Intermedio o Superior? Que preparacion?

Temat przeniesiony do archwium.
Witam Was Serdecznie,
Jestem tu nowa i od razu kieruje pytanie do osób bardziej doświadczonych ode mnie:). Ucze sie hiszpanskiego od roku,udalo mi sie w tym czasie osiagniac poziom intermedio, bo w zeszlym roku mialam bardzo duzo godzin(18 w tyg) Mam zamiar w listopadzie 2009 przystapic do egzaminu DELE,ale do jakiego?-chciałabym najbardziej do Superior, ale niewiem czy wystarczy mi czasu zeby nauczyc sie az 2 poziomow, a jezeli tak, to chciałabym sie dowiedziec jakie tematy zawiera Dele Superior z gramatyki i skad najlepiej uczyc sie wymaganego słownictwa. Poza tym z jakich ksiazek korzystac, jezeli chcialabym przygotowac sie sama?
heja
widze ze seccion bilingue sie kłania; egzamin superiora to poziom C2, wiec jak w listopadzie 2009 bedziesz na poczatku 2 klasy (jesli dobrze przypuszczam ze to ta klasa 2 jezyczna hiszpanska) to moze byc problem. Z kolei jesli chodzi o intermedio to bym w ogole nie brala go pod uwage, bo jesli chcesz sie dalej rozwijac z hiszpanskim, a te egzaminy sa strasznie drogie, to juz predzej bym poczekala rok dluzej i wziela sie za superiora. Moze i na przyszly rok dalabys rade, jak sie dobrze uczysz i masz zdolnosci etc. Jesli chodzi o przygotowanie... mowia ze najlepiej sie uczy jezyka jak sie pojedzie za granice i trzeba sie bedzie jakos dogadac, ale w ten sposob uczysz sie mowic nie rozumiejac, dlaczego uzywasz takiej a nie innej formy czy czasu; z kolei jak uczysz sie sama z ksiazki suchej gramatyki i nie masz gdzie jej cwiczyc to ciezko zeby to weszla w krew. Ja bym zrobila tak, ze uczylabym sie ten rok intensywnie z rożnych ksiazek, ogladala filmy po hiszpansku i chociazby czatowala z jakimis tam hiszpanami a w wakacje pojechala do Hiszpanii (jesli masz taka mozliwosc) popraktykowac nabyta przez ten rok wiedze. Masz pewnie jakies ksiazki w bibliotece a jak chcesz takie typowe do dele to wpisz ze w googlach to na pewno jakies propozycje wyskocza. Ja wlasnie poluje na "cronometro", podobno dobra. Zycze powodzenia:)
Też uważam, że trochę za krótko się uczysz żeby myśleć o Superiorze. To już poziom zbliżający się do poziomu Hiszpanów i trzeba jednak sporego wyczucia żeby egzaminu nie położyć. Ja przygotowywałam się do niego z książki Preparación al Diploma de Español, Nivel Superior C2, autorstwa Pilar Alzugaray, María José Barrios i Paz Bartolomé, wydawnictwo Edalsa, Grupo Didascalia S.A.
Książka dobra, zawiera też płyty z nagraniami, trzeba do niej dokupić odpowiedzi.

I też bym zrezygnowała z Intermedio, szkoda kasy, poucz się jeszcze rok i podejdź do Superiora.
Pozdrawiam
Cześć:)
Wydaje mi się, że po roku nauki hiszpańskiego, nie ma najmniejszych szans na zdanie Superiora;/ Ja skończyłam ponad 2 lata temu klasę hiszpańską i dopiero dziś zdawałam Superior (po 6 latach nauki hiszp i 4 pobytach w Hiszpanii!) Superior jest, jak sama nazwa mówi, SUPER trudny;/! A Superior i Intermedio dzieli przepaść bez dna;/ Jeśli chcesz, obejrzyj sobie testy na stronie cervantesa, a jeśli chodzi o książki, to polecam: "El Cronometro" i "DELE Superior" wyd. EDELSA (ja korzystałam z obu)
Pozdrawiam

« 

Brak wkładu własnego