DELE Intermedio - listopad 2006

Temat przeniesiony do archwium.
Założyłam ten wątek dla wszystkich osób, które podchodzą do DELE Intermedio w najbliższej sesji. Napiszmy, skąd jesteśmy, gdzie będziemy zdawać egzamin, jak długo uczymy się hiszpańskiego, z czego się przygotowujemy do egzaminu, czy się boimy i jak bardzo ;)

Może w ten sposób uda nam się zmobilizować przez ten miesiąc? :)

Pozdrowienia!

Tawi
nie no temat w sumie w porzadku jest. zdaje w cervantesie w krk, sie ucze 2 lata, jak ktos by chcial pocwiczyc la lengua española, to zapraszam 3114425, a jestem z rzeszowa
hej a uczylisie sie sami czy w jakies szkole jezykowej???? prosze napiszcie z jakich podrecznikow sie do tej pory uczyliscie, ja jestem nowicjuszka i chcialabym kiedys zdac intermedio dlatego zastanawiam sie jakie podreczniki powinnam przerobic
zdaje w kraku, ucze sie 10 miesiecy, obecnie rozwiazuje testy :) tlusty
a bardzo intensywnie się uczysz? ja po 2 latach obijania się zdałam iniciala ;-)
jakos szczegolnie intensywnie sie nie przygotowuje (w sensie do egzaminu)
ale ogolem te 10 miesiecy kosztowalo mnie b. duzo pracy :), szczegolnie jesli chodzi o slownictwo :) pozdr
czesc ludzie ja tez bede zdawac dele ale dopiero za rok czy po przerobionej puesta a punto mozna podchodzic do dele intermedio? jak oceniacie puesta a punto? a i jeszcze jedna sprawa jezeli tktos ma testy DELE intermedio albo inicial i moze przeslac to bede wdzieczna moj adres [email]
hola! :)))
ja tez zdaje w krakowie, hiszpanskiego nauczylam sie w hiszpanii:) spedzilam tam 8miesiecy ale zaczynalam praktycznie od zera, wiec nie mam pojecia czy to jest wystarczajaca gwarancja zeby zdac intermedio. ale jesli nie sprobuje to sie nie dowiem:P
pozdrawiam i zycze wszystkim powodzenia na egzaminie ;)
juz niecale dwa tygodnie!!! grrrrr
na pewno się uda! Nie denerwujmy się, powtórzmy formy indefinido i uso de ser y estar / por y para i bedzie dobrze :D
mybisia tez zdaje za tydizne w kraku, moze pocwiczymy? [gg]
powtórzmy formy indefinido i
>uso de ser y estar / por y para i bedzie dobrze :D

Pół biedy to wszystko, mnie bardziej przeraża uso del subjuntivo :)

Trzymajmy kciuki za siebie :)
damy rade, ja teraz rozwiazuje przykladowe testy i w sumie idzie o.k. (praktycznie zadnych problemow), boję się że mówiąc/pisząc zestresuje się i zacznę uzywac jakichs banalnych konstrukcji Hay 2 hombres i una chica, hay un perro tambien ;) albo ze wogole cos popieprze zwlaszcza ze mam ciezki tydzien (duuuzo pracy)
Oj, to zazdroszczę tych bezproblemowo rozwiązywanych testów :)

Mnie część 1 i 3 wychodzą bez problemów, pisania i mówienia też się jakoś strasznie nie boję (jak pójdzie gorzej, to nadrobię czytaniem i słuchaniem, w końcu te części liczą się parami razem). Natomiast bardzo boję się Gramatica y Vocabulario. Żeby zaliczyć, trzeba zdobyć bodaj 42 punkty, a mnie z testów nigdy nie wychodzi powyżej 50, czasem nawet okolice 40 :(. Jeśli obleję, co poważnie biorę pod uwagę, to pewnie właśnie przez tę część.

Powtarzasz z czegoś gramatykę? Ja mam największe problemy - z tego, co teraz widzę - z konektorami. Muszę coś z tą gramatyką zrobić, bo idiomy znam słabo i nimi nie nadrobię, a przecież nie nauczę się ich w ciągu tygodnia :))
chetnie!:) szkoda ze dopiero dzis odczytalam twoja wiadomosc, ale odezwe sie wieczorkiem na gadu bo teraz jestem w pracy. saludos :)))
Czesc wszystkim,
czy ktos z was jest wtajemniczony i ma pojecie o punktacji, bo dochodza do mnie sprzeczne informacje. Jak rozumiem 70% zalicza DELE, ale czy trzeba miec z kazdej czesci te 70% czy wyniki sie sumuja i wtedy trzeba miec te 70%????
Bede wdzieczna za odpowiedz.
Pozdr
Tutaj masz wszystko wytłumaczone:
http://diplomas.cervantes.es/adicional/faq.jsp#Pregunta11
Radzę też przeczytać odpowiedzi na pozostałe pytania.
hola, ahora voy a mi prueba oral del dele 2006 !!! HASTA LUEGO chicos!
iSuerte!

