Znaki hiszpańskie

Temat przeniesiony do archwium.
Hej ;)!

Jedno pytanko: jak wywołujecie ñz klawiaturki??

á = Alt + 0225
é = Alt + 0233
í = Alt + 0237
ó = Alt + 0243
ú = Alt + 0250
n = Alt + 0241
ü = Alt + 0252
! = Alt + 0161
? = Alt + 0191
Może się Wam przydac, ale mi nie działa ń pytajnik i wykrzyknik.

Salud ;)!
Cześć, mam sposób o wiele prostszy niż wpisywanie 4 cyfr przy każdej akcentowanej literze. Proponuję zmienić sobie język klawiatury, nie jest to trudne.
1. najpierw trzeba w komputerze obudzić tę funkcję:
panel sterowania > Opcje regonalne i językowe > zakładka Języki > Szczegóły > Dodaj (tu wybrać Hiszpański (międzynarodowy) ) >OK > Zastosuj
2. I za każdym razem, jak chcesz pisać po hiszpańsku klikasz na belce na dole po prawej stronie kwadracik z PL (obok jest ikonka klawiatury)i zmieniasz na ES lub po prostu używasz skrótu klawiszowego Shift+Alt.
ñ jest na klawiszu z ;:, a akcenty wstawiasz naciskając ' a potem dną literę. Znaki interpunkcyjne są w innych miejscach niż na klawiaturze polskiej, ale to już trzeba odkryć metoda prób i błędów lub przypominając sobie, jak wyglądała klawiatura w Hiszpanii, jeśli kto ją widział.
Powodzenia w pisaniu po hiszpańsku.
Przepraszam, ale musżę to napisać. Jeszcze pięć lat temu żyłam w przekonaniu, że komputery gryzą, ale jakoś z tym urządzeniem się zaprzyjaźniłam i w życiu nie wpadłabym na to, żeby wnikać w windowsowe kodowanie znaków :D:D:D
Porada - istnieje coś takiego w windowsie jak POMOC.
"ale to już trzeba odkryć metoda prób i błędów lub przypominając sobie, jak wyglądała klawiatura w Hiszpanii, jeśli kto ją widział."

Lub wpisać w google "teclado español", włączyć opcję "grafika" i sobie obejrzeć bądź wydrukować :)
To moja instrukcja niefajna? Czy powinnam tytuł magistra pedagogiki wyrzucić przez okno ;)
Nie, instrukcja jest rewelacyjna, zresztą zobacz jedną z moich:
http://www.hiszpanski.ang.pl/POMOCY_slownik_hiszpanski_w_Microsoft_Word_6409.html

Chodzi mi po prostu o to, że po paru latach użytkowania komputera już da się dojść do pewnych wniosków, potem wystarczy już tylko pogrzebać w pomocy lub internecie. A google to taki rewelacyjny wynalazek, że czasem wystarczy wpisać infantylne zdanie typu "jak dodać hiszpańską klawiaturę" i odpowiedź ma się podaną na talerzu :)
O maj gat, napisałam "z resztą" razem. Ale wstyd (albo mi spacja szwankuje) :)
"albo mi spacja szwankuje"

Albo nie pij tyle koleżanko :) (chociaż jakby mi ktoś Żubrówkę przywiózł to też bym się długo nie zastanawiał ;)
Ależ droga Agniecho, bardzo dobrze napisałaś! Jeśli piszesz, że "z resztą osób umówię się później" to oczywiście osobno. Ale "zresztą", czyli "w końcu, ostatecznie, wreszcie, poza tym, prawdę mówiąc" to razem. Twoja spacja działa dobrze, tzn. spokojnie siedzi wtedy, kiedy nie jest potrzebna :)
>O maj gat, napisałam "z resztą" razem. Ale wstyd (albo mi spacja
>szwankuje) :)

Tej poprzedniej wersji nie musisz się wstydzić, bo:
http://so.pwn.pl/lista.php?co=zreszt%B1
ale to jest forum szlifujące hiszpański, a nie naszą cudną polszczyznę, haha
ale nie zaszkodzi przy okazji poćwiczyć i ojczysty język :)
O rzeczywiście. To daje jasno do zrozumienia, że ortografię mam zakodowaną głęboko w pokładach mojej mózgownicy :)
Wybaczcie, jestem inżynier, język polski miałam sto lat temu :)
Bananek, wsiadaj w autobus, podzielę się. Daleko nie masz ;)
Problem w tym, że namiętnie, złośliwie i z rozkoszą tępię błędy ortograficzne :)
mam pewien problem po zmianie języka klawiatury w panelu sterowania... i będę wdzięczna za pomoc:) otóż po zmianie języka nie mogę wpisać żadnej litery hiszp oprócz "ñ":/ Kiedyś wszystko działało prawidłowo tzn mogłam wpisywać litery hiszp poprzez wciśnięcie "'" + np "e". jednak ostatnio coś się chyba popsuło i nie wiem za bardzo jak mam to naprawić:/ a te literki są mi teraz bardzo potrzebne. proszę o pomoc;)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie