Word a pisanie po hiszpańsku

Temat przeniesiony do archwium.
Chciałam napisać wypracowanie na hiszpański w wordzie i kupa, bo nie mogę znaleźć odwróconych wykrzykników i znaków zapytania. Czy wiecie skąd mogę ściągnąć czcionkę hiszpańską do worda? Dzięki!
nie musisz niczego siagac
wejdz do wstaw - symbol i tam wszystko znajdziesz

ja jak pisze cos po hiszpansku to radze sobie przez ustawienie dla wszystkich hiszpanskich znakow klawiszy skrotow, np alt+a dla á, itd
nie koniecznie musisz sie w to bawic wystarczy zmeinic jezyk w windowsie..

Start >> ustawienia >> panel sterowania >>> klawiatura >> zakladka JEstyk>>> dodaj >>> szukasz hiszpanskiego >>> OK >> zastosuj >> OK

jak chodzi ci o wykrzyknik to jest chyba na ctrl + 9 ale to sie pobawisz i znajdziesz :D
Aha i oczywiscie zmieniasz to KOlo zegarka ejst taki maly kwadracik |pl| po nacisnieciu bedziesz maila do wyboru PL albo ESP :D
Zgadzam się, klawiatura hiszpańska to najlepszy sposób. By później pisać znaki, pamiętaj:

á - a + apostrof (podobnie pozostałe litery akcentowane)
? - myślnik + shift
¿ - znak rownania + shift
¡ - znak równania
! - tam, gdzie zawsze
ñ - średnik
Ñ - średnik + shift

A ktoś może wie, jak napisać małe u z dwiema kropkami? Bez przełączania się na klawiaturę niemiecką ;D.
Takie "ü"??? Nic prostszego lewy "alt i 129". Polecam wszystkim zainteresowanym wygooglać "ASCII code"
>Takie "ü"??? Nic prostszego lewy "alt i 129". Polecam wszystkim
>zainteresowanym wygooglać "ASCII code"

To wiem, tylko te numerki są strasznie niewygodne - zarówno pod względem liczby koniecznych uderzeń w klawiaturę :), jak i - przede wszystkim - liczby cyferek, które trzeba spamiętać. Stanowczo wolę zmieniać klawiaturę. A skoro "ü" występuje w wyrazach hiszpańskich, podejrzewam, że jakoś hiszpańscy użytkownicy Windowsa je wydobywają z klawiatury bez kodów ASCII :).
ü - shift + ' + u ale przy włączonym capsie...
wydobywanie u z dwoma klik klik:-) umlaut! no coz, a wiecie jak sie robi akcent po zmianie kalwiatury na hiszpanską? tak wiec skoro tam jest kombinacja ´+ samogloska (czyli klawisz po lewej sronie od enter + samogloska) to aby wydobyc z klawiatury u umlaut znaczek "´" nalezy poprzedzic wcisnieciem shift´u.

Powodzenia
bez caps!!! z capsem bedziesz miala duze u umlaut!
KONrat
nie wiem jak u Ciebie ale ja po wcisnieciu kombinacji shift + ' + u mam duze u umlaut, dopiero z dodatkowo wcisnietym capsem wychodzi male...
no a najszybszy i najwygodniejszy sposób przechodzenia z jednego do drugiego języka to ALT+SHIFT y ya está ;-)
Chodzi o to, ze tych przyciskow NIE MOZNA TRZYMAC NA RAZ! Aby wpisac á nalezy najpierw nacisnac i puscic znak ´ a potem dopiero nacisnac literke a. Wtedy wychodzi á i reszta é í ó ú. Aby napisac duze literki trzeba najpierw nacisnac ´ i puscic, a potem normalnie shift lacznie z literka a czyli wyjdzie Á i reszta É Í Ó Ú. A na koniec aby napisac literke ü trzeba nacisnac najpierw shift, trzymajac go nacisnac dodatkowo ´ potem puscic oba klawisze i dopero potem nacisnac dana literke czyli u, wtedy wychodzi dopiero ü. Wychodza tez inne czyli np. ë ï ö hehe, pozdrawiam!
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Szkoły językowe

»

Do autora strony - uwagi, propozycje