historia hiszpanii

Temat przeniesiony do archwium.
hola! mam wielka prosbe.pisze prace z historii. czy wiecie moze na jakich stronkach internetowych moglabym znalezc cos na temat: rzadow franco w hiszpanii lub wojny domowej(1936-9). a moze ktos z was ma jakies materialy na ten temat? bardzo prosze o pomoc. w razie czego : [email]

un beso:)
Hej, potrzebuję pomocy. Mam napisać referat z historii Hiszpanii przy czym temat mogę sobie wymyślić sama. Czy ma ktoś może pomysł na jakiś ciekawy temat? A konkretnie chodzi mi o okres od wojen napoleońskich do współczesności.

Z góry dziękuję za pomoc;)
Możesz opisać kampanię Napoleona w Hiszpani. Możesz wspomnieć o bohateskim czynie polaków pod Sommosierrą.
Mogę jeszcze powiedzieć, że Napoleon uważał wkroczenie do Hiszpani za jeden z największych błędów w swoim życiu.
Pozdro.
Stracił tam tyle pieni€dzy i ludzi, jak na żadnej innej wojnie.
Możesz zaznaczyć, że to wskazuje na waleczność narodu hiszpańskiego i ich heroiczny opór.

Fajnie by było jakbyś wspomniała o paradoksie historycznym związanym z tymi wydarzeniami:
Polacy chcąc walczyć o swoją wolność stają u boku Napoleona. A on im każe (w zamian za pomoc w wyzwoleniu Polski) zniewalać inny naród - w tym przypadku Hiszpanów.
Jak mi jeszcze coś wpadnie do głowy, to dam znać.
sorki olasss, ale niestety epoka Franco mnie za bardzo nie interesuje i nie wiem o tym zbyt wiele, więc Ci w tym temacie nie zdołam pomóc...
Dzięki Mateusz:) a może ma ktoś jeszcze jakieś inne propozycje?? Będę bardzo wdzięczna:)
Nikt nie ma żadnego pomysłu...? Szkoda... Bo muszę przyznać, że historia to dla mnie czarna magia... :( Może jeszcze komuś przyjdzie do głowy jakiś ciekawy temacik... Może coś z XX wieku...
Na moje oko to żeby znaleźć stronki o rządach Franco trzeba w google wpisać: Generał Franco (mi wyskoczyła cała strona linków do artykułów) a o wojnie domowej "Wojna domowa w Hiszpanii" (to samo) :)
A pomysł miałabym na pisanie o działalności ETA, tylko pewnie ciężko z materiałami po polsku.
Ojej, zasugerowałam się wpisami Mateusza i skierowałam moją wypowiedź nie do tej osoby co trzeba :)
Myślałam włąśnie o ETA ale wolałabym mieć kilka tematów do wyboru. Wojna domowa (i udział Polaków w tej wojnie), Franco, ETA i Napoleon to tematy które chciałby opracować każdy z mojej grupy, a jest nas 20 i wiadomo nie może być sytuacji w której dwie osoby piszą o tym samym... Ale i tak dzięki za propozycje:)
A może jeszcze coś ciekawego przyjdzie komuś do głowy:)
Może ktoś jeszcze coś doradzi?? Bardzo proszę...
No to nie wiem.....
Ratuj się rekonkwistą lub podbojami hiszpańskich konkwistadorów..
No chyba że musisz od napoleona do XXw...
No ale możesz wytłumaczyć, że ciężko jest znaleść 20 różnych tematów i ratowałaś sie wcześniejszymi epokami.
Ale nie wiem jak tam u Ciebie, ale jak my mieliśmy napisać strone internetową w html, to 5 osób z 15 os. grupy zrobiło o Pitagorasie i nic się nie stało......
Nie wiem jak Ci jeszcze moge pomóc.............
No właśnie w pierwszym semestrze pisaliśmy od czasów rzymskich do wojen napoleońskich, a w drugim od Napoleona do współczesności. Tematy nie mogą sie powtarzać bo i tak wykładowca musi je zatwierdzić. A najgorsze jest to, że nie znoszę historii i już w pierwszym semestrze się męczyłam z referatem... A do tego nasz wykładowca... Nie należy do osób które są skłonne zrozumieć jakiekolwiek wytłumaczenie... Niby tylko zwykły referat a tyle problemu:(
"że nie znoszę historii"
Ojej, skąd ja to znam :) Polubiłam dopiero gdy przestano mnie zmuszać do nauki.
Pomyślę jeszcze nad jakimś tematem :)
A jeszcze: Znasz hiszpański? Bo może być tak, że ktoś coś poradzi, ale artykuły w większości będą po hiszpańsku właśnie.
a co powiesz na koniec epoki Franco, okres transición i aż do połowy l. 90-tych, do wstąpienia do Unii? To bardzo ciekawe czasy i możesz przeprowadzić porównanie z Polską.
No niestety sama na tyle nie znam jeszcze hiszpańskiego, ale myślę że gdybym nie miała już innego wyjścia... i byłabym bardzo zdesperowana to może jakoś by mi się udało to przetłumaczyć... z pomocą znajomych oczywiście.
Jak już mówiłam Franco, napoleon, ETA, wojna domowa i udział Polaków w niej odpadaja...
Hiszpania w czasie Drugiej Wojny Światowej?
Rewolucja w 1868? Wojna z Chile i Peru?
Ale Duzebubu ma na myśli epokę PO Franco. Nie czasy jego rządów.
A no tak, rzeczywiście... Źle przeczytałam...
Myślę, że rewolucja albo ta wojna mogłyby być dobre. Wielkie dzięki. Mam nadzieję, że jak się zdecyduję na któryś z tych tematów to znajdę wystarczającą ilość źródeł z których będę mogła skorzystać. Jeszcze raz wielkie dzięki. A gdyby komuś jeszcze coś przyszło do głowy to piszcie:)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

Studia językowe