prawdziwy hiszpański żywiołowy rytm :)

Temat przeniesiony do archwium.
Witam :) Nie jakieś romantyczne stękanie, nie musi też być słów. Mam na myśli prawdziwy, hiszpański rytm, żywioł. Wiecie o co chodzi -taka muzyka, przy której chce sie tańczyć. Czasem jak puszczą coś w radiu, to aż nie mogę wyrzymać i się zrywam ;) Do tej pory natrafiłam na kilka takich piosenek, niestety nie znam nazw zespołów, czy poszczególnych wykonawców, a wy na pewno sie orintujecie. Czy moglibyscie rzucić parę tytułów, nazwisk śpiewajacych? Taka magiczna, gorąca hiszpańska nuta! Dzięki :) :*
Witam!
Dla mnie taka piosenka jest napewno ,,Como olvidar" Olgi Tanon.Poszukaj,moze Ci sie spodoba.Wogóle bardzo lubie merengue.Salsa tez jest fajna,ale niestety nie zawsze,no i cumbia ;).Nie wiem w czym tak naprawdę gustujesz.Trudno mi sobie teraz przypomniec jakies dokładne tytuły,ale pomysle i wpiszę je tutaj.Pozdrawiam.
dzieki, zaczynam ściąganie, dam znać, jak już będe mieć :) Sciągnęłam jakieś papi chulo, bo ktos polecał - 2 piosenki i są...straszne!!!Wiesz co, nie znam nazw hiszpańskich, ale weźmy pod uwagę np. Raz Dwa Trzy, słyszałaś kiedyś "jutro mozemy być szczęśliwi"?, wiem, ze to moze kiepski przykład, ale w tej pisoence jest coś z takich rytmów. Oj, no czysta esencja i zabawa, ale nie jakaś profanacja jak to chulo całe ;)
Hola! Polecam Belle Perez, głównie "Caramba Carambita", Luz Casal "Piensa en mi" albo "Malaguena Salerosa" z filmu Kill Bill. A fajne flamenco to np. Jose Merce " Aire". . Mam nadzieję, że Ci się spodoba,

pozdrawiam.
Stella, flamecno Jose Merce jest świetne, własnie o taki rytm, który od razu kojarzy się z Hiszpanią mi chodzi. Czy moglibyscie polecic coś jeszcze? Nie jakieś śmieszne piosenki z dziwnymi głosikami, tylko cos takiego jak krajowcy tańczą i grają na wieczornych spotkaniach między swoimi. Buziaki ogromne, czekam na więcej :) Ech...gdzież ta gitarra i luz... ;)
tylko cos
>takiego jak krajowcy tańczą i grają na wieczornych spotkaniach między
>swoimi.

+++++++++++++++++

przepraszam... a gdzie tak jest?? bo ja tego nie robie... i nie znam zadnego hiszpana ktory spiewalby tego jose merce... :)
chyba ze myslisz o tych z barrio de las 3000 viviendas :)

un saludo
A jesteś Hiszpanem, że wypowiadasz się w ich imieniu? Tak w ogóle - to, że Ty tego nie robisz i nie znasz żdnego Hiszpana, który by śpiewał flamenco Merce- mało dla mnie znaczy. Doprawdy nikły autorytet...
Również bardzo gorąco pozdrawiam.
Mam taki kawałek, co go nam puszczali na obozie.. hehe..
Melendi - Caminando por la vida.
Hm.. nie wiem czy wstrzeliłam się w klimat o jakim mówisz..
..ale ta piosenka mnie rusza przeraźliwie;)
A ja b.lubie Andy & Lucas ;)
A może spodoba Ci się Carlos Vives,ja nie mogę usiedziec przy jego muzyce,od razu zaczynam tańczyć.Spróbuj Dejame entrar,chociaż wszystkie jego piosenki maja podobny klimat.Polecam.A jeśli chodzi o flamenco to bardzo lubię Gritos de guerra-Arinconamela (mam nadzieje,że dobrze napisałam tytuł).Pozdrawiam.Miłego,mam nadzieję tańczenia ;)
tak,jestem hiszpanem. i mam prawo wypowiadac sie na ten temat.podejrzewam ze znam go troche lepiej niz ty... :)
no presumas que al final vas a cobrar como siempre jajajaj, dejales en Lloret ... jajajajaaj
Co nie przeszkadza mi w pytaniu o to, co inni zechcieliby polecić z żywiołowej muzyki... Poza tym, to, że jesteś Hiszpanem - jeśli rzeczywiscie jesteś(!) nie oznacza, ze wiesz o wszystkim co robią- w domyśle słuchają i tańczą Twoi pobratyńcy. I nie masz prawa mnie wyśmiewać. Doprawdy bardzo się cieszę i gratuluję, że wiesz wiecej na ten temat - ja się nie orientuję i dlatego pytam na forum, a robię to na podstawie tego co widziałam i słyszałam. Zamiast się wymądrzać, lepiej coś zaproponuj.
Ponownie serdecznie pozdrawiam.

