Ja jeżdżę samochodem do zachodniej andaluzji, z Polski mam 3300km, obojętnie czy pojadę przez Barcelone czy kraj basków (pireneje omijamy albo od strony morza albo oceanu). Czas przejazdu: dwójka kierowców, około 130km/h kilka przerw max 30min - wychodzi 33-34 godziny. Przejazd przez barcelone jest droższy z powodu większej ilości autostrad płatnych. Myślę że około 30 euro więcej. Moje autko spala przy w/w prędkościach około 7,3 litra ropki, koszt całkowity około 420 euro. Spanie można sobie wykombinować po drodze jak się chce jechać wycieczkowo (coś po drodze zobaczyć), a nie gdzieś dojechać. No chyba ze nie ma drugiego kierowcy no to względy rozsądku i bezpieczeństwa biorą góre.
Jazdy z ominięciem wszelkich płatnych dróg sobie nie wyobrażam - to kolejna wycieczka. Czas przejazdu wydłuża się prawie dwukrotnie, jest mniej bezpiecznie, bardziej się człowiek męczy, więcej korków, maszyn rolniczych itp.
Jeździłem tak we włoszech, raz spróbowałem i podziękowałem. Jeżeli kierowca męczy się po 4 czy 5 godzinach jazdy nonstop to nie ma znaczenia czy jedziesz 130 czy 70 km/h. A na tych wolniejszych drogach jest ciasniej, wiecej skrzyzowań, świateł i są bardziej kręte.