La Noche Vieja

Temat przeniesiony do archwium.
Postanowiłam zacząć jakiś nowym temat na tym forum. Prosze o wpisy osób, które były w Hiszpanii podczas Noche Vieja i coś nam mogą opowiedzieć. Chętnie posłucham. Piszcie jak hiszpanie spędzają sylwestra, co robią itp. Gracias. Saludos
Hiszpanie podobnie jak Polacy bardzo hucznie obchodzą "sylwestra" Mieszkańcy Madrytu spotykają się wtedy na Plaza Mayor (o ile pamiętam) i przygotowują się do tej uroczystej chwili. W momencie gdy zegar zacznie wybijać godzinę 00:00 każdy Hiszpan musi wraz z rytmem 12 uderzeń zjeść 12 winogron. Jeśli mu się to uda będzie miał szczęście w Nowym Roku! Oczywiście nie może zabraknąć hiszpańskiego szampana, który po hiszpańsku nazywa się "el cava".

Mi nie pozosraje nic innego jak życzyć wszystkim iPróspero Año Nuevo!
witajcie! prosze pomozcie nie wiem, jak powiedziec

baw sie dobrze na tej tureckiej balandze!
> Que te diviertas mucho duranta la fiesta turquesa.
> Que lo pases muy bien duranta la fiesta turquesa.
dzieki wielkie i felice anno nuovo!
ja spedzilam juz wczesniej jednego sylwestra w hiszpanii, a ten nadchodzacy jest drugim; i dla mnie najdziwniejsze w noche vieja tutaj jest to, ze do polnocy spedza sie go rodzinnie!! tzn jest uroczysta kolacja i o 12 zjada sie wspolnie te winogrona (no chyba ze jest sie na puerta del sol w madrycie), i dopiero potem ludzie wychodza na imprezy.... umawiaja sie kolo pierwszej czy drugiej w roznych barach

a przeciez w polsce godzina 12 jest kulminacja imprezy!! wyobrazacie sobie, ze idziecie sie bawic dopiero kolo 1??
Que te diviertas mucho durante la fiesta turca.
jesli juz...
ze spedza sie sylwestra w gronie rodziny do 12??
co kraj to obyczaj...
a mnie dziwi ze polak jak sie nie upije to nie ma zabawy...
pewnie juz o 2 w nocy w polsce sa juz niezle pijani... :)
pozdrawiam z hiszpanii:
http://www.poloniamadryt.net/forum/index.php
http://www.poloniamadryt.net
Pasalo de puta madre en esa fiesta turca.
No tengo palabras.Pobre mujer...
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

Programy do nauki języków