jak po DELE?

Temat przeniesiony do archwium.
31-54 z 54
| następna
ktorys z tekstow byl o obnizeniu wieku dzieci w ktorym maja zaczynac szkole. I 3 pytania:
1. Czy jakies tam ministerio
a) obnizylo wiek dzieci zaczynajcych szkole
b) ......cos tam...
c) odrzucalo podania rodzicow o przyjecie dziecka do szkoly

2. W jakim wieku dzieci zaczynaja szkole?
a) 3 lata
b) 5 lat (???)
c) 6 lat
3 nie pamietam :-(
ale jak powinno byc w tych 1 i 2???

W gramatica bylo tez cos takiego : Dijo que ..............manana.
i odp, venga, viene, vendra i viniera. Ktora jest correct?? bo moim zdaniem powinno byc vendria, ale takiej opcji nie bylo. I w ogole mysle ze w zdaniu powinno byc nie manana tylko el dia siguiente. A moze sie myle.........
1) a) mam, ze to był temat, ale to nie był temat, wiec to mam zle
b)wiem, ze to był fałsz, w każdym razie inna ilośc kopii, niż napisali
c) ja napisałam, ze praca bedzie opublikowana, ale podobnmo nie, wiec nie wiem

tak więc w części pierwszej mam prawdopodobnie 2 błędy..... dalej już lepiej :)

2) a) mam, ze profesores
b) to było coś ze się desarrollá por primera vez
c) w tej odpowiedzi bylo cos o "evoluación" bodajże

3) a) trudno znalez tango
b) tez nie pamietam, ale tez to mialam chyba dobrze :)
c) kursy dla mayores

4) mam tak jak Ty :)
a lectura mi sie wydawala bardzo prosta, tylko nie wiem czy pamietam wszystko :)

1) a) ja chyba mam, ze szkodzi, a z tego, co pamietam, to to było tam wyraźnie napisane.
b) tak samo
c) nie pamietam ,ale chyba tez mam ze trzeba uzasadnic, ale glowy nie dam

2) a) nieuzyteczna dla autora w dziecinstwie
b) z biznesu rodzinnego
c) jest wzorem dla innych ksiazek

3) tak samo
viniera jest poprawne:)
tam w tekscie bylo ze nacisk excesivo moze byc szkodliwy, wiec zrobilam, jak zrobilam...

nieuzyteczna dla autora jest raczej bledne, bo bylo mniej wiecej "sus hojas doradas y sus letras negras en las que tanto me perdi en mi infancia", a tu perder znaczy, ze sie jakby w tym zakochal (pytalam hiszpana, by sie upewnic;d) popularna tez nie byla wsrod mlodziezy.. ja zaznaczylam ze najstarsza.

w 2 c zaznaczylam, ze przyszlosc ksiazek jest nieciekawa, bo w pytaniu bylo "co autor mysli", a nie "co autor stwierdza"... ale musialam sie namozdzyc, zanim na to wpadlam xd
mi sie wydaje ze w 1 chodzilo o to ze odrzucaja podania rodzicow a w drugim szesc lat. Trzecie dotyczylo tego zeby dbac o rozwoj tworczy a inne opcje to zeby rodzice lepiej chronili dzieci albo zeby zabraniali ogladania tv.

A pozostale teksty:
I o tym jak dwie kobiety chcialy rozkrecic biznes

1. ze mialy problem z dostaniem kredytu: prawda/falsz (ja zaznaczylam prawda)
2. ze dostaly kredyt z banku mieszczacego sie na peryferiach Madrytu (zaznaczylam falsz)
3. Ze to byl pierwszy taki kredyt w hiszpanii (zaznaczylam falsz)

II tekst o algach

1. a. cos z formami gotowania b. nie pamietam c. ze moga wzbogacac kuchnie hiszpanska (zaznaczylam to)

2. a. nie pamietam b. cos z witaminami c. ze sa stosowane w Europie od wielu lat (to zaznaczylam)

3. a. ze projekt lada moment bedzie gotowy (to zaznaczylam) b. ze skonczy sie w irlandii c. ze dostal dofinansowanie od rzadu