Napisz potem, jak było :)
nie bylo zle! nie pozwolili mi siÄ™ rozgadac z tematem do przygotowania (udalo mi sie powiedziec 1/3), proba miala trwac 15 minut trwala mniej niz 7! Ale wypadlo chyba dobrze! Powodzenia jutro dla wszystkich znajacych! Lets rock :)
To dobrze, że wypadło dobrze :)

A napisałbyś jeszcze, jakie tematy miałeś do wyboru i o czym historyjki? Ciekawa jestem, ten ustny to dla mnie największa niewiadoma. Dziwne tylko, że tak krótko trwał.

Dzięki za życzenia powodzenia, najbardziej się boję tego, że zwyczajnie padnę - jadę dziś w nocy do Wawy (wyjazd: 3 w nocy), a ustny mam dopiero o 21:00... Kurcze, a mogłam zdawać w Poznaniu ;).
Hej, ja zdawałam dzisiaj w szczecinie...niektore pytania były zjebane, zwłaszcza z gramatyki, nie?? wydaje mi sie była zajebiście trudna w porównaniu np. do zeszłego roku z listopada...
podobało mi sie pisanie:PP wybrała opcion 2 i 1, lubie listy of complaint:PP

jak czegos nie zdam, to gramatyki...i wtedy mnie taki szlak trafi ze szkoda gadać...

uczyłam sie na kursie (pozdrawiam 'SALAMANKĘ')) i mam nadzieje ze zdam...
a ustny jaki prosty...luz wogole.
jedyne to ta durna grama...jak zwykle zreszta
pozdraiam wszystkich ktorzy sie odważyli:PP
"Grupo I: Comprensión lectora (20 puntos) y Expresión escrita (15 puntos): 35 puntos.

Grupo II: Gramática y vocabulario (20 puntos): 20 puntos.

Grupo III: Comprensión auditiva (15 puntos) y Expresión oral (30 puntos): 45 puntos." to jest do inicial i intermedio.

Jak to mozliwe zeby np. w auditiva mieć max. 15 ptk jak są 4 teksty po 3 pytania?! i dlaczego w gramatica i vocabulario jest max. 20 ptk jak jest 60 pytan??!! czy ktos mi to moze qrde wytłumczyć bo nie czaje?? 3150152 gg jak cos
A czy każdemu zadaniu musi odpowiadać jeden punkt?
Punktacja może być zróżnicowana, bo w niektórych zadaniach masz 2 możliwe odpowiedzi, a w innych 3 lub 4. Nie wiem dokładnie jak wyglada ten rozkład, ale logicznie by było, gdyby te zadania, gdzie są aż 4 odpowiedzi były wyżej punktowane (bo trudniej trafić strzelając).
no w sumie....ale nadal nie czaje tego ish syetemu skomplikowanego...:)
Encantada, ja nie jestem taki encantado z DELE. uwazam ze byl zaje**scie trudny. o wiele trudnijszy niz jakiekolwiek poprzednie i probne z ksiazek. nie tyle ze texty trudne bo byly latwe, ale pytania byly trudne. 2 odpowiedzi poprawdne, ale jedna bardziej poprawna. ogolnie jestem niezadowolony, tylko speaking i writing fajne
to prawda, mnie troche zaskoczyla gramatyka (z 5 przykladow bylo naprawde trudnych)
nom, te warunkowe jakieÅ› i wogole...
gramatyka była trudna, BARDZO trudna
słuchanie jakies takie nieteges, ale słuchałam trudniejszych
czytanie było neico podchwytliwe, w tym rekscie o wypozyczaniu tych samochodów była pułapka w 1 pytaniu (costa na ile mozna wypozyczyć CONAJMNIEJ samochó?) a ja to mam chyba źle
pisane jak zwykle najlepiej mi poszło, nauczułam sie zrwotów z letter of complaint i prawie spadłam ze szczescia z krzesła jak to zobaczyłam:PP
tekst incomplenty był jakotako, ale jaka jest różnica miedzy aroma i fragancia to ja nadal nie wiem:P
oral jak zwykle bez problemów wyjebongo w kosmos;P egzaminowały mnie 2 osoby, ktore mnie uczyly, z czego jedna rok a druga ze 4 lata:PP

no i w sumie nie wiem jak wyszło, amm nadzieje, ze wmiare dobrze, bo nie mam zamiaru w maju chodzic na taki sam kurs;PP

salu2
>tekst incomplenty był jakotako, ale jaka jest różnica miedzy aroma i
>fragancia to ja nadal nie wiem:P

Różnica rodzaju: tam było w tekście wpisane bodaj "una", i dlatego odpadała odpowiedź z aroma (masc.).
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia