kopii, ale dokladnie nie pamietam;d
c) czy zwycieska praca bedzie opublikowana

2. o kursach
a) dla kogo sa te kursy (estudiantes, profesores, desempleados)
b) nie pamietam, chyba ze to jest pierwszy raz, albo ze tam od roku
c) czy to o intervencion; czy trzeba egzaminzdawac , by sie dostac; czy wszyscy otrzymuja dyplom ukonczenia kursu

3. o tangu
a) ze trudno znalezc tango
b) nie pamietam;d ale mam dobrze
c) kursy dla doroslych; dla zagranicznych; wystepy jakies chyba łikendowe

4. o pisarzu
a) amant ksiazek
b) fascinante
c) mediterraneo

ESCRITA:
1. o pracy
a) nacisk szkodzi czy nie (ja zaznaczylam, ze nie szkodzi, bo bylo w tekscie, ze za duzy szkodzi, a o nacisku jako nacisku nic zlego nie napisali;p)
b) trzeba zwracac uwage nie tylko na aspekt ekonomiczny
c) trzeba szczerze uzasadnic nawet w wypadku odrzucenia oferty

2. encyklopedia
a) najstarsza; popularna, czy tam ceniona wsrod mlodziezy; nieuzyteczna dla autora w dziecinstwie
b) z biznesu rodzinnego
c) ze jest wzorem dla innych ksiazek; ze net zastapi ksiazki

3. o czym to bylo w ogole, bo nie pamietam;d?

4.
a) bo rodzice kazali
b) kaluze
c) bo to spokojne, czy tam ciche miejsce

z gramy niestety nie pamietam nic, a by sie male rozwianie watpliwosci przydalo:/
fu nie escrita tylko lectora xd sorki rozkupiona jestem, bo pare rzeczy na raz robie;d
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 54
poprzednia |

« 

Pomoc językowa

»

Studia językowe