inne

Temat przeniesiony do archwium.
Hola !!
Czytam od jakiegoś czasu wypowiedzi na forum wasze wypowiedzi. Dużo jest o nauce i muzyce. Prawdę mówiąc ja też poszukuję dobrem muzyczki z krajów americac lationo lub hiszpani. Ja często posłuchuję Control Machete/Intacto/ Buena Vista Social Club/Buenos Hermanos. Z hiszpani nie znam dobrych zespołów maże ktoś może mi podsunoć kilka nazw rock, hip hop, "folk".
Może są też ludzie, którzy lubią dobre kino hiszpańskie Pedro Almodovar/ Carlos Saura/ Luis Buñuel i kilku innych
Hola!
Sporo o muzyce było juz na forum Ja polecam np. Heroes del silencio, Ska-p, Manu Chao. Ataque 77.
A filmy Almodovara i Saury uwielbiam. Klimacik, boska muzyka...
A może jest tu ktos, kto słucha hiszpańskiego rocka progresywnego?
Saludo !!!
To fajowo, że są ludziska, którzy interesują się też kulturą (w tym filmem) española czy też latyno america.A nie tylko uczą się języka. Myślę, że aby nauczyć się dobrze języka, musi być jeszcze coś (jakaś fascynacja kulturą, życiem itp.) Ja mam prócz P. Almodovara czy też Saury, kilku innych, a przede wszystkim to mam kilka ulubionych filmików.Z reżyserów to Alejandro Gonzáles Iñárritu (AMORRES PERROS- cudowny filmek, 21 grams); filmy" ULICZNICY, FIOŁKOWE PERFUMY, I TWOJĄ MATKĘ TEŻ- Mexicanos. Coś tam pewnie jeszcze by się znalazło.
wczoraj widzialam "i twoją matke tez" polecam super film. Fiłkowe perfumy tez widzialam ale nie pamietam zakonczenia, mozesz przypomniec co sie stało z tamta dziewczyną???Pozdrawiam
A ja sobie oglądnąłem "Y tu mamá también" en versión original y niezła jazda!!!
Polecam wszystkim uczącym się języka hiszpańskiego, żeby przekonali się, że ten hiszpański niejdno ma oblicze ... ay, estos mejicanos ... no hay quien les entienda ....
W"Marie CLaire" teraz jest "y tu mama tambien" na dvd mozna puscic bez napisow. Kosztuje chyba z 9 zl polecam
Haaaaa, haaaa, ha!!!! Życzę powodzenia z meksykańskim. Ja od paru dobrych lat mieszkam w hiszpanii i niestety musiałem sobie włączyć subtítulos bo niestety, pomimo tego, że dzielę mieszkanie z moim przyjacielem meksykaninem, niestety nie mogłem liczyć na to że będzie mi on ciągle tłumaczył na "ludzki" ten ich slang meksykaski ... to samo miałem oglądając "Amores perros" ... uffff.... bez napisów ni rusz. A tak dla ciekawostki powiem, że nawet hiszpanie potrzebują subtítulos żeby cokolwiek zrozumieć, szczególnie podczas dialogów między gówniarzami mex.
Hola muchacho!!!
To fakt, że z tym hiszpańskim jest różnie en america latyno. Ja nie byłem co prawda, ale mój przyjaciel był w Mexico i trochę opowiadał. Dużo slangu, różnych powiedzonek, tzw. niedbałośći językowe, inne nazewnicto niektórych rzeczy. Przykładów mnóstwo można podać tu kilka ESPAÑA- AMERICA LATYNO; el platano- la banana;el autobus- la guagua (Venezuela), el camió n (Mexico), el colectivo (Argentina), la góndola (Peru)-czy też; el metro- el subterrsáneo (Argentina), madre-vieja,mamá ; padre-viejo, papa. I można by tak jeszcze długo jak ktoś się uczy to wie sam ile jest różnic. Niektóre mogą wywołać w Hiszpani śmiech np:COGER niby brać, a w Hiszpani używa się w innym kontekście.
Hola !!!
Film kończy się jak dziewczyna (zapomniałem imienia) zabija swoją koleżankę en cuarto de baño i wybiega el fin. Tak przynajmniej pamiętam bo film oglądałem ponad pół roku temu. Mam go na vhs, za jakiś czas przypomnę sobie go.
Sorry, że odpis spóźniony, ale teraz brak netu w domu.
Saludos
Yhm, czy moglby ktos mi napisac jak jest po hiszpansku :
- Nie martw się,
- Nie płacz juz,
- Ja ciebie tez,
- kocham cię,

Z góry dziekuje za pomoc :*
Nie martw się - no te preocupes
>- Nie płacz juz, - no llores ya
>- Ja ciebie tez, a ti tambien
>- kocham cię, te quiero, te amo
To znów ja. Chcialabym się dowiedzieć co to znaczy : Ti amo! Amore mio! Eun Bacio! Z góry thx :*
To po włosku:P Ti amo to kocham cie, amore mio to pewnie moja milosci, a ostatniego nei wiem
Ti amo - kocham cię
Amore mio - to samo co Mi amor, Darling albo po prostu kochanie...
Eun - nie mam niebieskiego pojęcia.... :)
Bacio - pocałunek, całowac się itd..
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Programy do nauki języków