A Wam Carita, angik i estoy treiste wielkie dzięki za odzew, zabieram sie za ściąganie :) uściski ;)
hejka!!
a mozecie polecic jakies piosenki(moga byc wolne, romantyczne ballady), w których jest gitara;)
Jak już je zdobędziesz,to powiedz czy trafiłyśmy w twój gust.Pa
A gritos de esperanza - Alex Ubago ;)
Guitarra y su voz.. ay.. para mi es la mas romántica de todas las canciones;D
No piosneke juz dawno mam i jest super:D
Tyle mi sie tego ściągnęło, ze już nie wiem, która jest która ;) Niektóre są naprawdę fajne i bardzo bardzo dziękuję. Wiem do czego mogłabym porównać to o co mi chodzi, ze też wczesniej na to nie wpadłam(!) -moze do desperado? :) Zanacie pdobne wersje? Fajnie ten amigo grrra i ....śpiewa :P

buziaki :)
JUANES JUANES i jeszcze raz JUANES!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
A wiesz.. moze to nie desperado ale gitarrrrrrrrra jak się patrzy ;D
Jazz Latin Instrumental - Spanish Rumba
Weeeeeeeeee!!
Eheheh zgadzam się JUANES jest najlepszy!!!
Tylko koleżance chyba chodziło o coś do potańczenia, jakieś rytmiki latino a Juanes to bardziej rocky jest, i za to go lubie :P
Juanes? Super! Ostatnio slucham go NON-STOP! Moja ulubione piosenki: Luna; Volverte a ver; Mala gente; Fotografia. Zwlaszcza pierwsza i ostatnia:-) "La camisa negra" znam na pamięć i ciągle podśpiewuję:-
Hej nie wiesz może gdzie znajde tabulatury na gitare do Jazz Latin Instrumental- Spanish Rumba. Bo mam taki kawałek no i dlaczego miałbym tego nie zagrać.
Los ritmos espańoles NOOOOO son iguales a los ritmos latinoamericanos, la cumbia es colombiana, la salsa es panameńa, el merengue es dominicano, el flamenco es espanol. Esta ha sido una clase de cultura general gratis, la segunda tendran que pagarla. Son dos cosas diferentes y que quede claro de una vez por todas... que me revienta esa ignorancia. Que?... a lo mejor la polka es alemana? jejejeje....
a Ja Ci polecam Raula Paza wprawdize to kubanczyk ale ma rytmiczne powerowe takie sciągnij sobie Mango , Aprietala , Celso Pina tez jest dobry
Bueno.... tienes razon latino. Pero la polka tampoco es polaca:P Es la baila checa :)
Gracias por tu aclaracion arco, pero es el baile .... no la baila ;)
A może Estopa chyba z Cafe Quijano: Loco de amor!!!! Me gusta mucho!!!!!!!!!!
Witam!
a czy ktoś może mi polecić jakąś fajną salsę, coś szybkiego, coś w charakterze mamborama - la gata loca, bo na arzie szukam na chybił trafił z mizernym skutkiem. będę BARDZO wdzieczna pozdrawiam
Hej Moniko :-)
Poszukuję tego co Ty od kilku widzę ładnych lat - mam nadzieję że już masz wiele wiadomości na ten temat i orientację na rynku muzyki hiszpańskiej ;-)
Przejrzałem forum, które poruszyłaś i sprawdziłem wszystkie sugerowane Tobie kawałki - ale to ciągle nie to - Ja poszukuję samej muzyki, bez śpiewania w tle czy solistów wiodących - najlepiej jak są to 3 lub 4 gitary i masz wrażenie że jedna chce zagrać szybciej od drugiej, a razem tworzą fajną dynamiczną muzykę, moze jakiś bębenek w tle, tak że aż chce się słuchając np w samochodzie szybciej pojechać :-)
Z przykładów które Ci wiele osób sugerowało wybrałbym niektóre kawałki Gipsy Kings - oczywiście jakby tak mogli nie śpiewać ;-) no i np vengo - flamenco ii - gritos de guerra - ale to ciągle nie to - liczę na Twoje już duże z pewnością doświadczenie.
Z góry dziękuję za Pomoc - Pozdrowionka :-)
Temat przeniesiony do archwium.