co to znaczy??? help!!

Temat przeniesiony do archwium.
tu sabes tocarlo,yo no lo se quieroque me dejes
tak bez kontekstu to troche tajemniczo brzmi, ale bedzie to jakos tak:
"ty wiesz jak go dotykać, ja tego nie wiem, chcę żebyś mi pozwolił/pozwoliła" - ale to ostatnie moze tez znaczyc inne rzeczy, np "chcę żebyś mnie zostawił/a", zalezy od kontekstu...
tu sabes tocarlo - ozancza ty wiesz jak tego dotykac (raczej nie chodzi o czlowieka), ale moze takze znaczyc wiesz jak w to grać. A dalsza część : ja tego nie wiem chce zebys mi to pozyczyl/ dał
Hm... male poprawki.
Moze chodzic tez o instrument. Tocar= dotykac lub...grac, zarowno w cos, jak i na czyms. Tocarlo = grac na..., n.p "tocar el bajo", "tocar el piano".
"Tú sabes tocarlo" mogloby wiec znaczyc: "ty umiesz na nim grac".
Yo no lo sé = w tym samym kontekscie mogloby wiec znaczyc: "ja nie umiem".
"Quiero que me dejes..." - tak samo bez niczego wlasciwie znaczy "Chce zebys mnie zostawil/a", ale wydaje mi sie, ze moze tu brak dalszej czesci. N.p.."Quiero que me dejes tu...(rzeczownik, n.p.piano, bajo)" = chce, zebys mi dal, pozyczyl (twoj...). Albo: "Quiero que me dejes...(czasownik, n.p. tocarlo, probarlo, intentarlo...) = chce, abys mi pozwolil... (zagrac, sprobowac...itp.)
Pardon, przejezyczenie: "tocarlo" moze byc dotykac albo grac, ale jak grac, to zawsze NA CZYMS, nigdy W COS (wtedy bedzie jugar).

« 

Pomoc językowa

»

Inne