pare pytań o liceum :)

Temat przeniesiony do archwium.
czesc we wrzesniu ide juz do liceum zastanawiam sie nad cervantesem w warszawie ale mam pare pytan co do tego...jezeli ktoś z Was mógłby mi pomóc to serdecznie dziękuje :) więc po pierwsze jaki jest poziom? czy trudno jest się dostac (interesuje mnie oczywiscie klasa 0)? powiedzcie mi wszystko co jest istotne najlepiej..:D jeszcze raz z góry dziękuje:)
Ale poziom czego? Jakiegoś konkretnego przedmiotu (hiszpańskiego)? POziomu nie da się jednoznacznie dla wszystkiego określić... zalezy na kogo trafisz. W każdym razie pewne jest że z każdym rokiem coraz bardziej schodzi na psy.

Mamy 4 nauczycieli hiszpanów w szkole, zerówka ma zajęcia z 5 nauczycielami, w tym 2 lub 3 hiszpanami. Samo chodzenie na lekcje nie gwarantuje że ktoś będzie wymiatać po hiszpańsku nawet po 2 latach, trzeba włożyc w to duzo pracy, ale warto. Jeśli masz zdolności językowe to test predyspozycji który trzeba zaliczyć na co najmniej 50% nie będzie dla ciebie żadnym problemem, a jeśli wyżej wymienionych zdolności nie masz to się nie dostaniesz, i tak będzie lepiej dla ciebie. Bo zerówka jest przyjemna, nie ma co zrobic z wolnym czasem. Trzeba się uczyć praktycznie tylko łaciny i historii, czasem matmy. Ale od 1 klasy zaczyna się rzeźnia, bo dochodzą wszystkie przedmioty i jeszcze te hiszpańskie i naprawdę trudno jest się uczyć do tego co cię interesuje i co chcesz zdawać na maturze, więc paradoksalnie nie chodzi się do szkoły żeby sie pouczyć... Jak masz jeszcze jakieś konkretne pytania to strzelaj.
W kazdym razie gdybym miała jeszcze raz wybierać szkołę i klasę to wybrałabym tak samo - ta szkoła daję Cie możliwość nauczenia się super hiszpańskiego, tylko trzeba potrafic ją wykorzystac.
wiesz w zasadzie interesuje mnie dosłownie wszystko o klasie 0 oczywiście :), według Ciebie warto się postarac? do takiej klasy jest dużo chętnych więc pewnie nie jest łatwo się dostac...powiedz mi może jaka jest ogólnie atmosfera w szkole? jacy są ludzie? itp :)
Czy warto? Owszem, pod warunkiem że uwazasz ta klase za priorytet, w innym wypadku mozna sie gorzko rozczarowac. Czy jest duzo chetnych nie wiem, bo juz nie jestem w temacie:) W kazdym razie im wiecej tym ostrzejsza selekcja i wiecej odpadnie, wiec lepiej dla tych co zostana. nie wiem ile jest przewidzianych osob na jedno miejsce. W kazduym razie jesli sie do tej klasy nadajesz to test predyspozycji nie bedzie dla ciebie trudny. Atmosfera jest w porzadku, nie ma dresow i jakichs maksymalnych lafirynd, ja trafilam na fantastyczna klase, zwlaszcza moja grupa. Generalnie w porownaniu do statystycznego polskiego liceum to kultura jest. Tylko w kiblu za duzo palą, zwłaszca zimą to się nie da wejść. Aha, i jako że chłopaków jest mało to kible są koedukacyjne, tzn teoretycznie nie ale w praktyce uczniowie płci obojga się tym nie przejmują:)
a nie wiesz może przypadkiem kiedy jest jakiś dzień otwarty albo coś w tym rodzaju?? wchodziłam na strone tej szkoły chyba z tysiąc razy, a tam ciągle to samo jest, same stare informacje...
a tak w ogóle to jakie są korzyści po takiej klasie, poza tym że zna sie doskonale język itp ?? można chyba wyjechać za granice na studia, tak? i co jeszcze? :)
nie zapominajcie o Jose Marti! ja jestem tu juz po zerowce, i jest calkiem calkiem:) mamy 3 nauczycieli z Hiszpanii i jednego z Meksyku. No i coz.. po kazdej klasie mozesz jechac na studia za granice ale w tej klasie musisz zdawac matire dwujezyczna wiec masz to jakby ulatwione. chociaz taka mature mozesz zdawac i bez tej klasy. ta klasa daje ci jezyk i hiszpanskie przedmioty z co z nimi zrobisz zalezy od ciebie
MUSISZ zdawać maturę dwujęzyczna? pierwsze słyszę. CHyba że to tylko was w Jose Marti tak ciemieżą. W takim razie współczuję. Bo u nas w CRV co raz mniej osób zamierza zdawać tą mature, ja jeszcze chcę ale w przyszłym roku w zależności od zaistniałych okoliczności może mi się odechcieć. Bo sytuacja nam się robi nieciekawa.
hehehe....to które liceum jest lepsze? :D a co z tym dniem otwartym? a jak jest w Jose Marti?
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Nauka języka

»

Pomoc językowa - tłumaczenia