Zasilek dla bezrobotnych

Temat przeniesiony do archwium.
Witam.Oboje z mezem pracujemy w Hiszpanii.
Mi teraz mija 2 lata jak pracuje na kontrakcie stalym,jednak nasz syn w tym roku powinien zaczac szkole w Polsce i chcielibysmy zjechac do Polski,ale moj szef nie chce mnie zwolnic i tutaj moje pytanie czy jesli sama zwolnie sie z pracy to czy moge liczyc na paro-zasilek dla bezrobotnych tutaj czy moze jakies pieniazki w Polsce dostane za wykonywana tu prace?
jesli ktos sie orientuje to bardzo prosze o odpowiedz,
Pozdrawiam Ewelina.
ja wiem cos na ten temat. otoz jezeli chcesz zasilek dla bezrobotnych tzw el paro, to niestety szef musi Cie zwolnic. jesli zrobisz to Ty to napewno tego zasiłku nie dostaniesz. Ale jako ze jest kryzys w takich sytuacjach szefowie czesto ida na reke. pogadaj z nim, przedstaw swoja sytuacje i popros, zeby tylko Ci podpisal ten papierek, ale uprzedz go zeby czasem sie nie zdenerwowal ze nie chcesz odprawy, takze w tej sytuacji to Ty mu idziesz na reke. no i jest pozostala kwestia, mianowicie co 3 mieisiace bedziesz musiala sie "zameldowac" w hiszpanii, podpisujac jakis tam papierek. ale i tak by ci sie to oplacilo bo wkoncu bilety nie sa takie drogie. takze w polsce teoretycznie bylabys nielegalnie. co do zasilku w polsce to sie nie orientuje.
pozdrawiam
Dziekuje, zobaczymy co z tego wyniknie.
A z tym "meldowaniem" to nie ma zadnego problemu,mam tutaj spora rodzinke :)
Jeszcze raz zdziekuje i pozdrawiam :)
Mam pytanie odnosnie zasiłku: czy przy składaniu wniosku o paro niezbędne jest empadronamiento? Posiadam wszystkie dokumenty typu NIE, świadectwa pracy itp., nie jestem tylko zameldowana i stąd moje obawy. Czy wystarczy jeśli podam swój aktualny hiszpański adres, pod którym nie będe zameldowana, bedzie to jedynie adres mojego zamieszkania w Hiszpanii?
gdy zalatwialam zasilek nie potrzebne bylo zameldowanie pytali tylko o adres zamieszkania.
ok, dziękuję :)
Nie koniecznie bedzie musiala przylatywac osobiscie aby sie podpisac.
Mozna to zrobic równiez logujac sie na stronie Servef. Urzad powienien ci udostepnic dane i haslo.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Brak wkładu własnego

»

Nauka języka