Zdawałam wczoraj (10 listopada 2012).
Moje wrażenia: teksty krążyły wokół kilku zaledwie tematów:
nauka i technika (do słuchania: tekst o czarnych dziurach, do czytania: wpływ nowych technologii na sztukę, tekst o zorzach polarnych, do pisania: artykuł o samochodach elektrycznych),
ekonomia (tekst do napisania na podstawie wykładu nt. przyczyn malejącej liczby miejsc pracy, wywiad nt. firmy zajmującej się dystrybucją ekologicznych produktów rolnych),
prawo (tekst o postępowaniu administracyjnym do czytania). Na ustnym miałam prezentację artykułu o telepracy.
Co do formy: czytanie to 5 tekstów (zadania typu a, b, c; dopasowywanie brakujących paragrafów); słuchanie to 4 zadania (różne akcenty - najtrudniejszy był tekst Argentyńczyka, gdyż mówił bardzo szybko i niewyraźnie); pisanie - 2 zadania (jeden - streszczenie wysłuchanej prezentacji i wyrażenie opinii na ten temat, drugi: list bądź artykuł). Mówienie: prezentacja przeczytanego artykułu, dyskusja na jego temat oraz wyrażanie opinii i dyskusja na postawie zdjęć.
Na pisaniu jest bardzo mało czasu - to trzeba wyćwiczyć, aby zdążyć (ma się ok. 30 min na napisanie tekstu o długości 220-250 słów, a to bardzo niewiele). Reszta wydaje się niezbyt wymagająca.
Przygotowywałam się z Preparación al DELE C1 (zielona książka z serii wydawnictwa Edelsa). Ogólnie jestem zadowolona z tego, jak mi poszło. Ale na wyniki trzeba będzie trochę poczekać.