III
tekst o dziewczynie

1. a. ze uczyla sie w USA b. ze kochala tate (to zaznaczylam )c. nie pamietam
2. po smierci ojca a. nie pamietam b. schudla (to zaznaczylam) c. tesknila za rodzenstwem
3. po powrocie do wioski rozmawial a. z wujostwem (to) b. rodzenstwem c. nie pamietam

Auditivo: podaje tylko moje odpowiedzi bo tylko to pamietam ale z nikim tego nie konsultowalam, nie wiem czy sa poprawne:
I
o kursie gotoania
1. ze jest pierwszy raz (prawda) 2. 3 razy w tygodniu rano (falsz) 3. kazdy dzien tygodnia poswiecony kuchniom z roznych stron swiata (prawda)

III
pesadillo
1. glownie mezczyzni 2. moze byc stosowany u kazdego 3. maja spisywac sny

IV
Frida Kahlo
1. bedzie zbior roznych obrazow na wystawie 2. wśród obrazow przewazaly autoportrety 3. wystapi piosenkarka z meksyku

Pamietacie o czym byl drugi temat?
był jeszce wywiad z jakims gosciem, ale nie pamietam tego zbyt dobrze. 1 pytanie chyba dotyczylo tego co robil przez osotatni, rok, potem cos o wplywie muzyki kolumbijskiej :)
rzeczywiscie :) pamietasz swoje odpowiedzi? ja zaznaczylam ze a. byl w indiach b. muzyka kolumbijska jest popularna na swiecie c. chce byc doceniany.
ja tez zanznaczylam ze w indiach, o muzyce a odpowiedzi mam chyba cos innego ale nie pamietam co ;)
o muzyce mam tako samo a w odpowiedzi c chyba cos innego. sorki ze tak nieskladnie ale jestem juz spiąca ;)
no niestety nie mialam racji bo wedlug odpowiedzi ze strony cervantesa powinno byc vendrá. Ale poza tym jestem dosc zadowolona i wygląda na to ze zdam ;D
jak bedziemy w poniedzilek sparwdzac poprawne wyniki, to Ci powiem jak bylo :0
wyniki juz są na http://diplomas.cervantes.es/index.jsp :)
:D

wiecie, jak sie licza punkty z testow? znaczy czy kazde zadanie, nie wazne, czy to verdadero/falso, czy normalne ABCD wazy tyle samo? bo jesli tak, to wychodzi na to, ze z escrity musze miec 7,8/15, zeby zdac;) (hehe odpukac.. oby bylo;d)
dzieki svalentine, właśnie sprawdziłam wyniki :)
mam:
lectura: 11/12
auditiva: 10/12
gram. y voc.: 56/60 :)

a jak Wam poszło??????
mi tez niezle :
lectura 11/12
gram y voc 55/60
audtiva 10 lub 9 / 12 (nie pamietam jednej odpwoiedzi) :)
mam nadzieje ze dobrze mi coenią mowienie i pisanie :D
super, przybij piątkę

:D
;DD
auditiva: 9-10/12 (nie pamietam, co zaznaczylam xd)
lectura: 10/12
grama y vocab.: 53/60

wstyd nad wstydy buu... wszystko przez stres, bo dzis w domu sobie jeszcze raz przeczytalam te zadania i sie duzo latwiejsze mi zdaly niz na egzaminie;d
ja tez pisalam w tej sali z loczkami!!!siedzialam pod oknem

nie moge sie doczekac wynikow...

ps. mialam pytanie o wady i zalety wykonywania pracy zawodowej w domu. poszlo mi strasznie :( draznilo mnie to, ze za plecami mam kobiete, ktorej nie widze.
sala z loczkami?? ktora to;d i jak na oralu mialas kobiete za plecami? ja mialam tylko ta co oceniala oraz hiszpana i to przede mna;d
aaa wawa;d
yyyyy, trzeba tam na tej stronie wpisac codigo de inscripcion :((( ja nie pamietam swojego... lipa...
Hej Dziewczęta!
Gratuluje wyników!
Jeśli macie czas odezwijcie sie do mnie na [gg] , mam kilka pytan odnosnie dele i nauki hiszpanskiego!

buziaki!
Temat przeniesiony do archwium.
31-54 z 54
| następna

« 

Pomoc językowa

»

Studia językowe