Gdzie kupić książki? I co przeczytać?

Temat przeniesiony do archwium.
Problem jest taki, że książki mają być na czytnik Kindle z Amazonu.
Sam Amazon co prawda oferuje jakieś książki w języku hiszpańskim, ale sporo klasyki, a to co poza tym wydaje mi się średnio interesujące (albo nie wiem czego szukać).
Księgarnie takie jak np. Casa del Libro mają ebooki ale w informacjach piszą, że nie są na kindle. I teraz nie wiem: mogę kupić i przekonwertować czy są tak zabezpieczone, że uczciwy użytkownik sobie nie poradzi? - może ktoś ma jakieś doświadczenie.

Na chomiku co nieco jest. Ale wolałabym sobie czytać to co kupię bo chcę, a nie to co jest po prostu dostępne.

Drugie pytanie: co byście polecili ze współczesnej literatury hiszpańskojęzycznej? (Mam na myśli i Hiszpanię i kraje Ameryki Łac. - z wyjątkiem Meksyku, bo kilka książek ostatnio przeczytałam).
Aha, chodzi mi raczej o pozycje napisane w ciągu mniej więcej ostatnich dwudziestu lat.

Mam nadzieję, że ktoś może pomóc:)
edytowany przez LaBelleDame: 20 cze 2011
Przeczytałem dzisiaj po hiszpańsku takie opowiadanko, całe napisane w postaci jednego długiego na kilka stron zdania, polecam: http://www.liceoelhuerton.cl/pdf/gm_elultimoviajedelbuquefantasma.pdf
no wydaje się być sympatyczne, tylko trochę krótkie:D
ale sobie wgram i przeczytam:)

»

Pomoc językowa - tłumaczenia