O HISZPANSKIM najlepiej czytac PO HISZPANSKU!
Owszem, jestem PEWNA tego, co napisalam, na DRAE sie opieram - jak zwykle zreszta.
A moze powinnam na jakims polskim slowniku? ...taaaa...
Prosze sprawdzic - jak masz watpliwosci.
I jeszcze jedno:
Jedna sprawa to poprawna - HISZPANSKA wymowa LITER.
A inna - ZJAWISKO FONETYCZNE WYMAWIANIA Z i C jako
S (seseo)...np. wymowa slowa: HACER => ASER.
Ja juz prosciej nie potrafie....
------
RAE:
seseo. 1. Consiste en pronunciar las letras c (ante e, i) y z con el sonido que corresponde a la letra s (→ s, 2); así, un hablante seseante dirá [serésa] por cereza, [siérto] por cierto, [sapáto] por zapato.
ceceo. Consiste en pronunciar la letra s con un sonido similar al que corresponde a la letra z en las hablas del centro, norte y este de España (→ z, 2a); así, un hablante ceceante dirá [káza] por casa, [zermón] por sermón, [perzóna] por persona.
-------
Co do Pani S. to pewnie w odopwiedzi na...odkryte niedawno sceny z nowelki, ktora zreszta wykupiala...a pochodzacej z jej poczatkow...(1994r) - gdzie wyglada - ...jak wyglada- nic szczegolnego- ot mloda czanulka...- DOSLOWNIE!
http://www.eldiario24.com/nota.php?id=219549
Ale sekret odkryty...wiec pewnie to jest jej odpowiedz.
---
Co do yeísmo i
lleísmo - to stary temat.
Yeísta - to np. A. ;-)... Szeroko rozsiane, bo juz pisalam , jak to mnie razilo w Polsce caly czas slyszec: KASIJAS...KASILIAS....w ten desen.
A przeciez nazwisko to Casi
llas!!!A nie CASIYAS!!!! - czyli juz wiemy co to
YEÍSMO jest. (wymowa hiszpanskiego LL jak Y) - czyli caballo to u yeisty - kabajo; calle to caje...no i plaYa to plaja;itp. Chyba jasne.
Leístka jestem np. ja. => «leísmo de cortesía». ;-) Wcale sie z tym nie kryje... Ale mieszkam w Madrycie, zreszta lepiej byc leístka niz loístka...wiec...
A
lleísmo - jako takie w Hiszpanii nie istnieje. Ba! Nawet nie ma definicji...
---
I koniec...
O sprawach oczywistych JA dyskutowac nie bede.
A juz na pewno nie con Perico...-
BZDURY (
Cytat:
Una co ty za bzdury gadasz
) to ty Perico wypisujesz...
Uwage mozna zwrocic na wiele innych sposobow...
Skapy zasob slow i wiedzy, a zwlaszcza brak najzwyklejszej kultury - mowi wylacznie o Tobie.
edytowany przez Una_: 21 maj 2011